Acties 2021

  1. Wij maken onze eigen organisatie weerbaarder tegen ondermijning door het uitvoeren van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob).
  2. Wij creëren bewustwording door cursussen, informatiesessies en bijeenkomsten voor medewerkers en gemeenteambtenaren te organiseren.
  3. Wij zijn regulier vertegenwoordigd in de Stuurgroep RIEC (Regionaal Informatie- en Expertisecentrum), het Platform Ondermijning en de regiegroepen van de Veiligheidsregio’s IJsselland en Twente.
  4. Wij werken samen met politie, OM, belastingdienst, gemeenten en andere relevante partners om gezamenlijk de strijd aan te gaan tegen ondermijning.
  5. Wij voeren projecten uit ter voorkoming van ondermijnende criminaliteit in Overijssel. In 2021 voeren we als vervolg op de pilot van 2020 het project ‘vitale vakantieparken in Overijssel’ uit waarin naast leefbaarheid, ook wordt gekeken naar bestrijding van verpaupering en criminaliteit.

Begrotingswijziging

  • Geen



Toelichting

G

Inhoud

Interne organisatie

  • De door het RIEC Oost Nederland uitgevoerde weerbaarheidsscan van onze organisatie  is in een afrondend stadium. Dit onderzoek geeft de weerbaarheid van onze organisatie weer en geeft aanbevelingen om dit verder te versterken.  Wij zullen aan de hand van de aanbevelingen een plan van aanpak opstellen om in het komende jaar uitvoering te geven aan de versterking van de weerbaarheid van onze organisatie. Wij zullen u hierover informeren. 
  • De intranetpagina Ondermijning is onlangs geactualiseerd zodat voor elke medewerker duidelijk is wat we als organisatie voor activiteiten voeren in het kader van de strijd tegen ondermijning
  • Tevens is het interne meldpunt ingericht waar medewerkers een melding van een gevoel van 'niet-pluis' kunnen doorgeven
  • Recent is door het NSOB in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel een rapport opgesteld over de rol van provincies in het kader van ondermijning (te raadplegen via https://www.nsob.nl/denktank/overzicht-van-publicaties/de-wijsheid-van-traag-bestuur). Het rapport geeft een beeld van de bevoegdheid en taken van provincies op het gebied van Ondermijning.

 

Extern

  • Met de districten Twente en IJsselland geven we invulling en uitvoering aan de samenwerkingsagenda Ondermijning waarin we gezamenlijk (met gemeenten en veiligheidspartners) projecten realiseren/ondersteunen en delen we informatie om als overheden sterker te staan in de strijd tegen criminaliteit en ondermijning.
  • Tijdens de jaarlijkse Burgemeestersdag  is gesproken over het thema veiligheid. Doel was het uitwisselen van ervaringen van  bedreigingen en intimidatie aan het adres van bestuurders om daarbij tevens met elkaar te leren hoe deze criminaliteit kan worden tegengegaan.
  • Door het RIEC Oost Nederland is in samenwerking met het EUR-RIEC en het RIEC-Limburg een onderzoeksrapport gepresenteerd over de ontwikkelingen en aanpak van het misbruik van arbeidsmigranten aan weerszijden van de Duits-Nederlandse grens. Deze presentatie vond plaats tijdens de Grenslandconferentie waar ondermijning als een van de te onderzoeken thema’s binnen het onderwerp Veiligheid op de Grenslandagenda (de samenwerkingsagenda met Noord-Rijn Westfalen) is benoemd. Op dit moment wordt bekeken hoe aan dit onderwerp verder vorm kan worden gegeven. 
  • In de samenwerking tussen  de oostelijke provincies en de deelstaat Nordrhein Westfalen (Dld)  is een Grenslandagenda vastgesteld. Veiligheid is één van de onderwerpen die daarbij aan de orde zijn. In dat kader trekken wij het onderdeel Grensoverschrijdende ondermijning. 
  • Wij hebben samen met onze handhavingspartners via het programma Meld Misdaad Anoniem een impuls gegeven aan het bewust maken van de inwoners van Overijssel van mogelijke criminele activiteiten in hun leefomgeving en waar dit gemeld kan worden. 
  • Het programma Vitale vakantieparken is dit jaar ook van start gegaan waarbij we naast de revitalisering van de parken nadrukkelijk ook kijken naar mogelijke criminele en ondermijnende activiteiten in Overijsselse vakantieparken. 
G

Financiën