Status prestaties

Kerntaak 5: Regionale economie

Kerntaak 5: Regionale economie

Status prestaties

Dit is hoe wij denken

Terug naar navigatie - Dit is hoe wij denken

Deze kerntaak richt zich op het behouden en verbeteren van onze regionale economie. 
We streven naar een krachtige en toekomstbestendige regionale economie in Overijssel. Naast werkgelegenheid staat ook het welzijn van onze inwoners hierbij centraal.  

Als provincie stimuleren we een dynamische economie, samen met partners zoals Novel-T, Kennispoort Regio Zwolle en Oost NL. Deze economie innoveert en draagt bij aan maatschappelijke uitdagingen zoals gezondheid, energie, digitalisering, biodiversiteit, landelijk gebied/leefbaarheid en circulariteit. Wij stimuleren innovatie, geven ruimte om te ondernemen en werken mee aan een arbeidsmarkt met voldoende vakmensen.  

Een aantrekkelijk vestigingsklimaat is cruciaal om hoogwaardige bedrijven voor de regio's in Overijssel aan te trekken en te behouden. We bevorderen en versterken van de internationale positie van bedrijven in Overijssel. Dit vereist goed bereikbare werkplekken op strategische knooppunten en samenwerking met kennisinstellingen en innovatielabs. Op bestaande en nieuwe werklocaties koppelen we mogelijkheden om te werken aan maatschappelijke opgaven als energietransitie, vergroening en klimaatadaptatie.
 
De vrijetijdseconomie is een sector die aanzienlijk bijdraagt aan werkgelegenheid in Overijssel. We willen de potentie hiervan benutten, samen met beeldbepalende evenementen en onze culturele sector.

Dit is wat wij doen

Terug naar navigatie - Dit is wat wij doen

Dit is wat wij doen

Terug naar navigatie - Dit is wat wij doen

5.1 Arbeidsmarkt en onderwijs in verbinding

Terug naar navigatie - 5.1 Arbeidsmarkt en onderwijs in verbinding

Samen met het onderwijs, ondernemers en andere overheden werken we aan een inclusieve, wendbare en toekomstgerichte arbeidsmarkt. (5.1.1). Wij richten ons op de prioriteiten inclusiviteit, tegengaan van krapte en mismatch en werken met nieuwe technologieën. We leggen de focus op projecten en initiatieven op het gebied van digitalisering, de energietransitie en een circulaire economie.  

5.2 Regiodeals

Terug naar navigatie - 5.2 Regiodeals

Met onder andere de regiodeals dragen we bij aan de regionale agenda’s (5.2.1 t/m 5.2.4). Met een helikopterview en vanuit onze ongebonden positie organiseren we de zaken slim, brengen we partijen met elkaar in contact, verknopen we initiatieven en jagen we innovaties aan. In 2024 willen we de samenwerkingsverbanden in het kader van de Regio Deals voortzetten en werken we mee aan toekomstige deals.  Verder ondersteunen wij bij aanvragen in het kader van het Nationaal Groeifonds (prestatie 5.2.5.) om op deze wijze de lange termijn groei van de Overijsselse economie te bevorderen.

5.2.2 Regio Deal Zwolle

Acties

De Regio Deal Zwolle 2019-2025 stimuleert de brede welvaart in de regio. We streven samen naar een regio met een weerbare, wendbare en inclusieve arbeidsmarkt, met een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor innovatieve, circulaire bedrijvigheid, waar stad en platteland in balans met elkaar verweven zijn en waar de delta zorgt voor een uitstekend leefklimaat.

  1. Wij monitoren de uitvoering van de Regio deal Zwolle 2019-2025  derde tranche.
  2. Wij bereiden ons voor op een cofinancieringsvraag van Regio Zwolle voor een toekomstige Regio Deal (5e tranche).

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Geld (indicator)

G

Begrotingswijziging

  • Geen

5.2.3 Cleantech Regio

Acties

De Regio Deal Cleantech heeft als ambitie om samen te investeren en randvoorwaarden te creëren om de (economische) veerkracht van de Cleantech Regio te versterken. Dit doen we door een duurzame en inclusieve economische groei te bewerkstelligen met behoud van de groene omgeving.

  1. Wij monitoren de uitvoering van de regiodeal Cleantech Regio.

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Geld (indicator)

G

Begrotingswijziging

  • Geen

5.2.4 Meerjarenprogramma Leefbaar Giethoorn

Acties

  • Wij ondersteunen de door de gemeente Steenwijkerland ingediende projecten ter uitvoering van het programma Leefbaar Giethoorn 2019-2021, dat t/m 2024 is verlengd.
  • In 2024 wordt het programma afgerekend. 

Status

Inhoudelijke kleurscore

O

Geld (indicator)

O

Begrotingswijziging

  • Geen

5.2.5 Nationaal Groeifonds

Acties

  1. Wij ondersteunen aanvragen in het kader van het Nationaal Groeifonds waarbij Overijsselse bedrijven, kennisinstellingen en overheden zijn betrokken.

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Geld (indicator)

G

Begrotingswijziging

  • Geen

5.3 Aantrekkelijke vestigingslocatie

Terug naar navigatie - 5.3 Aantrekkelijke vestigingslocatie

Wij brengen bestaande werklocaties op orde door te sturen op de kwantiteit en kwaliteit van werklocaties. We hebben hierbij aandacht voor problematiek rondom energielevering, waterverbruik en stikstof en proberen via slimme oplossingen duurzame en toekomstbestendige bedrijvigheid te faciliteren. 

5.3.1 Werklocaties: basis op orde

Acties

  1. Wij monitoren de uitvoering van de met de gemeenten gemaakte Programmeringsafspraken bedrijventerreinen 2023-2026 en werken in de regio's West-Overijssel en Twente samen aan de uitvoering van de kwantitatieve afspraken en kwalitatieve ambities.
  2. Wij geven uitvoering aan de gebiedsgerichte aanpak werklocaties met gerichte investeringen door de Herstructureringsmaatschappij Overijssel.
  3. Wij stellen een investeringsvoorstel ‘toekomstbestendige werklocaties’ op om een goed fysiek vestigingsklimaat voor ondernemers te kunnen blijven bieden.

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Geld (indicator)

G

Begrotingswijziging

  • Geen

5.3.2 Werklocaties provinciale participaties

Acties

  1. Wij beheren de bestaande participaties Regionaal Bedrijventerrein Twente, Special Purpose Vehicle Stork en Technology Base.
  2. We ontwikkelen een plan om de gemeenschappelijke regeling voor Regionaal Bedrijventerrein Twente op te heffen en voeren dit plan uit.

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Geld (indicator)

G

Begrotingswijziging

  • Geen

5.3.3 Topwerklocaties

Acties

  1. Wij maken en houden samen met overheden, ondernemers en kennisinstellingen de topwerklocaties aantrekkelijk.
  2. Wij geven een invulling aan de adviezen uit de evaluatie op de topwerklocaties.

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Geld (indicator)

R

Begrotingswijziging

  • PS Begrotingswijziging

5.3.4 Internationaliseren

Acties

De voortgang en resultaten van het 'Investeringsprogramma MKB 2020-2023' worden via beleidsprestaties 5.3.4, 5.5.1 en 5.5.2 gerapporteerd. Het investeringsprogramma kent 7 actielijnen. 

In 2024 maken wij een Investeringsvoorstel voor Provinciale Staten voor de Overijsselse Economie 2024-2027.  

Actielijn E: Investeren in internationalisering (Investeringsprogramma MKB 2020-2023)

  1. Wij stimuleren de acquisitie van bedrijven en de uitbreidingsinvesteringen van buitenlandse bedrijven. Hiervoor zetten wij Oost NL in, de regionale ontwikkelingsmaatschappij.
  2. Wij ondersteunen het MKB in Overijssel bij de voorbereiding en marktentree ten behoeve van export door middel van het programma GO4EXPORT. Het GO4EXPORT programma ondersteunt 400 unieke bedrijven bij het internationaliseren.

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Geld (indicator)

G

Begrotingswijziging

  • Geen

5.4 Vrijetijdseconomie als banenmotor

Terug naar navigatie - 5.4 Vrijetijdseconomie als banenmotor

De vrijetijdsector is van grote maatschappelijke waarde voor Overijssel vanwege onder andere de grote werkgelegenheid. Recreatie en toerisme brengen natuur en landschap, ondernemerschap, erfgoed, kunst, cultuur, sport, landbouw en mensen met elkaar in verbinding. Wij willen de potentie daarvan optimaal benutten met behoud van de kwaliteiten voor Overijssel. Met de partners van Gastvrij Overijssel werken we daaraan. Daarbij hebben we bijzondere aandacht voor de toeristische parels in Overijssel, zoals de Hanzesteden, de Nationale Parken en het karakteristieke Twentse landschap.

5.5 Krachtig MKB

Terug naar navigatie - 5.5 Krachtig MKB

In Overijssel investeren wij in de basisinfrastructuur met Oost NL, Novel-T en innovatieloketten van waaruit het MKB wordt geholpen met ondernemerschaps-, innovatie- en internationaliseringsvraagstukken (5.5.1). De vele MKB en familiebedrijven vormen de motor van de Overijsselse economie. Het MKB staat voor veel uitdagingen met betrekking tot energieprijzen, inflatie en grondstoffen schaarste. De noodzaak voor verduurzaming, innovatie en circulariteit is groter dan ooit. Met behulp van instrumentarium en projecten van de provincie wordt het MKB daarbij ondersteund (5.5.2). In Europees verband werken Gelderland en Overijssel samen. Wij bevorderen regionale concurrentiekracht door het benutten van de Europese mogelijkheden door programma’s als EFRO, POP/GLB-NSP en Interreg (5.5.3). Met het verstrekken van risicokapitaal aan Overijsselse ondernemers dragen wij bij aan het verbeteren van de toegang tot financiering (5.5.4). Met generieke en specifieke instrumenten en interventies stimuleren wij de ontwikkeling naar een innovatieve, duurzame, circulaire economie (5.5.5).

5.5.1 Basisinfrastructuur

Acties

Over de resultaten van het 'Investeringsprogramma MKB 2020-2023' wordt via beleidsprestaties 5.3.4, 5.5.1 en 5.5.2  gerapporteerd. Het investeringsprogramma kent 7 actielijnen. In 2024 loopt dit programma af.  

In 2024 maken wij een Investeringsvoorstel voor Provinciale Staten voor de Overijsselse Economie 2024-2027.  

Actielijn A - Onderhouden van een effectieve en ondernemersvriendelijke basisinfrastructuur.
We zorgen voor een efficiënte ondersteuning aan het brede MKB,  waarbij de vraag en behoefte van de ondernemer steeds centraal staat. Door middel van een opdracht aan Oost-NL, Novel-T en Kennispoort zorgen wij ervoor dat ondernemers toegang hebben tot kennis, kapitaal en afzetmarkt. Specifieke aandacht is er voor duurzaamheid en digitalisering.

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Geld (indicator)

G

Begrotingswijziging

  • Geen

5.5.2 Bevorderen innovatie en ondernemerschap

Acties

Over de resultaten van het 'Investeringsprogramma MKB 2020-2023' wordt via beleidsprestaties 5.3.4, 5.5.1 en 5.5.2 gerapporteerd. Het investeringsprogramma kent 7 actielijnen. Actielijn A - onderhouden effectieve en ondernemersvriendelijke basisinfrastructuur, is opgenomen onder prestatie 5.5.1 - basisinfrastructuur en innovatie.  In 2024 loopt het programma af.

In 2024 maken wij een Investeringsvoorstel voor Provinciale Staten voor de Overijsselse Economie 2024-2027.  

Actielijn B - MKB-vriendelijke dienstverlening Provincie Overijssel   
Wij bedienen ondernemers op een zo MKB-vriendelijk mogelijke manier (toegankelijk subsidie-instrumentarium en online dienstverlening (website).  

Via het Kennisnetwerk Regionale Economie Overijssel zijn Overijsselse organisaties die ondernemers ondersteunen in hun ondernemerschap met elkaar verbonden. Het kennisnetwerk deelt actief kennis, expertise en voorbeelden en versterkt het netwerk door het organiseren van themagerichte netwerkbijeenkomsten.  

Actielijn C – Investeren in ondernemerschap 
Wij leggen  de focus op familiebedrijven, starters, startups & scale-ups en ondernemers met maatschappelijke impact (actieprogramma impactondernemen). In 2024  gaan we door met de regeling Jonge Bedrijfsopvolgers. Dit geldt ook voor het programma Startversneller, dat Oost NL samen met een aantal regionale ondernemershubs uitvoert. 

Actielijn D - Investeren in innovatief MKB en missies
Dit onderwerp zal deel uitmaken van het Investeringsvoorstel Overijsselse Economie 2024-2027. 

Actielijn F - Investeren in digitalisering binnen het MKB   
Elk bedrijf zal een doorontwikkeling moeten maken naar een meer digitale bedrijfsvoering. Dit geldt zowel voor bedrijfsprocessen als de digitale vaardigheden van werknemers. De European Digital Innovation Hub is hiervoor het instrument. Ook loopt de voucherregeling 'digitale en circulaire industrie' door in 2024.  Ten slotte gaan we met de drie digitale werkplaatsen in gesprek over hun inzet na 2023. 

Actielijn G – Investeren in kennis en innovatie voor één of meerdere specifieke thema’s (topclusters). 

ThinkEast Netherlands, de innovatieagenda van Oost Nederland, richt zich op twee doelen:

  1. Het gezamenlijk nationaal en internationaal positioneren van Oost Nederland;
  2. Het vergroten van de kansen van bedrijven en kennisinstellingen in Oost Nederland om Europese en nationale middelen voor innovaties op het gebied van veilig en duurzaam voedsel, gezondheidszorg, digitalisering, schone energie en circulaire economie te verwerven. 

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Geld (indicator)

G

Begrotingswijziging

  • Geen

5.5.3 Europese programma’s

Acties

Wij voeren het programmamanagement voor het Overijsselse deel van de Europese Programma’s EFRO, Interreg en ELFPO 2014-2020 (afronding) en 2021-2027. Wij zien toe op tijdige realisatie van projecten en tijdige besteding van de via onze provincie in te zetten Europese middelen om, via projecten, een bijdrage te leveren aan de ambities voor Overijssel. We zorgen dat wij binnen de door EU gestelde kaders blijven. 

Wij bevorderen dat Overijssel, en in het bijzonder het MKB, de Europese (Thematische) fondsen benut. Dit doen we door te informeren, te stimuleren, te faciliteren en (mede) te ontwikkelen. Dit doen we onder meer via samenwerkingsverband Think East Netherlands, hét innovatieprofiel van Oost-Nederland, het participeren in Europese netwerken als Vanguard en het organiseren van leergangen Europa voor collega’s, medeoverheden en kennisinstellingen. 

We informeren, enthousiasmeren en faciliteren de interne organisatie om meer gebruik te maken van de mogelijkheden van beschikbare EU-fondsen. Dit doen we onder meer via EU-trajecten op het gebied van lobby, fondsen en netwerken (het instrumentarium uit de Europa agenda) voor beleidsprogramma’s en het organiseren van de leergangen Europa. 

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Geld (indicator)

O

Begrotingswijziging

  • PS Begrotingswijziging

5.5.4 Verstrekken risicokapitaal

Acties

  1. Wij dragen financieel bij aan het Participatiefonds van Oost NL en monitoren de uitvoering en bewaken of dit past bij de provinciale maatschappelijke opgaven.
  2. Wij dragen financieel bij aan het Innovatiefonds Overijssel en monitoren de uitvoering en bewaken of dit past bij de provinciale maatschappelijke opgaven.
  3. Wij monitoren de uitvoering van de strategie van Wadinko en bewaken of dit past bij de provinciale maatschappelijke opgaven.

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Geld (indicator)

G

Begrotingswijziging

  • Geen

5.5.5 Circulaire economie

Acties

  1. Wij ronden de uitvoering van  de acties in het Uitvoeringsprogramma 2020-2023 af met ons algemene instrumentarium én met de middelen uit prestatie 5.5.5.
  2. Wij maken een investeringsvoorstel circulaire Economie 2024-2027. 

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Geld (indicator)

G

Begrotingswijziging

  • Geen

Financiën

Terug naar navigatie - Financiën

In onderstaande tabel staan de baten en lasten van deze kerntaak. De tabel is uit te klappen voor meer details. Een meerjarig overzicht is te vinden in het onderdeel financiën - meerjarig overzicht baten en lasten.

Bedragen x €1.000

Voorgestelde begrotingswijzigingen

Terug naar navigatie - Voorgestelde begrotingswijzigingen
Prestatie Doorgevoerde begrotingswijziging Baten Lasten Saldo PS/GS Toelichting financieel
5.1.1 Arbeidsmarkt en onderwijs -100 0 100 -100 GS Begrotingswijziging Afronden programma arbeidsmarkt Om de laatste fase van het bestaande programma arbeidsmarkt af te ronden hebben we besloten om het restant van de reserve behorende bij dit programma toe te voegen aan de jaarschijf 2024. Op basis van de spelregels van de Reserve uitvoering Kwaliteit van Overijssel hebben wij besloten om een bedrag van € 0,1 miljoen te onttrekken aan de Reserve uitvoering Kwaliteit van Overijssel en toe te voegen aan de jaarschijf 2024 van prestatie 5.1.1 van de begroting 2024.
5.3.3 Topwerklocaties -251 0 251 -251 PS Begrotingswijziging Luchthaven- en vastgoedexploitatie Technology BaseDe meerjarenbegroting van Technology Base kent voor het boekjaar 2024 een negatief saldo van € 580.000. Dit is als volgt opgebouwd:   Het saldo van de reguliere luchthaven- en vastgoedexploitatie kent in 2024 een tekort van circa € 290.000. Dit is grotendeels structureel van aard en sluit aan bij het beeld dat in 2022 aan u is gecommuniceerd bij de uitkomsten van de evaluatie Technology Base (kenmerk 2022/1109053).  Wij stellen voor om dit tekort net als voorgaande jaren incidenteel te dekken en een structurele oplossing te betrekken bij het gesprek met uw Staten over het toekomstperspectief van de luchthaven. Voor de planvorming van Twente Airport is in 2024 een bedrag van € 290.000 benodigd. Van het negatieve saldo van € 580.000 komt 50% (€ 290.000) ten laste van Overijssel. In onze begroting houden we rekening met een negatief saldo van € 50.000. Dat betekent dat in 2024 € 240.000 nodig is om dit tekort op te vangen. Wij stellen u voor om de lasten voor prestatie 5.3.3 in 2024 te verhogen met € 240.000 en dit ten laste te brengen van de algemene middelen.   Grondexploitatie Technology BaseOnze verliesvoorziening voor de grondexploitatie van Technology Base baseren wij op basis van een netto contante waarde. Hierdoor wordt deze voorziening jaarlijks met 2% verhoogd. Hiervoor is € 189.000 structurele dekking beschikbaar. Bij de jaarrekening 2023  is de verliesvoorziening toegenomen tot € 9,96 miljoen en daarmee neemt het benodigde bedrag voor deze jaarlijkse verhoging met € 11.000 toe tot € 200.000. Wij stellen u voor om de lasten voor prestatie 5.3.3 met ingang van 2024 jaarlijks met € 11.000 te verhogen en dit ten laste te brengen van de algemene middelen.
5.5.3 Europese programma’s 6942 0 -6942 6942 PS Begrotingswijziging Europese Programma’s 2014-2020Wij hebben aan het begin van de periode 2014-2020 ca. € 50 miljoen (cofinanciering) gereserveerd, daarbij is ook een indicatieve verdeling gegeven over de verschillende onderdelen (EFRO, INTERREG, POP, Thematische fondsen) en de 7 jaren van het tijdvak. In het Statenvoorstel (PS 2016/7) waarmee de € 50 miljoen cofinanciering is vastgelegd, is ook aangegeven dat er jaarlijks ruimte is om de indicatieve toedeling (budgettair neutraal) over programma’s en jaarschijven te herverdelen, omdat op voorhand niet precies te voorzien is hoe e.e.a. zich gedurende de 7 jaren ontwikkelt. De afgelopen jaren is de eerste monitor als P&C instrument gekozen om het bestedingsritme aan te passen om zodoende het programma en de reserve met elkaar af te stemmen. Gezien de huidige inzichten is een wijziging van het bestedingsritme nu niet nodig. Europese programma 2021-2027Voor de Europese Programma 2021-2027 is een bedrag van € 59 miljoen (cofinanciering) gereserveerd, daarbij is ook een indicatieve verdeling gegeven over de verschillende onderdelen (EFRO, INTERREG, POP/NSP, Thematische fondsen en Water) en de 7 jaren van het tijdvak. In het Statenvoorstel (PS/2021/11033) is de € 59 miljoen cofinanciering vastgelegd en is ook aangegeven dat er jaarlijks ruimte is om de indicatieve toedeling (budgettair neutraal) over programma’s en jaarschijven te herverdelen, omdat op voorhand niet precies te voorzien is hoe e.e.a. zich gedurende de 7 jaren ontwikkelt.Om de € 59 miljoen cofinanciering maximaal in te zetten binnen de Europese programma’s stellen wij een begrotingswijziging van de begroting 2024 en de meerjarenraming voor. Er wordt geen geld gevraagd, per saldo is het voorstel budgettair neutraal. Deze wijziging is nodig om de hoogte van de besteding over de komende jaren te actualiseren. We passen hierbij het bestedingsritme aan op basis van de nu nog beschikbare middelen in de Reserve Europese programma's. Voor 2024 vragen wij een verlaging van de jaarschijf van € 6,9 miljoen. Reden hiervoor is dat de goedkeuring van de Europese programma’s ‘van Brussel’ later kwam dan vooraf verwacht, waardoor de uitvoering van de programma’s later is gestart dan waar ten tijde van de PS nota (PS/2021/11033)  vanuit werd gegaan.  De besteding van deze middelen verschuift dan ook naar de komende jaren. Een deel van de middelen blijft echter achter in de reserve omdat van sommige gemaakte afspraken nog niet duidelijk is wat de kosten zullen zijn. Het totaal beeld is dan als volgt:  2024 € 6,9 miljoen verlaging 2025 € 1,2 miljoen verhoging2026 € 0,2 miljoen verlaging2027 € 1,1 miljoen verlaging2028 € 2,7 miljoen verhoging2029 € 2,7 miljoen verhoging Wij stellen u voor om het budget voor 2024 met € 6,9 miljoen te verlagen onder gelijktijdige verlaging van de onttrekking aan de  Reserve Europese programma's van prestatie 5.5.3. Voor 2024 t/m 2029 stellen wij u de  mutaties voor zoals benoemd in bovenstaande tekst.
Totaal 6591 0 -6591 6591