1.1.3 Ontwikkelen en uitvoeren beleid voor de ondergrond

Portefeuillehouder
Monique van Haaf

Acties 2020

  1. Wij werken samen met partners aan bewustwording en participatie rond het benutten en beschermen van de ondergrond zoals het organiseren van de maand van de bodem.
  2. Wij stimuleren gemeenten om ruimtelijk beleid op te stellen waarbij de ondergrond een bijdrage levert aan de maatschappelijke opgaven. Hiermee zorgen we dat de gemeenten zijn voorbereid op hun nieuwe taken onder de Omgevingswet.
  3. Wij scherpen het provinciaal beleid aan op bodemenergie en geothermie in het licht van de regionale energiestrategieën.

Begrotingswijziging

  • Geen

Statenvoorstellen en -besluiten

  • Statenvoorstel - Gebruik van de diepe ondergrond  PS/2015/867 (bijbehorend besluit)
  • Statenvoorstel - Gebruik diepe ondergrond in Overijssel  PS/2017/417 (bijbehorend besluit)
  • Amendement  Rutten c.s. - Voorstel gebruik diepe ondergrond
  • Motie Stelpstra c.s. -  Schadeprotocol gasvelden
  • Motie Broekhuijs c.s. –  Geen afvalwater in onze Overijsselse ondergrond
  • Statenvoorstel - Herijking boringsvrije zone Salland Diep in Zwolle en aanpassing boringsvrije zone Engelse Werk 2020/1100954 (bijbehorend besluit)



Toelichting

G

Inhoud

Wij hebben samen met publieke en private partijen uit het netwerk "Onder Twente" de Bodematlas Twente opgesteld. Samen met waterschappen en omgevingsdiensten zijn handvatten (staalkaarten) opgesteld ter voorbereiding van de Omgevingswet. In mei heeft uw staten besloten over de Herijking boringsvrije zone Salland Diep in Zwolle en aanpassing boringsvrije zone Engelse Werk. De potentiestudie bodemenergie en geothermie is ingebracht in de Regionale Energie Strategieën in Overijssel. 

G

Financiën

De middelen zijn grotendeels gerealiseerd voor onderzoek en externe ondersteuning voor het ontwikkelen en uitvoeren van het beleid voor de ondergrond.