Dit is hoe wij denken
Terug naar navigatie - Dit is hoe wij denkenDeze kerntaak richt zich op het behouden en toekomstbestendig maken van ons landelijk gebied. We zijn trots op ons landelijk gebied met zijn prachtige (cultuur) landschappen, afwisselende natuur en vitale agrarische bedrijven. Tegelijkertijd gebeurt er veel op het gebied van leefbaarheid, sociale binding, natuur, water, klimaat, landbouw en economie. Een krachtig landelijk gebied is belangrijk om die transities te kunnen dragen.
Om ons karakteristieke landelijk gebied voor de toekomst te behouden, geloven we in een gebiedsgerichte aanpak waarbij betrokkenheid van inwoners, organisaties en bedrijven essentieel is. In ons Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) verenigen we drie doelen: een toekomstbestendige landbouwsector, een goed sociaaleconomisch perspectief en herstel van natuur, watersysteem en klimaat. Zo zorgen we ervoor dat onze inwoners er prettig kunnen leven, dat er goede natuur is en dat mensen er hun geld kunnen verdienen.
Wij zijn trots op onze boeren. Onze innovatieve agrarische sector is en blijft belangrijk voor Overijssel. We hebben de boeren nodig voor ons voedsel, de leefbaarheid, de regionale economie, de natuur en andere maatschappelijke opgaven. Als onderdeel van het PPLG ontwikkelen we een landbouwvisie voor Overijssel. We willen dat boeren een gezonde en duurzame bedrijfsvoering kunnen voeren. Vakmanschap en ondernemerschap geven wij de ruimte. We zoeken daarnaast effectieve oplossingen voor situaties waarin ondernemers worden getroffen door falend overheidsbeleid, zoals bij de PAS-melders (Programma Aanpak Stikstof melders).
We hebben in Overijssel 24 beschermde natuurgebieden die deel uit maken van het Europese Natura 2000-netwerk. We maken de kwetsbare natuur in deze gebieden sterker. Deze opdracht noemen we de Ontwikkelopgave Natura 2000. Binnen deze opdracht werken we met veel partners samen zoals met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel, Overijssels Particulier Grondbezit, particuliere natuurbeheerders, LTO, waterschappen en gemeenten.
De natuur voorziet in onze menselijke behoeften: voedselproductie dankzij bodemvruchtbaarheid, verkoeling en zuivere lucht dankzij bomen, bestuiving van onze gewassen dankzij insecten, schoon water uit de kraan en grondstoffen zoals hout. Via het programma Natuur voor Elkaar maken we de leefomgeving van onze inwoners steeds iets groener, bijvoorbeeld door de aanleg van groene schoolpleinen, het aanplanten van bomen samen met buurtbewoners, de ontwikkeling van natuurinclusief bouwen en natuurinclusief bermbeheer als standaard. We helpen (groepen) inwoners, bedrijven en organisaties met de uitvoering van waardevolle initiatieven.
In ons faunabeleid staat de balans tussen beschermen van soorten en het voorkomen van schade door soorten centraal. We zetten in op preventie en maken gebruik van onze bevoegdheid om diersoorten in aantallen te beperken wanneer dat noodzakelijk is. Het faunabeleid is zoveel mogelijk hetzelfde in heel Overijssel. In uitzonderingssituaties kan er maatwerk worden toegepast via de gebiedsgerichte aanpak.