Portefeuillehouder
Gert Harm ten Bolscher
Tijs de Bree

Acties 2021

  1. Wij verlenen vergunningen en ontheffingen en handelen meldingen af binnen de wettelijke termijn.
  2. Wij voeren het toezicht op de naleving uit overeenkomstig het jaarprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving
  3. Wij voeren onze wettelijke coördinatietaak met betrekking tot handhaving van de groene wetten uit.
  4. Wij informeren inwoners, ondernemers en medeoverheden over de regelgeving om de bekendheid te vergroten.

Begrotingswijziging

  • Geen



Toelichting

O

Inhoud

Vergunningverlening, ontheffingen en meldingen (actie 1)
In het stikstofdossier (gebiedsbescherming) kunnen de wettelijke termijnen niet meer gegarandeerd worden. Voor schadebestrijding en houtopstanden is dit nog wel mogelijk. Voor soortenbescherming worden de wettelijke termijnen ook gehaald. Uitzondering daarop zijn enkele ingewikkelde procedures waarvoor afstemming nodig is met externe partijen.

De liggende werkvoorraad gebiedsbescherming uit 2020 was al hoog maar de uitspraken van de Raad van State op 22 januari 2021 inzake Logtsebaan en ViA15 maakten dat we alle dossiers opnieuw moesten beschouwen. Ook heeft de afstemming met Rijk en andere provincies over de consequenties van de uitspraken veroorzaakt dat we twee weken geen ontwerpbeschikkingen hebben verleend.

Een andere consequentie van de uitspraken was dat de provincie formeel geen ‘verklaringen van geen bedenkingen’ meer hoefde uit te geven aan haar mede bevoegde gezagen. In overleg met college en gemeenten is besloten om de dienstverlening vooralsnog door te zetten. Op 31 maart hebben we daarvoor een webinar gehouden voor gemeenten en waterschappen. Als gevolg hiervan is de instroom van procedures verder vergroot.

We zijn permanent aan het werven voor nieuwe vergunningverleners. We merken dat er een grote krapte op de arbeidsmarkt is. Als gevolg hiervan hebben we besloten om schoolverlaters te werven en op te leiden. Dit hebben we in 2020 ook succesvol gedaan. Tot het moment dat we deze mensen succesvol kunnen inzetten zullen wij de wettelijk termijnen niet halen.

O

Financiën

Als gevolg van de uitspraak Logtsebaan hebben we aanvragers die intern salderen de keuze gegeven om hun aanvragen in te trekken of ‘positief’ te laten weigeren. Een ‘positieve’ weigering is net zoveel werk als het verlenen van een ‘echte’ vergunning. Echter de legeskosten voor een weigering zijn 50%. Als aanvragers kiezen voor een intrekking dan hoeven zij in deze situatie geen leges te betalen.
Op basis van bovenstaande ontwikkelingen is de inschatting dat er een tekort ontstaat van ongeveer € 120.000. Wij zullen dit de komende maanden gaan volgen en indien nodig bij de 2e monitor een voorstel doen voor aanpassing van het budget.