Prestaties (122)
1.1.1 Vastleggen en waarborgen actueel ruimtelijk- en waterbeleid
Acties
- Wij houden de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening actueel.
- Wij werken het Fundament van de nieuwe Omgevingsvisie en het coalitieakkoord samen met onze partners via verbrede participatie uit in gebiedsgericht beleid en uitvoeringsinstrumenten. Deze landen in de nieuwe Omgevingsvisie en uitvoeringsinstrumenten (zoals de Omgevingsverordening en Catalogus Gebiedskenmerken).
- In samenhang met de nieuwe Omgevingsvisie werken wij in overleg met onze partners in de regio en op rijksniveau aan de 'ruimtelijke puzzel' zoals aangekondigd in de brief aan de tweede kamer: Programma's Uitvoering NOVEX en Mooi Nederland.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
1.1.2 Uitvoering van ons ruimtelijk- en waterbeleid
Acties
- Wij werken samen met gemeenten en waterschappen aan de ruimtelijke en waterstaatkundige inrichting van Overijssel.
- Wij borgen de uitvoering van de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening in voorkantsamenwerking met onze partners en zetten indien nodig of wenselijk ons wettelijk ruimtelijk instrumentarium in
- Wij werken de ambitie uit het coalitieakkoord om te komen tot een toekomstbestendige ruimtelijke inrichting uit in beleid, netwerksamenwerking en uitvoeringsinstrumentarium in het licht van de omschakeling naar de Omgevingswet.
- Wij werken met partners bij gemeenten, waterschap en andere gebiedspartijen aan een integrale gebiedsvisie Zwolle, Staphorst, Dalfsen, Zwartewaterland.
- Wij werken met onze partners aan de ruimtelijke ontwikkeling van Overijssel in de onderstaande netwerksamenwerkingen. We doen dit met een integrale blik op onder andere klimaatadaptatie (prestatie 1.2.1 en 1.4.1), wonen (prestatie 1.3.1) en mobiliteit (prestatie 4.6.2).
- NOVEX gebied regio Zwolle, waarin we werken aan de realisatie van de Verstedelijkingsstrategie Regio Zwolle.
- De bestuursovereenkomst Zwolle Kampen Netwerkstad (Spoorzone Zwolle) waarvan in 2024 het laatste onderdeel wordt gerealiseerd en opgeleverd, de passerelle bij station Zwolle.
- Het uitvoeringsprogramma Ruimte voor de Vecht.
- Agenda IJsselmeergebied 2050
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
1.1.5 Implementatie Omgevingswet
Acties
- Wij maken onze interne werkprocessen Omgevingswet-proof en sluiten deze aan op het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Hierbij volgen we de landelijke planning.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
1.2.1 Werken aan een klimaatrobuust en veilig water- en bodemsysteem
Acties
- Wij werken op de thema’s waterkwaliteit, waterkwantiteit, waterveiligheid, klimaatadaptatie en bodem en ondergrond in programma’s en projecten in samenwerking met onze mede-overheden en partners.
- Wij stellen een actieplan Water op op basis van de ambities uit het coalitieakkoord. Dit doen wij ook in samenwerking met onze mede-overheden en partners.
- Wij werken aan de actualisatie van het Regionaal Waterprogramma waarbij klimaatadaptatie en de agenda bodem en ondergrond worden toegevoegd.
- Wij geven uitvoering aan de provinciale maatregelen uit de planperiode 2022-2027 van de Kaderrichtlijn Water en het provinciale deel van het impulsprogramma Kaderrichtlijn Water van het Rijk.
- Wij implementeren instrumentarium en afspraken uit de Delta-aanpak waterkwaliteit en Zoetwater om de Kaderrichtlijn Water te realiseren.
- Wij herzien met gemeenten en waterschappen het beleid ten aanzien van waterveiligheid in het kader van Water en Bodem sturend in de nieuwe omgevingsvisie.
- Om de waterkwaliteit te verbeteren openen we in relatie met het nieuwe Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid in 2024 een subsidieregeling.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
1.2.2 Werken aan voldoende oppervlakte- en grondwater
Acties
- Wij voeren met partners het maatregelenprogramma Zoetwatervoorziening Oost-Nederland 2022-2027 (onderdeel van het landelijke Deltaprogramma Zoetwater) uit. Wij vervullen hierbij de kassiersfunctie.
- Wij vertalen de actualisatie van het waterakkoord Twentekanalen-Overijsselse Vecht naar onze Omgevingsvisie en Omgevingsverordening.
- Wij werken samen met de andere partners van het deelstroomgebied Rijn-Oost aan de uitvoering van de bestuurlijke grondwateragenda.
- Wij werken aan voldoende grondwater voor de Overijsselse drinkwaterwinningen, landbouw en natuur gericht op doelbereik voor de Europese Kaderrichtlijn Water. Wij doen dit mede binnen de uitvoering van ons PPLG.
- Wij stemmen onze werkzaamheden in het kader van Kaderrichtlijn Water (zie 1.2.1) af met onze partners in het deelstroomgebied Rijn-Oost en waar nodig voeren we gezamenlijk onderzoeken uit. Wij vervullen hierbij de kassiersfunctie.
- Wij maken afspraken met onze partners in het deelstroomgebied Rijn-Oost over de tussentijdse evaluatie van de planperiode 2022-2027 van de Kaderrichtlijn Water om het doelbereik zo hoog mogelijk te maken.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
1.2.3 Werken aan voldoende schone drinkwaterbronnen nu en in de toekomst
Acties
- Wij voeren met onze partners de Adaptieve strategie drinkwatervoorziening uit, waarmee we werken aan voldoende drinkwaterbronnen en bewust drinkwatergebruik. We komen op basis van het Coalitieakkoord met een investeringsvoorstel. Hierin gaan wij onder andere in op het zorgvuldig gebruik van onze drinkwaterwinningen en nieuwe bronnen van drinkwater zoals oppervlaktewater.
- Wij stellen een nieuw Maatregelenprogramma Gebiedsdossiers Drinkwaterwinning op, waarin we werken aan het veiligstellen van de bestaande drinkwaterwinningen.
- Wij voeren de afspraken uit de landelijke ‘BO nitraat’ uit via de aanpak Boeren voor Drinkwater, waarmee we werken aan het terugdringen van de uitspoeling van nitraat uit landbouwgronden in grondwaterbeschermingsgebieden.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
1.2.5 Vergunningverlening, toezicht en handhaving water
Acties
- Wij verlenen vergunningen en ontheffingen en handelen meldingen af, binnen de wettelijke termijn. In overleg met de aanvrager kunnen wij van de wettelijke termijn afwijken.
- Wij voeren het toezicht op de naleving uit overeenkomstig het jaarprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving. We rapporteren hierover in het VTH jaarverslag.
- Wij informeren inwoners, ondernemers en medeoverheden over de regelgeving om de bekendheid te vergroten.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
1.2.7 IJsseldelta programma
Acties
- Wij stellen de eindafrekening op voor de deelprojecten Recreatieterreinen Roggebot en N307 Roggebot-Kampen (zie ook prestatie 4.6.6), zodat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het MIRT4-besluit (Opleveringsbesluit) kan nemen.
- Wij ronden de deelprojecten na het versturen van de eindfactuur aan het Ministerie financieel af.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
1.3.1 Ontwikkelen en uitvoeren woonagenda's
Acties
- Wij voeren samen met ons netwerk en de rijksoverheid de woonagenda's en de landsdekkende woondeals uit.
- Wij voeren onze wettelijke taken uit als toezichthouder huisvesten statushouders. We stimuleren gemeenten om hierbij regionaal samen te werken.
- Wij bereiden ons voor op de eventueel aanvullende taak van de provincie op opvang van asielzoekers afhankelijk van besluitvorming bij de rijksoverheid over de spreidingswet.
- Wij ondersteunen gemeenten bij het versnellen van de procedures voor woningbouwplannen via de regeling flexpools.
- Wij voeren het initiatiefvoorstel arbeidsmigranten uit.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
1.3.2 Toekomstbestendig maken van de woningvoorraad
Acties
- We werken de ambities uit het coalitieakkoord ‘schouder aan schouder’ uit voor wat betreft de versnelling van de woningbouw en toekomst bestendig maken van de woningmarkt en de bouwbrigade in een investeringsvoorstel. Waarbij we aandacht hebben voor betaalbaarheid, wonen, zorg en huisvesting van doelgroepen zoals ouderen.
Startersleningen (voor 2016)
Onder deze prestatie wordt het financiële verloop verantwoord van de startersleningen die de provincie tot en met 2015 heeft verstrekt. Het betreft hypotheken met een looptijd van 30 jaar. Het verloop bestaat uit de beheervergoeding aan het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en de rentebaten op verstrekte leningen. De baten en lasten op deze kostenpost zijn door ons niet te beïnvloeden.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
1.4.1 Werken aan een klimaat adaptieve inrichting in 2050
Acties
- Wij voeren het investeringsbesluit Hitte, Droogte en Wateroverlast uit samen met onze partners, waarbij we het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie werkregio's ondersteunen bij het uitvoeren van hun uitvoeringsprogramma’s.
- Wij voeren het provinciale programma klimaatadaptatie uit.
- In het Regionaal Waterprogramma integreren wij Klimaatadaptatie en Water en Bodem Sturend. Bij de herijking van de Omgevingsvisie en- verordening doen wij dit ook.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
1.4.2 Investeringsprogramma Ruimte Wonen Retail
Acties
- Wij handelen een aantal langlopende subsidieverplichtingen af uit het Investeringsprogramma Ruimte Wonen en Retail (2019-2023).
- Wij werken de ambities uit het coalitieakkoord 'schouder aan schouder' uit in een investeringsvoorstel voor retail samen met ons netwerk.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
1.4.3 Actieplan Leefbaar Platteland
Acties
- We ronden de financiële verplichtingen van het programma leefbaar platteland af.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
1.4.4 Ondergrondse verkabeling van hoogspanningsleidingen
Acties
- Voor de ondergrondse verkabeling van hoogspanningsleidingen in ’s Heerenbroek maken wij in 2024 het tweede deel van onze financiële bijdrage over.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
1.5.1 Inzetten grondbeleidsinstrumentarium
Acties
- Wij zorgen voor een actueel en adequaat grondbeleid om voor de doelen en projecten van de provincie in te zetten, met de juiste instrumenten voor de verschillende opgaven. Ons beleid ligt vast in de nota grondbeleid.
- Wij kopen, verkopen en beheren gronden en opstallen ten behoeve van provinciale doelen en projecten, binnen de kaders van de Nota Grondbeleid 2022.
- Wij beheren het Anticiperend Grondfonds (AGF).
- Wij informeren u met de Meerjaren Investeringsprognose Grond (MIG) bij de jaarrekening over de ontwikkelingen in ons grondeigendom.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
2.1.1 Beleidsontwikkeling en kaderstelling milieu en gezondheid
Acties
- Wij ontwikkelen samen met gemeenten, GGD en andere partners provinciaal milieubeleid waarbij gezondheid van inwoners centraal staat en verankeren deze in de Provinciale Omgevingsvisie. Wij actualiseren onze milieunota waarbij wij de verbinding leggen met de grote maatschappelijke opgaven.
- Wij bevorderen een gezonde leefomgeving door projecten te initiëren en te ondersteunen gericht op beter bewustzijn, betrokkenheid en gedrag van inwoners op de thema's lucht, geluid en (zwerf)afval. We zetten in op kennisdeling en kennisontwikkeling door bijeenkomsten te organiseren voor en met diverse partners als GGD en gemeenten.
- Wij werken samen met andere provincies aan (inter)nationale en interprovinciale beleid- en kennistrajecten.
- Wij voeren de wettelijke coördinatietaak uit op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving.
- Wij stellen het jaarprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving voor 31 december vast. Daarbij zetten we ook in op het toekomstbestendig maken van ons vergunning, toezicht en handhaving beleid (VTH-beleid) en de uitvoering daarvan op complexe dossiers als zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) en circulaire economie.
- Wij willen hinder van vliegtuiglawaai zoveel mogelijk beperken o.a. door laagvliegend verkeer te voorkomen vanuit onze verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de leefomgeving.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
2.1.2 Vergunningverlening, toezicht en handhaving milieu
Acties
- Wij verlenen vergunningen en ontheffingen en handelen meldingen af binnen de wettelijke termijn. In overleg met de aanvrager kunnen wij van de wettelijke termijn afwijken.
- Wij voeren het toezicht op de naleving uit overeenkomstig het jaarprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving. We rapporteren hierover in het VTH jaarverslag.
- Wij geven opdrachten aan de omgevingsdiensten voor uitvoering van de ingebrachte taken.
- Wij beoordelen bij risicovolle bedrijven de vergunningen jaarlijks op actualiteit, bij overige bedrijven doen wij dit eenmaal in de vijf jaar.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
2.1.3 Ondersteunen en (laten) uitvoeren van milieueffectrapportages / duurzaamheidsrapportages (plan MER)
Acties
- Wij ondersteunen en adviseren bij het in beeld brengen van milieu- en omgevingseffecten van (eigen) plannen, programma’s en projecten, zoals de provinciale Omgevingsvisie, drinkwaterwinning, provinciaal inpassingplan (PIP) Natura 2000 gebieden, plannen rondom nieuwe energie, plannen en projecten die grensoverschrijdende invloed kunnen hebben en projecten rondom provinciale wegen.
- Wij adviseren over en toetsen op het gebied van milieu- en omgevingseffecten van voorgenomen plannen en projecten van derden waar wij een rol als bevoegd gezag hebben.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
2.1.4 Monitoring en evaluatie milieu en gezondheid
Acties
- Wij monitoren de luchtkwaliteit in Overijssel.
- Wij wisselen relevante data ten behoeve van milieu en gezondheid uit met onze partners, waaronder de GGD, en verspreiden deze via kennishub Overijssel.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
2.2.1 Sanering en beheersing (asbest) verontreinigde bodemlocaties
Acties
- Wij voeren voor Blekerijweg, IJsselmuiden de bodemsanering uit.
- Wij beheersen bestaande spoedeisende bodemsaneringen.
- Wij monitoren conform het programma 2024 Bureau Asbestbodem Sanering.
Indien er rijksmiddelen resteren of nieuwe (rijks-) middelen beschikbaar komen stellen wij het programma 2025 Bureau Asbestbodem Sanering vast. - Wij voeren de maatregelen uit die voortvloeien uit de Specifieke uitkering PFAS.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
2.2.2 Stimuleren van het verwijderen van asbestdaken
Acties
- Wij zorgen er door middel van leningen voor dat ook niet draagkrachtige eigenaren de sanering van hun asbestdak kunnen financieren.
- Wij stimuleren verwijdering van asbest in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen door middel van subsidie.
- Wij stimuleren gezamenlijke verwijdering van geschakelde asbesthoudende leidaken door middel van subsidie.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
2.2.3 Beheer nazorgfonds
Acties
- Wij stellen het jaarverslag 2023 en de begroting 2025 op voor het Nazorgfonds gesloten stortplaatsen in Overijssel.
- Wij hebben één á twee keer per jaar een bestuurlijk overleg met de exploitanten van de stortlocaties.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
2.3.1 Stimuleren van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie
Acties
- Wij actualiseren de zonneladder en stimuleren de opwekking van extra zonne-energie op bedrijfsdaken.
- Wij nemen de regie op vier grootschalige windclusters in Overijssel.
- Wij vergroten de inzet op biomassa door ondersteuning van lokale biogas projecten bij agrariërs en ontwikkeling van grootschalige biogas projecten (biogashubs).
- Wij zetten ons in voor de aansluiting op het landelijk transportnetwerk voor waterstof. Wij stimuleren Smart Energy Hubs (SEH) waar we opslag en distributie zo slim mogelijk gebruiken.
- Wij ondersteunen de verdere ontwikkeling van duurzame energienetten zoals Geothermie.
- Wij ondersteunen bedrijven op diverse manieren bij het verduurzamen: grote industrie met het maken van plannen voor het 6e cluster, bedrijventerreinen met het aanjagen van een collectieve aanpak en kleine MKB-ers ontzorgen we bij het concreet starten van de verduurzaming van hun pand.
- We ondersteunen gemeenten met kennis en kunde via het Expertiseteam Gebouwde Omgeving. We stimuleren natuurvriendelijk isoleren. We werken aan de industrialisatie en opschaling van verduurzaming van woningen. We helpen eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed te verduurzamen via het ontzorgingsprogramma Maatschappelijk vastgoed.
- Wij stellen een energiesysteemvisie op die richtinggevend is voor het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMiek). In 2025 leveren we het pMiek 2.0 op. Daarin nemen we de prioritaire energie-infraprojecten voor de middellang termijn op. zodat we, in afstemming met gemeenten en netbeheerders, in 2024 keuzen kunnen maken over het verdere ontwikkelen van de regionale infrastructuur met daarin een voorkeursvolgorde van de investeringen in de tijd.
- Wij organiseren een Overijsselse Energie Innovatie conferentie.
- Wij stellen een investeringsvoorstel op voor de inzet van de middelen voor energie uit de investeringsimpuls bij het coalitie-akkoord 2023-2027.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
2.3.2 Financieren van projecten door Energiefonds Overijssel
Acties
- Vaststellen van het Jaarplan en Begroting 2025 waarbij wij zullen letten op efficiënte en doelmatige inzet van de verruimde randvoorwaarden en extra fondsmiddelen, ten behoeve van de provinciale doelen voor nieuwe energie en vervolgens;
- Toe zien op de uitvoering van het Jaarplan 2024 van Energiefonds Overijssel.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
2.3.3 Realiseren van een betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam regionaal energienetwerk (deelneming Enexis)
Acties
Wij oefenen het aandeelhouderschap van Enexis uit door:
- Actieve betrokkenheid in het vinden van oplossingen voor - en het omgaan met - de capaciteitsschaarste op het provinciale elektriciteitsnet;
- Toe te zien op de bedrijfsmatige en financiële ontwikkeling van Enexis;
- De uitvoering van het Strategisch plan van Enexis te monitoren;
- De jaarrekening over 2023 met winstbestemming vast te stellen en uitoefening van de aandeelhoudersbevoegdheden inzake wijzigingen in de governance van de onderneming;
- Toe te zien op en u te rapporteren over de door Enexis voorgenomen en gerealiseerde investeringen in Overijssel.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
2.4.1 Programma Toekomstgerichte erven
Acties
- Wij stellen samen met gemeenten in heel Overijssel erfcoaches beschikbaar. Zij ondersteunen erfeigenaren om toekomstbestendige keuzes te maken bij actuele vraagstukken zoals stikstof, aanpassing in de bedrijfsvoering en leegstaande gebouwen.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.1.1 Beleidsontwikkeling en kaderstelling natuur en landschap
Acties
- Wij doen beleidsontwikkelend onderzoek in relatie tot provinciale opgaven en ambities voor natuur en landschap, biodiversiteit en klimaat, voor stedelijk en landelijk gebied.
- Wij beoordelen of er aanleiding is voor bijstelling van ons natuurbeleid. Dit doen wij op basis van ervaringen bij de uitvoering van natuurbeleid en relevante ontwikkelingen, zoals nieuwe kennis, jurisprudentie of landelijke initiatieven zoals de Agenda Natuurinclusief.
- Wij ontwikkelen producten en instrumenten waarmee we het voor initiatiefnemers gemakkelijker maken te voldoen aan de Wet natuurbescherming.
- Wij stellen het jaarprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving vast voor 31 december.
- Wij delen relevante beleidsontwikkelingen met onze partners, bijvoorbeeld via stakeholderbijeenkomsten, seminars en congressen.
- Wij leveren een actieve bijdrage aan de landelijke Actualisatie van het Natura 2000 doelensysteem met als inzet om VHR-doelbereik (Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen) effectiever en efficiënter te maken, kansen te benutten en knelpunten op te lossen.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.1.2 Vergunningverlening, toezicht en handhaving natuur en landschap
Acties
- Wij verlenen vergunningen en ontheffingen en handelen meldingen af binnen de wettelijke termijn. In overleg met de aanvrager kunnen wij van de wettelijke termijn afwijken.
- Wij voeren het toezicht op de naleving uit overeenkomstig het jaarprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving. We rapporteren hierover in het VTH (vergunningverlening, toezicht en handhaving) jaarverslag.
- Wij voeren onze wettelijke coördinatietaak met betrekking tot handhaving van de groene wetten uit.
- Wij informeren inwoners, ondernemers en medeoverheden over de regelgeving om de bekendheid te vergroten.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.1.3 Opstellen en actualisatie beheerplannen Natura2000
Acties
- Wij stellen het beheerplan (1.0) voor Wierdense Veld (in ontwerp) vast.
- Wij stellen voor drie Natura 2000-gebieden een herzien beheerplan (in ontwerp) vast.
- Wij stellen een addendum op het huidige beheerplan voor Wieden / Weerribben vast.
- Wij starten voor vier andere Natura-gebieden de herziening van het beheerplan op.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.1.4 Beheer natuurterreinen
Acties
- Wij subsidiëren het beheer van natuur volgens het Natuurbeheerplan.
- Wij actualiseren jaarlijks het Natuurbeheerplan.
- Wij werken samen met de beheerders aan de verdere verbetering van de kwaliteit van het natuurbeheer.
- Wij voeren veldcontroles uit.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
3.1.5 Beheer natuurwaarden in agrarisch gebied
Acties
- Wij subsidiëren agrarisch natuurbeheer volgens het Natuurbeheerplan.
- Wij actualiseren jaarlijks het Natuurbeheerplan.
- Wij stimuleren dat de agrarische collectieven maatregelen uitvoeren voor behoud en inrichting van de leefgebieden voor weidevogels.
- Wij geven verder invulling aan het nationale Aanvalsplan grutto, onder meer met inzet van de instrumenten uit het GLB-NSP (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid – Nationaal Strategisch Plan).
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.1.6 Projecten voor verbeteren biodiversiteit
Acties
- Wij ontwikkelen, ondersteunen en stimuleren maatregelen om de condities voor aandachtsoorten te verbeteren.
- Wij stimuleren ecologisch beheer van infrastructuur van andere weg- en waterbeheerders.
- Wij stimuleren gemeenten om deel te nemen aan de pre-SMP methodiek (soorten managementplannen) voor de bescherming van gebouw bewonende soorten bij de na-isolatie van woningen.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
3.1.7 Monitoring en evaluatie natuur en landschap
Acties
- Wij monitoren het Natuur Netwerk Nederland in Overijssel en beoordelen de ontwikkeling van de kwaliteit.
- Wij leveren de benodigde gegevens aan voor de landelijke Voortgangsrapportage natuur.
- Wij leveren een financiële bijdrage aan de Nationale Database Flora en Fauna die telgegevens verzamelt, beheert en beschikbaar stelt.
- Wij voeren de monitoring van het agrarisch natuurbeheer, Natura 2000 en het programma Natuur uit.
- Wij monitoren soorten buiten het Natuur Netwerk Nederland.
- Wij dragen bij aan het landelijk verbeterprogramma Vogel- en habitatrichtlijn natuurmonitoring.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.2.1 Beheer landschap
Acties
- Wij zorgen voor structurele basisondersteuning van vrijwilligers in natuur en landschap, onder andere door relevante cursussen, opleiden en inzetten van mentoren, borging van veilig werken en door de onderlinge samenwerking tussen de organisaties die groene vrijwilligers ondersteunen te vergroten.
- Wij verbreden samen met partners het vrijwilligerswerk in de natuur, waarbij we nieuwe vormen van vrijwilligerswerk verkennen die aansluiten bij de moderne vrijwilliger en actuele maatschappelijke ontwikkelingen.
- Wij borgen de begeleiding van de initiatieven voor streekeigen landschapsbeheer die in de vorige coalitieperiode zijn ontstaan voor een periode van minimaal 5 jaar.
- Wij bepalen de wijze waarop wij een vervolg kunnen geven aan het streekeigen landschapsbeheer.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.2.2 Projecten die een natuurinclusieve samenleving bevorderen
Acties
- Wij stimuleren en ondersteunen initiatieven uit de samenleving, gericht op ''natuurlijk vergroenen'', met inhoudelijke kennis en met de subsidieregeling 'Natuur en Samenleving'.
- Wij stellen een investeringsvoorstel op voor een nieuw uitvoeringsprogramma Natuur voor Elkaar.
- Wij stellen met de kaders van het Statenvoorstel Natuur voor Elkaar, het programmaplan op en
geven hier uitvoering aan langs drie programmalijnen:- Natuur voor mensen – Mensen voor natuur: We ondersteunen activiteiten die de betrokkenheid
van Overijsselaren bij natuur en landschap vergroten en versterken, onder meer door het
faciliteren van het Groene Lopernetwerk. - Natuur in de buurt: Van erf tot houtwal, van woonwijk tot bedrijventerrein: We inspireren en
stimuleren inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en medeoverheden om
natuur inclusieve maatregelen te nemen. Dit doen we onder meer door Community of Practice
Natuurinclusief Bouwen te ondersteunen, het beschikbaar maken van de methodiek Recept
voor Randen voor de bebouwde kom en het aanjagen van het vergroenen van schoolpleinen.
Ook ondersteunen we kleinschalige landschapsinitiatieven door het verlenen van
adviesvouchers voor landschapsplannen en (co)financiering van gebiedsgerichte
landschapsacties. - Liefde voor de natuur: We versterken de liefde over en kennis van de Overijsselse plant-en
diersoorten bij onze inwoners. Hiervoor zetten we onder meer in op het beschikbaar stellen van
deskundige ecologen die hun kennis aanbieden aan inwoners en ondernemers en stellen
natuurschool Natuur voor Elkaar op.
- Natuur voor mensen – Mensen voor natuur: We ondersteunen activiteiten die de betrokkenheid
- Wij stimuleren via de subsidieregeling Natuur en Samenleving 2.0 en Groene Schoolpleinen onze
inwoners en organisaties om concrete projecten en processen uit te voeren die bijdragen aan
minder hitte, droogte en wateroverlast.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.3.1 Beleidsontwikkeling stikstof
Acties
- Wij dragen bij aan de gemeenschappelijke uitvoeringsorganisatie van provincies voor het stikstofbeleid, waaronder een bijdrage voor het programma Aerius.
- Wij werken nationale wetgeving en interprovinciale afspraken uit tot een passend Overijssels beleid op het gebied van stikstof. Voorbeelden hiervan zijn: ontwikkelen van beleidsregels, de uitvoering van bronmaatregelen en de verdeling van de stikstofruimte.
- Wij ontwikkelen een beleidskader met duidelijke criteria voor een evenwichtige beoordeling van vergunningen.
- Wij monitoren de reductie van stikstof in alle sectoren en brengen jaarlijks een rapportage uit.
- Wij stimuleren innovatieve oplossingen/maatregelen om onder andere stikstof te reduceren (zie ook Agro&Food-programma).
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.3.2 Nationale parken
Acties
- In het eerste kwartaal van 2024 leggen wij een voorstel aan PS over de inzet van Overijssel i.r.t. het rijksbeleid voor de nationale parken.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.3.4 Faunabeheer
Acties
- Wij verlenen, binnen de meerjarensubsidie 2021-2024, subsidie aan de Faunabeheereenheid (FBE).
- Wij verlenen een meerjarensubsidie 2024-2029 aan de FBE.
- Wij verlenen subsidie(s) aan de FBE voor het laten uitvoeren van onderzoeken naar populaties van specifieke soorten i.r.t. faunaschades en naar invloed van faunabeheer op andere natuurwaarden.
- Wij betalen tegemoetkomingen in faunaschade conform beleidsregels.
- Wij monitoren populaties van wilde dieren, in relatie tot het handhaven van een goede balans tussen natuurwaarden en hinder (vraatschade, ecologische schade, verkeersveiligheid).
- Wij actualiseren indien nodig het beleid voor schade veroorzakende diersoorten, in overleg met de FBE en terreinbeherende organisaties.
- Wij stellen een investeringsvoorstel op voor de inzet van de middelen die zijn opgenomen in het coalitieakkoord 2023-2027.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.3.5 Invasieve exoten
Acties
- Wij bestrijden of beheersen schadelijke plant- en diersoorten die van nature niet in Nederland voorkomen.
- Wij verstrekken subsidie voor de bestrijding of beheersing van invasieve exoten op basis van de prioritering uit het plan van aanpak Invasieve exoten Overijssel.
- Wij voeren onderzoek uit of monitoren exoten waar weinig over bekend is en dragen nieuwe inzichten uit voor bestrijding of beheersing.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.4.1 Beleidsontwikkeling verduurzaming landbouw
Acties
- Wij werken met partijen de afspraken uit die voortvloeien uit het Perspectief op de landbouw dat eind 2022 is vastgesteld. Dit doen we door het Perspectief op de landbouw door te ontwikkelen tot een landbouwvisie, als onderdeel van het PPLG.
- Wij werken het Nationaal Strategisch Plan (NSP) als uitwerking van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) uit in diverse regelingen en openstellingen.
- Wij werken diverse instrumenten uit op basis van het Perspectief op de landbouw en op basis van de, bij 1 genoemde landbouwvisie, om de omschakeling naar een duurzame en toekomstbestendige bedrijfsvoering te bevorderen.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.4.2 Innovatieprogramma Agro&Food
Acties
- We stellen een investeringsvoorstel op voor een nieuw Agro & Food-programma 2024-2027.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
3.4.3 Landbouwstructuurversterking
Acties
- Wij voeren het lopende landinrichtingsproject Blokzijl-Vollenhove uit en ronden het landinrichtingsproject Staphorst af.
- Wij ondersteunen de lopende vrijwillige planmatige kavelruilprojecten via subsidie en het Revolving Fund.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
3.5.1 Realisatie Natuurnetwerk Nederland
Acties
- Wij hebben voor 24 (deel)gebieden binnen Natura-2000 de (voor)ontwerp ruimtelijke plannen voor de externe maatregelen afgerond.
- Wij werken voor 6 Natura-2000 gebieden aan de feitelijke uitvoering van de externe maatregelen en hebben voor 15 (deel)gebieden de externe maatregelen afgerond.
- Binnen de Natura-2000 werken wij in 16 (deel)gebieden aan de feitelijke uitvoering van de interne maatregelen en hebben voor 20 (deel)gebieden de interne maatregelen afgerond.
- Wij stimuleren de afronding van de verbetervoorstellen als onderdeel van het NNN en hebben de knelpunten in de voortgang inzichtelijk.
- Wij voeren in alle gebieden gesprekken over schadeloosstelling met de grondeigenaren die geraakt worden door de uitvoering van de herstelmaatregelen.
- Wij realiseren de aanvullende natuurherstelmaatregelen die met het Rijk zijn afgesproken in het kader van het Programma Natuur.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
3.5.2 Gebiedsgerichte Aanpak Noordwest Overijssel
Acties
- Wij werken, samen met de andere overheden en maatschappelijke partners, aan een integraal toekomstperspectief voor het gebied. De Gebiedsagenda stikstof (GGA Stikstof) en de Regionale Veenweidestrategie (Klimaatakkoord) zijn hier onderdeel van.
- Wij herijken de opgaven en het gebiedsproces op basis van de doelen en kaders van het Nationaal Programma voor het Landelijke Gebied en de doorvertaling daarvan in het Provinciaal Programma voor het landelijk gebied en het bijbehorende Gebiedsprogramma Noordwest Overijssel.
- Wij investeren in kennis, onderzoek en pilots voor de reductie van CO2 uitstoot en het remmen van de bodemdaling. Wij maken samen de andere overheden en maatschappelijke partners een Regionale Veenweidestrategie 2.0 die vervolgens wordt opgenomen als een maatregelpakket binnen het PPLG Overijssel.
- Wij besteden de rijksmiddelen van de specifieke uitkering Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland (IBP-VP) aan de met het rijk afgesproken projecten van onszelf en de andere gebiedspartners. Het gaat om projecten voor het tegengaan van bodemdaling, het vasthouden van CO2 en het versterken van landbouw, natuur en toerisme.
- Wij besteden de rijksmiddelen uit de specifieke uitkering Impuls Veenweiden conform de afspraak met het rijk aan de aankoop en vernatting van landbouwgronden binnen de bestaande plannen voor de uitwerkingsgebieden N2000. Aanvullend kunnen we (op vrijwillige basis) grond of bedrijven in het veenweidegebied aankopen als hefboom voor het gebiedsproces.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.5.3 Afronding natuuropgave pMJP-projecten
Acties
- Wij handelen de jaarbijdrage Groenfondsleningen (via het Nationaal Groenfonds en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) ten behoeve van particuliere natuurrealisatie (SKNL) administratief af.
- Wij handelen de subsidieregeling Tender Particuliere Natuurrealisatie, gericht op het realiseren van 70 ha nieuwe natuur, administratief af.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
3.5.4 Aanpak PAS melders
Acties
- Wij geven uitvoering aan de Aanpak van de PAS-melders
- Afronden MGA-1 (Opkoopregeling veehouderijen)
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.5.5 Bossenstrategie en boscompensatie
Acties
- Wij zetten de realisatie van 60 hectare bos voort, die in 2021 is gestart. Wij starten in samenwerking met inwoners met de realisatie van de volgende 110 hectare compensatie-bos zoals in 2022 is vastgesteld.
- Wij leveren de Overijsselse inbreng in de landelijke uitwerking en uitvoering van de bossenstrategie.
- Wij vragen een nieuwe subsidie aan bij het rijk voor de realisatie van bos.
- Wij stimuleren het planten van bomen door inwoners, bedrijven, partners en maatschappelijke organisaties in het kader van het Actieplan 1,1 miljoen bomen.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
3.5.6 Provinciaal programma landelijk gebied
Acties
- Wij stellen het definitieve Provinciaal Programma Landelijk Gebied op, op basis van lopende trajecten en programma's.
- Wij brengen in beeld wat de impact is van de maatregelen op sociaal-economische vlak.
- Wij actualiseren de gebiedsdossiers en het uitvoeringsprogramma drinkwaterwinningen Overijssel.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
4.1.1 Beleidsontwikkeling mobiliteit
Acties
- Wij stellen een Regionaal Mobiliteitsprogramma (RMP) op als mobiliteitslijn voor, en tevens uitwerking van, de Nieuwe Omgevingsvisie Overijssel. Dit RMP vervangt in 2024 uiteindelijk de bestaande Koersdocumenten.
- Wij voeren studies uit ter onderbouwing van mobiliteitsvraagstukken en/of lobbydossiers zoals bijvoorbeeld de haalbaarheid van een station Staphorst en de verbetering van onze spoorlijnen.
- We werken verder aan het veilig , robuust, betrouwbaar en 'schoner' maken van het mobiliteitssysteem, o.a. door de elektrificatie van bestaande diesel treindiensten en het ontwikkelen van mobiliteitshubs. Daarbij gaan wij uit van het STOMP-principe.
- Wij doen onderzoeken en voeren pilots uit naar de rol en combinatie van verschillende vervoersystemen om te komen tot toegankelijke en slimme publieke mobiliteit zoals mobiliteitshubs en vraagafhankelijk openbaar vervoer.
- Wij faciliteren en stimuleren regionale samenwerking op ruimtelijke, sociaalmaatschappelijke en economische opgaven langs de corridor Zwolle-Twente-Münster. Samen met partners werken wij aan de verkenning om elektrificatie van Enschede-Gronau mogelijk te maken.
- Wij werken een streefnorm voor bereikbaarheid uit om te kijken of dat kan dienen voor de uitwerking van ons mobiliteitsbeleid.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.1.2 Regionale Mobiliteitsaanpak
Acties
- Wij actualiseren samen met onze partners ons meerjarig investeringsprogramma Mobiliteit op basis van het Regionaal Mobiliteitsprogramma (RMP) en Strategische programma's.
- Wij stellen vanuit onze gebiedsgerichte aanpak samen met onze partners de bestedingsplannen Mobiliteit 2025 voor Twente en West-Overijssel op en verwerken dit in onze begroting.
- Wij stellen samen met de gemeenten het uitvoeringsprogramma (UVP) voor 2025 op van waaruit gemeentelijke en provinciale projecten en/of maatregelen worden gesubsidieerd/gefinancierd.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.1.3 Slim inzetten van duurzame systemen en netwerken
Acties
- Wij maken met het Rijk afspraken over het programma Veilige, Slimme en Duurzame mobiliteit en voeren deze uit.
- Wij geven invulling aan de uitwerking van het Klimaatakkoord om onze systemen te verduurzamen. Dit doen we onder andere door de aanleg van openbare laadinfrastructuur te stimuleren.
- Wij voeren meerjarig samen met onze partners innovatieve slimme mobiliteitsprojecten uit, waaronder: slimme verkeerslichten, innovaties rond fiets (zoals BITS) en innovatieve mobiliteitsdiensten. Wij werken samen met de wegbeheerders aan de borging van de digitaliseringsopgave mobiliteit.
- Wij zetten met de werkgeversnetwerken in op minder, ander en schoner vervoer. Samen met de netwerkpartners wordt vanuit advies, kennisdeling en inzet van gedragsinterventies een verandering in mobiliteitsgedrag geregisseerd.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.1.5 Mobiliteitshubs
Acties
- Wij ontwikkelen een visie op hubs en programmaplan hubs in samenhang met een visie op en programmaplan voor de OV-transitie.
- Wij brengen een investeringsvoorstel in voor besluitvorming over de aanwending van de impulsgelden voor Mobiliteitshubs.
- We begeleiden de ontwikkeling en realisatie van de eerste tranche van vijf pilothubs door gemeenten.
- We begeleiden de ontwikkeling van de tweede tranche van circa vijf hubs.
- We bieden gemeenten hulp bij de ontwikkeling van gemeentelijke hublocaties en stimuleren de kennisverwerving en -deling rondom hubontwikkeling.
- We analyseren en verbeteren bestaande OV-knooppunten samen met gemeenten, vervoerders en de spoorsector.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.2.1 Transities Openbaar Vervoer
Acties
- Wij werken mee aan de uitwerking van het Rijksprogramma 'Toekomstbeeld OV 2040' en vertalen de concrete betekenis hiervan voor Overijssel. We identificeren de mogelijke maatregelen op regionaal en gemeentelijk niveau en realiseren deze in de lopende concessies of aan te besteden concessies.
- We verbeteren de positie van OV in het totale mobiliteitsaanbod.
- Wij verkennen en realiseren samen met de bestuurlijke partners in Overijssel het vormgeven van passende publieke mobiliteit. Publieke mobiliteit is een slimme combinatie van regulier OV, middels Hubs en Maas (Mobility as a service) voor de aansluiting tussen lopen en fietsen. Ook de (deel)auto vormt hier een wezenlijk onderdeel van. De vervoersvraag en het vervoersaanbod laten we verder op elkaar aansluiten om de bereikbaarheid van heel Overijssel te borgen.
- Wij begeleiden de vervoerders bij de uitrol van nieuwe betaalwijzen in het openbaar vervoer.
- We verkennen, samen met onze bestuurlijk partners, belangengroeperingen en mobiliteitsaanbieders, oplossingen die de mobiliteitstransitie verder helpen te realiseren.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.2.2 Verduurzamen spoorlijnen
Acties
- Wij zetten ons in op de elektrificatie van de spoorlijnen Almelo-Mariënberg en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Wij zetten de voorbereidende studies voor de lijn Almelo-Mariënberg voort. Wij blijven provincie Gelderland en het Rijk aanspreken op hun mede verantwoordelijkheid om de elektrificatie van de lijn Zutphen-Hengelo-Oldenzaal (ook financieel) mogelijk te maken.
- De (voorbereidingen op) elektrificatie van het spoor Enschede-grens(Gronau) wordt voortgezet. Daarnaast onderzoeken we samen met ProRail de mogelijkheden om de treinverbinding door te trekken richting Hengelo. De lobby voor een optimale verbinding tussen Zwolle en Münster wordt voortgezet.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.2.3 Concessie- en contractmanagement van bus en trein
Acties
- Wij beheren de concessies en contracten van het regionale openbaar vervoer.
- Wij gunnen de aanbesteding van de treindiensten Zutphen-Hengelo-Oldenzaal (ZHO), Zwolle-Emmen en Almelo-Hardenberg (Vechtdallijnen) en begeleiden de implementatie.
- Wij starten de voorbereiding van de aanbesteding van de OV concessie Twente (2027-2037).
- Wij begeleiden de wervingsacties van vervoerders voor nieuwe reizigers.
- Wij betrekken reizigers en chauffeurs bij het opstellen van de Programma's van Eisen voor nieuwe busconcessies.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.2.4 Verbeteren infrastructuur openbaar vervoer
Acties
- Wij zetten de onderzoeken naar verbetering van de lijn Zwolle-Twente-Münster door. Samen met onze Duitse projectpartners kijken we naar de mogelijkheden om het spoor te verbeteren en de treindiensten verder te ontwikkelen. In dit proces werken we samen met de betrokken regio's in Nederland en Duitsland, ProRail en het Rijk.
- Wij werken samen met ProRail en de betreffende gemeenten aan de uitvoering van het programma 'niet actief beveiligde overwegen' (NABO). In 2024 ronden we dit programma af.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.2.6 Spoor Zwolle - Enschede
Acties
- Wij begeleiden de verdere uitvoering van de kwaliteitsverbeteringen van de treinverbinding Zwolle-Enschede (versnellen intercity en verbeteren perronveiligheid en bereikbaarheid stations Heino en Raalte) waarvoor wij samen met het Rijk aan Prorail opdracht hebben verstrekt.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
4.3.1 Stimuleren fietsgebruik
Acties
- Wij stimuleren het fietsgebruik door infrastructurele projecten te ontwikkelen en uit te voeren in samenhang met gedragsbeïnvloeding en techniek. De door uw Staten toegezegde financiële impuls maakt versnelling mogelijk. Dit doen wij samen met onze partners.
- Wij werken samen met gemeenten en het Rijk aan realisatie van de 10 vastgestelde regionale snelle fietsroutes en deeltrajecten van de F35.
- Wij stimuleren goede fietsvoorzieningen bij regionale hubs en goede fietsroutes van/naar regionale hubs.
- Wij (mede)financieren gemeentelijke en provinciale fietsinfrastructuur om te komen tot een kwalitatief goed en veilig fietsnetwerk volgens de afspraken uit het gezamenlijk opstelde uitvoeringsprogramma.
- Wij brengen in de eerste helft van het jaar een investeringsvoorstel in voor besluitvorming over de aanwending van de impulsgelden voor Fiets.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.4.1 Logistics Overijssel
Acties
- Wij werken onder de vlag van Logistics Overijssel aan een toekomstbestendige logistieke sector. We werken aan goed bereikbare werklocaties op strategische knooppunten aan (inter)nationale routes. Deze sterke logistieke positie willen we nog beter benutten.
- Wij ondersteunen Logistics Overijssel (secretariaat, aanjager kernteam en werktafels) en de logistieke netwerkorganisaties bij cluster- en netwerkactiviteiten.
- We geven via de thema’s Bereikbaarheid en ruimte, International business, Arbeidsmarkt en onderwijs en Circulaire economie en duurzaamheid uitvoering aan de gezamenlijke opgaven.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.4.2 Slimme logistiek (Smart Logistics)
Acties
- Wij voeren samen met partners projecten uit op het gebied van digitalisering, robotisering en dataficering om de logistieke sector slimmer te maken.
- Wij bedenken met partners maatwerkoplossingen voor logistieke vragen, onder meer stadslogistiek (koppeling met het Klimaatakkoord), afvallogistiek, zorglogistiek en bouwlogistiek.
- Wij realiseren slimme infrastructuur en corridors door het uitvoeren van projecten als Connecting Transport corridors , het slim ontsluiten en toepassen van data en door innovatieve projecten aan te jagen (zoals autonoom rijden).
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.4.3 Verduurzaming goederenvervoer
Acties
- Via de Ports of Deventer, Twente en Zwolle en de 4 (inter)nationale hoofdassen stimuleren we de duurzame transitie van goederenvervoer. Op die manier blijft Overijssel een krachtige schakel in het (inter)nationale netwerk en blijven woon- en werklocaties leefbaar en toekomstbestendig.
- De provincie ondersteunt de grotere steden en de omliggende gemeenten bij de transitie naar zero-emissie stadslogistiek. We stimuleren de bundeling van vervoerstromen naar de centra en ondersteunen gemeenten en bedrijfsleven bij verduurzaming van het vervoer en het wagenpark.
- Wij organiseren mede de regiotafel binnenvaart Oost-Nederland en geven uitvoering aan de gezamenlijke uitvoeringsagenda.
- Samen met onze partners werken we aan beleidsontwikkeling voor het verduurzamen van het vervoeren van goederen en geven hier uitvoering aan via projecten als Clean Energy Hubs, Gelderland-Overijssel Regionale Aanpak Laadinfrastructuur (GO-RAL) en Smart Energy Hubs.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.4.4 Robuust goederenvervoer netwerk
Acties
- Wij voeren een actieve lobby in Europa voor het realiseren van een robuuste, innovatieve en duurzame logistieke corridor en voor het versterken van de netwerksamenwerking op de North Sea Baltic Corridor.
- Wij creëren een robuust vaarwegennet, onder meer door onze betrokkenheid bij het verruimen van de Twentekanalen en project sluis Kornwerderzand, maar ook via onze rol bij de droogteproblematiek (laag water) en de bevaarbaarheid van de vaarwegen.
- Wij werken samen met partners aan voldoende parkeercapaciteit langs de (inter)nationale corridors en ondersteunen gemeenten met lokale initiatieven voor uitbreiding van parkeercapaciteit.
- Wij behartigen de belangen van Overijssel op het dossier Vrachtwagenheffing.
- Wij werken, daar waar mogelijk, aan het realiseren van meer modal shift van weg naar spoor. Onder andere via onze betrokkenheid bij de railterminal Hessenpoort.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.5.1 Infrastructurele maatregelen verkeersveiligheid
Acties
- Wij (mede) financieren gemeentelijke en provinciale infrastructurele projecten om de verkeersveiligheid te verbeteren volgens de afspraken uit het gezamenlijk opstelde uitvoeringsprogramma. We dragen op deze wijze bij aan de uitvoering van het landelijk Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030, gezamenlijk met het Rijk.
- We werken samen met de gemeenten aan Uitvoeringsprogramma's Verkeersveiligheid gebaseerd op de risico gestuurde aanpak.
- Wij behartigen de regionale belangen bij de uitwerkingen van het Rijk voor het verkeersveiliger maken van Rijkswegen.
- Het Rijk heeft geld beschikbaar gesteld voor de aanleg van een fysieke rijbaanscheiding op de N36 en de N50 op het wegvak Ramspol-Kampen. Wij adviseren over de door Rijkswaterstaat in 2024 en 2025 op te stellen planuitwerking voor de benodigde maatregelen op de deze wegen, brengen hierbij mogelijke meekoppelkansen in en stimuleren daar waar mogelijk de voortgang.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.5.2 Educatie en voorlichting verkeersveiligheid
Acties
- Wij werken aan het gezamenlijk opgestelde Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid Overijssel 2022-2024 voor de regionale samenwerking. Dit is opgesteld volgens de risico gestuurde aanpak. We geven daarmee uitvoering aan het landelijk Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) 2030.
- Wij voeren het Werkplan Verkeersveiligheid en Gedragsbeïnvloeding voor Overijssel uit. Dit werkplan is gebaseerd op de belangrijkste risicothema's in het verkeer.
- Wij verlenen subsidiebijdragen aan gemeentelijke verkeersveiligheidsprojecten en -programma's op het gebied van gedragsbeïnvloeding.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.6.1 A1
Acties
- Wij werken samen met de gemeenten langs de A1 de gebiedsplannen verder uit en begeleiden de uitvoering ervan (zoals de uitkijktoren Rijssense berg).
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.6.10 Infrastructurele maatregelen bereikbaarheid
Acties
- Wij (mede-) financieren gemeentelijke en provinciale projecten ter verbetering van de wegbereikbaarheid volgens de afspraken uit het gezamenlijk opstelde uitvoeringsprogramma.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.6.12 Vloedbeltverbinding
Acties
- Wij ronden de ruimtelijke procedure af (Provinciaal Inpassingsplan) voor de aanleg van de Vloedbeltverbinding, waartoe de Staten in december 2021 hebben besloten.
- Wij starten met de minnelijke verwerving van gronden en de voorbereiding van de realisatie.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.6.13 N35 Knooppunt Raalte
Acties
- Wij bereiden een investeringsbesluit voor over het vervolg van het project Knooppunt Raalte en de benodigde financiering.
- Bij een positief besluit starten wij het project opnieuw op en maken met gemeente Raalte, Rijkswaterstaat en ProRail afspraken over het vervolg van de planstudiefase.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.6.2 A28
Acties
- Het in 2022 uitgevoerde gebiedsgericht MIRT onderzoek ‘Bereikbaarheid Zwolle en omgeving‘ en de opgestelde Verstedelijkingsstrategie Regio Zwolle zetten in op een Regionale Mobiliteitsstrategie om de bereikbaarheid van de regio op peil te houden en de verstedelijkingsopgave te faciliteren. Wij participeren en faciliteren in het hiertoe opgestelde programma gericht op de mobiliteitstransitie en bewaken de voortgang van de gemaakte afspraken in het BO-MIRT 2022 en nog te maken afspraken in het volgende BO-MIRT overleg.
- Wij zetten de gezamenlijke werkgeversaanpak langs de A28 van de provincies Drenthe, Gelderland en Overijssel voort. Rijkswaterstaat gaat verder met de voorbereiding van de uitvoering van inframaatregelen op de A28.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.6.3 N35 – Lopende projecten
Acties
- Project opwaardering Nijverdal-Wierden
Wij bewaken het proces richting een onherroepelijk Tracébesluit door Minister I&W en de voorbereiding van de realisatie van een autoweg met gescheiden rijbanen; 2x2 rijstroken met een maximum snelheid van 100 km/uur met ongelijkvloerse kruisingen. - Project Meer Veilig 3 Wijthmen-Nijverdal
Wij bewaken de voorbereiding van de realisatie van de maatregelen voor de verbetering van de verkeersveiligheid waaronder een circulair viaduct bij Haarle en een pakket aan maatregelen bij Marienheem en twee bajonetten bij Heino.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.6.4 N35 – Marsroute
Acties
We begeleiden de MIRT-Verkenning N35 Wijthmen-Nijverdal, die naar verwachting eind 2024 wordt afgerond en blijven actief inzetten op onze lobby voor behoud van Rijksfinanciering.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.6.5 N50
Acties
- Op het wegvak Kampen - Kampen-Zuid bewaken wij de voortgang van de nog uit te voeren stikstofberekeningen voor de permanente maatregelen voor capaciteitsuitbreiding en fysieke rijbaanscheiding op dit wegvak.
- Voor de opwaardering van het wegvak Kampen-Zuid – Hattemerbroek bepalen wij samen met onze regionale partners de meest passende lobbystrategie.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.6.6 N307
Acties
- Wij ronden de werkzaamheden aan de N307 Roggebot-Kampen af en stellen de eindafrekening op.
- Wij voeren het project uit onder regie van Flevoland en in nauwe samenhang met het IJsseldelta Programma (zie ook prestatie 1.2.7 IJsseldelta Programma).
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.6.7 Vechtdalverbinding (N340/N377 en N48)
Acties
- Wij ronden de laatste restwerkzaamheden af.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.6.9 Verkenning, planstudies en realisatie overige projecten
Acties
- Wij realiseren de rotonde De Meente Olst (N337) onder voorbehoud van een vergunning Wet Natuurbescherming (stikstof).
- Wij bereiden de realisatie van de rondweg Weerselo (N343) voor.
- Wij realiseren de rotonde N315/N768 Danspaleis.
- Wij realiseren de nieuwe snelfietsroute Vriezenveen-Vroomshoop (zie ook prestatie 4.3.1).
- Wij realiseren de nieuwe snelfietsroute Wijhe-Zwolle (zie ook prestatie 4.3.1).
- Wij realiseren diverse faunavoorzieningen langs provinciale wegen.
- Wij treffen de voorbereidingen voor de aanleg van een bediencentrale voor vijf bruggen in Noordwest Overijssel.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.7.1 Beheer provinciale infrastructuur
Acties
- Wij voeren metingen, inspecties en onderzoek uit om de kwaliteit van de infrastructuur vast te stellen. De gemeten kwaliteit gebruiken wij om te bepalen of én welke maatregelen nodig zijn om duurzaam te voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Dit is de basis voor de uitvoering van het dagelijks onderhoud.
- Wij bevorderen een verkeersveilige doorstroming door het beter benutten van de bestaande infrastructuur. Dit doen wij door samen met de andere wegbeheerders in Overijssel verkeersmanagement uit te voeren. Daarnaast handelen wij incidenten op onze infrastructuur af.
- Wij zien er op toe dat (vaar)wegen niet anders gebruikt worden dan vanuit wet- en regelgeving bepaald is. Waar nodig wordt gehandhaafd.
- Wij bedienen bruggen en sluizen om doorgang te verlenen aan beroeps- en pleziervaart op de gepubliceerde tijden.
- Wij voeren gladheidsbestrijding uit om ook in winterse omstandigheden de wegen begaanbaar te houden.
- Wij onderhouden provinciale infrastructuur conform het Beheerplan Infrastructurele Kapitaalgoederen.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.7.2 Groot onderhoud provinciale infrastructuur
Acties
Wij voeren het geprogrammeerde onderhoud aan de provinciale infrastructuur uit op basis van het Beheerplan Infrastructurele Kapitaalgoederen en conform de tabel in de paragraaf Kapitaalgoederen.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.7.3 Vervangen provinciale infrastructuur
Acties
- Wij vervangen provinciale infrastructuur conform het Beheerplan Infrastructurele Kapitaalgoederen, zoals vastgesteld door PS voor de jaren 2020-2023 (PS/2018/414) en 2024-2027 (PS22-000124). Voor een overzicht wordt verwezen naar de paragraaf Investeringen.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
4.7.4 Aanpak schades langs Kanaal Almelo de Haandrik
Acties
- Wij voeren de schaderegeling uit zoals die door Provinciale Staten is vastgesteld, , inclusief de eventuele aanpassingen voortkomende uit het rapport van bemiddelaar mw. Keijzer.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
4.7.5 Zwartewaterbrug Hasselt
Acties
- Wij voeren een planstudie uit naar de (gedeeltelijke) vervanging van de Zwartewaterbrug in Hasselt.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.1.1 Arbeidsmarkt en onderwijs
Acties
- Sturing, monitoring en kennisdeling
- Wij voeren zoveel mogelijk datagedreven beleid om te komen tot een betere feitelijke onderbouwing van beleid en besluitvorming.
- Wij ondersteunen het GrensInfoPunt Euregio Gronau (GIP). Het GIP draagt bij aan het bevorderen van een grensoverschrijdende arbeidsmarkt door het wegnemen van drempels en belemmeringen en het versterken van het internationale profiel van de Overijsselse beroepsbevolking. Pilots skillsgerichte arbeidsmarkt
- Wij ondersteunen de uitrol en verdere doorontwikkeling van de tool skillsgericht werven en ontwikkelen voor MKB.
- Wij stellen in 2024 een investeringsvoorstel op voor het thema arbeidsmarkt-onderwijs en vakmanschap zoals beschreven in het Coalitieakkoord.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
5.2.1 Regio Deal Twente
Acties
Samen met Twente hebben wij in 2019 en 2023 een Regio Deal met het Rijk gesloten. De Regio Deal 2019-2025 kent vier actielijnen: Techniek als motor, Arbeidsmarkt & Talent, Bereikbaarheid & Vestigingsklimaat en Circulaire Economie & Duurzaamheid. De tweede Regio Deal voor Twente 2023-2028 gaat over drie opgaven, namelijk Druk op het regionale bedrijfsleven, Alle talent is nodig en Toegankelijkheid zorg staat onder druk. Ook zijn wij partner in de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe 2023-2027, inclusief de gemeente Hardenberg, waarin vier programmalijnen centraal staan: Leven Lang Ontwikkelen, Zorg en welzijn, Economische structuurversterking en Aantrekkelijke regio.
- Wij monitoren en werken mee aan de uitvoering van de Regio Deals in Twente en Zuid- en Oost-Drenthe.
- Wij beheren de lening van €10 miljoen ten behoeve van het Nationale Fotonica Innovatieprogramma Photon Delta die in 2023 volledig opgevraagd is en die wordt benut voor enerzijds productie-ontwikkeling en anderzijds de proefproductiefoundry van New Origin. Zie: New Origin secures € 6M to build independent photonic chip foundry (photondelta.com). Daarnaast investeren wij via Oost NL met risicofinanciering in bedrijven die actief zijn in deze snel groeiende hightech markt.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.2.2 Regio Deal Zwolle
Acties
De Regio Deal Zwolle 2019-2025 stimuleert de brede welvaart in de regio. We streven samen naar een regio met een weerbare, wendbare en inclusieve arbeidsmarkt, met een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor innovatieve, circulaire bedrijvigheid, waar stad en platteland in balans met elkaar verweven zijn en waar de delta zorgt voor een uitstekend leefklimaat.
- Wij monitoren de uitvoering van de Regio deal Zwolle 2019-2025 derde tranche.
- Wij bereiden ons voor op een cofinancieringsvraag van Regio Zwolle voor een toekomstige Regio Deal (5e tranche).
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.2.3 Cleantech Regio
Acties
De Regio Deal Cleantech heeft als ambitie om samen te investeren en randvoorwaarden te creëren om de (economische) veerkracht van de Cleantech Regio te versterken. Dit doen we door een duurzame en inclusieve economische groei te bewerkstelligen met behoud van de groene omgeving.
- Wij monitoren de uitvoering van de regiodeal Cleantech Regio.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.2.4 Meerjarenprogramma Leefbaar Giethoorn
Acties
- Wij ondersteunen de door de gemeente Steenwijkerland ingediende projecten ter uitvoering van het programma Leefbaar Giethoorn 2019-2021, dat t/m 2024 is verlengd.
- In 2024 wordt het programma afgerekend.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.2.5 Nationaal Groeifonds
Acties
- Wij ondersteunen aanvragen in het kader van het Nationaal Groeifonds waarbij Overijsselse bedrijven, kennisinstellingen en overheden zijn betrokken.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.3.1 Werklocaties: basis op orde
Acties
- Wij monitoren de uitvoering van de met de gemeenten gemaakte Programmeringsafspraken bedrijventerreinen 2023-2026 en werken in de regio's West-Overijssel en Twente samen aan de uitvoering van de kwantitatieve afspraken en kwalitatieve ambities.
- Wij geven uitvoering aan de gebiedsgerichte aanpak werklocaties met gerichte investeringen door de Herstructureringsmaatschappij Overijssel.
- Wij stellen een investeringsvoorstel ‘toekomstbestendige werklocaties’ op om een goed fysiek vestigingsklimaat voor ondernemers te kunnen blijven bieden.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.3.2 Werklocaties provinciale participaties
Acties
- Wij beheren de bestaande participaties Regionaal Bedrijventerrein Twente, Special Purpose Vehicle Stork en Technology Base.
- We ontwikkelen een plan om de gemeenschappelijke regeling voor Regionaal Bedrijventerrein Twente op te heffen en voeren dit plan uit.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.3.3 Topwerklocaties
Acties
- Wij maken en houden samen met overheden, ondernemers en kennisinstellingen de topwerklocaties aantrekkelijk.
- Wij geven een invulling aan de adviezen uit de evaluatie op de topwerklocaties.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
5.3.4 Internationaliseren
Acties
De voortgang en resultaten van het 'Investeringsprogramma MKB 2020-2023' worden via beleidsprestaties 5.3.4, 5.5.1 en 5.5.2 gerapporteerd. Het investeringsprogramma kent 7 actielijnen.
In 2024 maken wij een Investeringsvoorstel voor Provinciale Staten voor de Overijsselse Economie 2024-2027.
Actielijn E: Investeren in internationalisering (Investeringsprogramma MKB 2020-2023)
- Wij stimuleren de acquisitie van bedrijven en de uitbreidingsinvesteringen van buitenlandse bedrijven. Hiervoor zetten wij Oost NL in, de regionale ontwikkelingsmaatschappij.
- Wij ondersteunen het MKB in Overijssel bij de voorbereiding en marktentree ten behoeve van export door middel van het programma GO4EXPORT. Het GO4EXPORT programma ondersteunt 400 unieke bedrijven bij het internationaliseren.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.4.1 Gastvrij Overijssel
Acties
- Met de netwerkorganisatie Gastvrij Overijssel bezien wij de inzet op het domein van de vrijetijdseconomie en toerisme&recreatie in 2024-2027. Dit programma maakt deel uit van het Investeringsvoorstel voor Provinciale Staten voor de Overijsselse Economie 2024-2027.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.4.2 Festivals en evenementen
Acties
- Wij ondersteunen en dragen financieel bij aan beeldbepalende, regionale en eenmalige, onvoorziene cultuur- en sportevenementen in Overijssel.
- Wij komen in 2024 met een voorstel voor het nieuwe evenementenbeleid.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.5.1 Basisinfrastructuur
Acties
Over de resultaten van het 'Investeringsprogramma MKB 2020-2023' wordt via beleidsprestaties 5.3.4, 5.5.1 en 5.5.2 gerapporteerd. Het investeringsprogramma kent 7 actielijnen. In 2024 loopt dit programma af.
In 2024 maken wij een Investeringsvoorstel voor Provinciale Staten voor de Overijsselse Economie 2024-2027.
Actielijn A - Onderhouden van een effectieve en ondernemersvriendelijke basisinfrastructuur.
We zorgen voor een efficiënte ondersteuning aan het brede MKB, waarbij de vraag en behoefte van de ondernemer steeds centraal staat. Door middel van een opdracht aan Oost-NL, Novel-T en Kennispoort zorgen wij ervoor dat ondernemers toegang hebben tot kennis, kapitaal en afzetmarkt. Specifieke aandacht is er voor duurzaamheid en digitalisering.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.5.2 Bevorderen innovatie en ondernemerschap
Acties
Over de resultaten van het 'Investeringsprogramma MKB 2020-2023' wordt via beleidsprestaties 5.3.4, 5.5.1 en 5.5.2 gerapporteerd. Het investeringsprogramma kent 7 actielijnen. Actielijn A - onderhouden effectieve en ondernemersvriendelijke basisinfrastructuur, is opgenomen onder prestatie 5.5.1 - basisinfrastructuur en innovatie. In 2024 loopt het programma af.
In 2024 maken wij een Investeringsvoorstel voor Provinciale Staten voor de Overijsselse Economie 2024-2027.
Actielijn B - MKB-vriendelijke dienstverlening Provincie Overijssel
Wij bedienen ondernemers op een zo MKB-vriendelijk mogelijke manier (toegankelijk subsidie-instrumentarium en online dienstverlening (website).
Via het Kennisnetwerk Regionale Economie Overijssel zijn Overijsselse organisaties die ondernemers ondersteunen in hun ondernemerschap met elkaar verbonden. Het kennisnetwerk deelt actief kennis, expertise en voorbeelden en versterkt het netwerk door het organiseren van themagerichte netwerkbijeenkomsten.
Actielijn C – Investeren in ondernemerschap
Wij leggen de focus op familiebedrijven, starters, startups & scale-ups en ondernemers met maatschappelijke impact (actieprogramma impactondernemen). In 2024 gaan we door met de regeling Jonge Bedrijfsopvolgers. Dit geldt ook voor het programma Startversneller, dat Oost NL samen met een aantal regionale ondernemershubs uitvoert.
Actielijn D - Investeren in innovatief MKB en missies
Dit onderwerp zal deel uitmaken van het Investeringsvoorstel Overijsselse Economie 2024-2027.
Actielijn F - Investeren in digitalisering binnen het MKB
Elk bedrijf zal een doorontwikkeling moeten maken naar een meer digitale bedrijfsvoering. Dit geldt zowel voor bedrijfsprocessen als de digitale vaardigheden van werknemers. De European Digital Innovation Hub is hiervoor het instrument. Ook loopt de voucherregeling 'digitale en circulaire industrie' door in 2024. Ten slotte gaan we met de drie digitale werkplaatsen in gesprek over hun inzet na 2023.
Actielijn G – Investeren in kennis en innovatie voor één of meerdere specifieke thema’s (topclusters).
ThinkEast Netherlands, de innovatieagenda van Oost Nederland, richt zich op twee doelen:
- Het gezamenlijk nationaal en internationaal positioneren van Oost Nederland;
- Het vergroten van de kansen van bedrijven en kennisinstellingen in Oost Nederland om Europese en nationale middelen voor innovaties op het gebied van veilig en duurzaam voedsel, gezondheidszorg, digitalisering, schone energie en circulaire economie te verwerven.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.5.3 Europese programma’s
Acties
Wij voeren het programmamanagement voor het Overijsselse deel van de Europese Programma’s EFRO, Interreg en ELFPO 2014-2020 (afronding) en 2021-2027. Wij zien toe op tijdige realisatie van projecten en tijdige besteding van de via onze provincie in te zetten Europese middelen om, via projecten, een bijdrage te leveren aan de ambities voor Overijssel. We zorgen dat wij binnen de door EU gestelde kaders blijven.
Wij bevorderen dat Overijssel, en in het bijzonder het MKB, de Europese (Thematische) fondsen benut. Dit doen we door te informeren, te stimuleren, te faciliteren en (mede) te ontwikkelen. Dit doen we onder meer via samenwerkingsverband Think East Netherlands, hét innovatieprofiel van Oost-Nederland, het participeren in Europese netwerken als Vanguard en het organiseren van leergangen Europa voor collega’s, medeoverheden en kennisinstellingen.
We informeren, enthousiasmeren en faciliteren de interne organisatie om meer gebruik te maken van de mogelijkheden van beschikbare EU-fondsen. Dit doen we onder meer via EU-trajecten op het gebied van lobby, fondsen en netwerken (het instrumentarium uit de Europa agenda) voor beleidsprogramma’s en het organiseren van de leergangen Europa.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
5.5.4 Verstrekken risicokapitaal
Acties
- Wij dragen financieel bij aan het Participatiefonds van Oost NL en monitoren de uitvoering en bewaken of dit past bij de provinciale maatschappelijke opgaven.
- Wij dragen financieel bij aan het Innovatiefonds Overijssel en monitoren de uitvoering en bewaken of dit past bij de provinciale maatschappelijke opgaven.
- Wij monitoren de uitvoering van de strategie van Wadinko en bewaken of dit past bij de provinciale maatschappelijke opgaven.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
5.5.5 Circulaire economie
Acties
- Wij ronden de uitvoering van de acties in het Uitvoeringsprogramma 2020-2023 af met ons algemene instrumentarium én met de middelen uit prestatie 5.5.5.
- Wij maken een investeringsvoorstel circulaire Economie 2024-2027.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
6.1.1 Materieel erfgoed
Acties
- Wij bewaren en beheren onze archeologische vondsten in het provinciale depot voor bodemvondsten.
- Wij ontsluiten onze archeologische bodemvondsten en monitoren gemaakte afspraken hierover met het provinciale depot voor bodemvondsten door middel van het publieksprogramma 'Vondst van Overijssel'.
- Wij monitoren gemaakte afspraken met de Monumentenwacht Overijssel-Flevoland over de inspecties van monumenten en wij monitoren onze afspraken met het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel over de ondersteuning van de Overijsselse gemeenten bij de uitvoering van hun wettelijke taken op het gebied van monumentenzorg.
- Wij maken met de regeling 'Restauratie rijksmonumenten' ten minste 10 projecten mogelijk. In afstemming met het programma Nieuwe Energie Overijssel stimuleren wij tevens het treffen van duurzaamheidsmaatregelen.
- Wij spreken met Stichting RIBO (Restauratie & Innovatie in de bouw in Overijssel) af dat ten minste 20 leerlingen worden begeleid naar een leerling-werkplek in de restauratiebouw.
- Op het gebied van religieus erfgoed zetten wij in op het delen van kennis, het verbinden van mensen en organisaties en het bieden van inspiratie. Dit doen we onder andere met het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
6.1.2 Immaterieel erfgoed
Acties
- Wij monitoren onze gemaakte afspraken met:
- Collectie Overijssel over de inzet van de Nedersaksische taal en cultuur in verschillende maatschappelijke domeinen;
- Collectie Overijssel en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland over ondersteuning van een netwerk van Overijsselse kleinere erfgoedorganisaties en erfgoedgemeenschappen;
- Landschap Overijssel en het Overijssels Particulier Grondbezit over het vertellen van onze landschapsgeschiedenis en het slim inzetten van ons erfgoed in verschillende maatschappelijke opgaven. Met deze organisaties maken we hierover tevens arrangementsafspraken.
- Met de subsidieregeling 'Verhaal van Overijssel' maken wij ten minste 20 projecten mogelijk die het verhaal achter ons erfgoed vertellen.
- Wij werken samen met de ruimtelijke programma’s aan de opgaven van Overijssel en brengen in deze processen erfgoed in als integraal onderdeel van de ruimte.
- Wij maken ten minste 65 projecten mogelijk met het Fonds Kleine culturele initiatieven (KCIPO) van het Prins Bernhard Cultuurfonds (zie ook 6.3.1.).
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
6.2.1 Een basis voor cultureel aanbod
Acties
- Wij monitoren onze cofinancieringsafspraken met culturele instellingen in Overijssel die voor 2021-2024 meerjarige subsidie van het Rijk ontvangen (BIS en cultuurfondsen, zie ook 6.3.2). Dit geldt ook voor de gemaakte afspraken met een aantal Gelderse instellingen die door het Rijk gefinancierd worden en die van belang zijn voor heel Oost-Nederland.
- Wij monitoren onze prestatieafspraken met Museum De Fundatie, ons museum met nationale uitstraling, over diens activiteitenplan voor 2021-2024 en geven het museum opdracht tot beheer, onderhoud en vernieuwing van de provinciale collectie.
- Wij monitoren de prestatieafspraken die wij voor de periode 2023-2024 met het Filmkenniscentrum hebben gemaakt over de versterking van de filminfrastructuur in Overijssel.
- Wij monitoren de samenwerkingsafspraken met onze partners in Landsdeel Oost (cultuurregio's en provincie Gelderland) en het Rijk voor 2021-2024 en besluiten over onze positionering en toekomstige samenwerking in landsdeel Oost.
- Wij monitoren onze prestatieafspraken met culturele instellingen over de uitvoering van elf projecten die wij in 2021-2024 mogelijk hebben gemaakt ter versterking van het professionele maakklimaat kunst en cultuur in Overijssel.
- Wij evalueren instrumenten die met het programma Versterking culturele sector zijn ontwikkeld, zoals de regeling Versterking Maakklimaat, de leergang Leiderschap in Cultuur (LinC) en het project De Generator en passen of vullen de instrumenten zo nodig en mogelijk aan.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
6.2.2 Cultureel aanbod vernieuwen en ontwikkelen
Acties
- Wij monitoren onze prestatieafspraken met het OKTO (Overleg Kleine Theaters Overijssel) voor 2023-24 over de professionalisering van de aangesloten theaters en hun programmering van het zo genaamde kwetsbare aanbod, waaronder nieuw Overijssels talent.
- Wij evalueren de regeling waarmee wij experimenten mogelijk maken die onder andere cultuur met andere sectoren en opgaven verbinden (zie ook 6.2.1.).
- Wij monitoren onze afspraken met Stichting 4Oost over de inzet van het Programmeringsfonds.
- Wij maken de resultaten van ons cultuurbeleid zichtbaar onder andere tijdens ons Cultuurcongres, sociale media en met onze nieuwsbrieven.
- Wij monitoren onze prestatieafspraken met culturele instellingen over de uitvoering van elf projecten die wij in 2021-2024 mogelijk hebben gemaakt ter versterking van het professionele maakklimaat kunst en cultuur in Overijssel.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
6.3.1 Cultuur is jong geleerd en meedoen is de kunst
Acties
- Wij maken in ten minste drie gemeenten de ontwikkeling van lokale convenanten mogelijk, waarin lokale partners zoals scholen, bedrijven en culturele en maatschappelijke partners zich verbinden aan goed cultuuronderwijs.
- Wij monitoren de afspraken met scholen en gemeenten over goed cultuuronderwijs, waarbij we ons in het bijzonder richten op de 12 pilotprojecten binnen het speciaal onderwijs. Hierover monitoren wij de gemaakte afspraken met Rijnbrink die deze partners ondersteunt.
- Wij maken ten minste 20 projecten mogelijk met de subsidieregeling 'Cultuurparticipatie' .
- In ten minste 12 gemeenten maken wij met de subsidieregeling 'Overijssel Toont Talent' de organisatie van amateurkunstpodia mogelijk.
- Wij monitoren de afspraken die wij met 15 gemeenten hebben gemaakt over de inzet van cultuurmakelaars om nieuwe culturele initiatieven te starten, deskundigheid te vergroten en slimme verbindingen te maken met andere sectoren.
- Wij maken ten minste 65 kleinschalige projecten mogelijk met het Fonds Kleine Culturele Initiatieven Overijssel (KCIPO) van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel (zie ook 6.1.2.)
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
6.3.3 Talent heeft de toekomst
Acties
- Wij monitoren de prestatieafspraken die wij hebben gemaakt met Stichting Poppunt Overijssel over de versterking van haar netwerkfunctie en haar rol ten aanzien van talentontwikkeling in de popsector.
- Wij monitoren de cofinancieringsafspraken met culturele instellingen uit Overijssel die voor 2021-2024 subsidie van het Rijk ontvangen (BIS of cultuurfondsen, zie ook 6.2.1).
- Wij stimuleren activiteiten ter versterking van de culturele sector; zo voeren we de regeling Startversneller uit en monitoren wij de uitvoering van de elf projecten die wij mogelijk hebben gemaakt ter versterking van het maakklimaat Overijssel (zie ook 6.2.2.)
- Wij maken de resultaten van ons beleid zichtbaar onder andere via onze sociale mediakanalen en door ondersteuning van de Cultuurprijs Overijssel die door de gelijknamige stichting wordt georganiseerd.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
6.4.1 Een leven lang lezen èn leren
Acties
- Wij monitoren onze prestatieafspraken met Rijnbrink over de uitvoering van onze wettelijke taken op het gebied van bibliotheken en over het beheer en uitlenen van bladmuziek aan Overijsselse amateurorkesten en -musici (Musidesk).
- Vanuit de wettelijke taak om bibliotheekinnovatie te stimuleren ondersteunen wij gemeenten en bibliotheken met het programma 'Toekomstkracht Overijsselse bibliotheken'. Wij voeren hierbij onze regeling 'Bibliotheek van de toekomst' uit, waarmee wij in 2024 streven naar het in gang zetten van zes innovatietrajecten.
- Wij evalueren de regeling 'De bibliotheek op school' die wij in 2023 hebben uitgevoerd.
- Wij monitoren onze prestatieafspraken met gemeenten, Rijnbrink en het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken over het provinciale convenant dat zich richt op het leesoffensief, (de bestrijding van) laaggeletterdheid en digitale inclusie.
- Wij voeren de drie programmalijnen 'preventie en onderwijs', 'arbeidsmarkt' en 'brede inclusie' van ons investeringsprogramma 'Basisvaardigheden 2022-2024' verder uit.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
6.5.1 Overijsselaars bewegen een leven lang
Acties
- We geven uitvoering aan ons beleid Sociale Kwaliteit 2021-2026 ‘Op naar een vitale, inclusieve samenleving’. In 2024 evalueren we onze Sociale Agenda 2023-2024 en stellen een nieuwe uitvoeringsagenda op voor 2025-2026.
- Wij richten een Academiehuis Sociale Kwaliteit op waarbij we (academische) kennis kunnen koppelen aan vraagstukken op het gebied van onze speerpunten zoals positieve gezondheid, sport en bewegen, sociale ontmoetingsplekken en vrijwilligersbeleid. We stellen de opgedane kennis beschikbaar voor de Overijsselse samenleving.
- Wij faciliteren en monitoren de alliantie Sportnetwerk Overijssel (SNO) om te komen tot een duurzame krachtige samenwerkings- en kennisinfrastructuur voor sport en bewegen in Overijssel en werken mee aan de uitvoering van het provinciaal sportakkoord door ten minste 10 lokale en/of bovenlokale projecten mogelijk te maken, waarbij wij middelen vrij maken voor Overijssel-breed inclusief sporten en bewegen.
- We organiseren in samenwerking met onze sportpartners de Overijsselse Sportontmoeting en monitoren het project ‘Samenwerking betaald voetbal’, waar de maatschappelijke takken van de betaald voetbalorganisaties in Overijssel samenwerken aan maatschappelijke thema’s.
- Wij volgen de landelijke ontwikkelingen rondom een nieuw sportstelsel (mogelijke Sportwet) en nemen de gevolgen hiervan voor de provincie op in ons uitvoeringsplan 2025-2026.
- Wij geven invulling aan Sociale Kwaliteit als rode draad in de Omgevingsvisie, door onze expertise op het gebied van sport en bewegen in te brengen en ons netwerk beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het sociaal economisch perspectief in het Provinciaal Programma Landelijk Gebied en de regiodeals (Twente, Zwolle, Hardenberg-Drenthe en Stedendriehoek).
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
6.5.2 Iedereen doet mee
Acties
- We geven uitvoering aan ons beleid Sociale Kwaliteit 2021-2026 ‘Op naar een vitale, inclusieve samenleving’. In 2024 evalueren we onze Sociale Agenda 2023-2024 en stellen een nieuwe uitvoeringsagenda op voor 2025-2026.
- Wij richten een Academiehuis Sociale Kwaliteit op waarbij we (academische) kennis kunnen koppelen aan vraagstukken op het gebied van positieve gezondheid, sport en bewegen, sociale ontmoetingsplekken en vrijwilligersbeleid. We stellen de opgedane kennis beschikbaar voor de Overijsselse samenleving.
- Wij evalueren onze inzet als regenboogprovincie, waaronder de subsidieregeling 'Impuls aan sociale acceptatie en veiligheid' en het samenlevingsonderzoek naar het welbevinden van lhbtiqa+ doelgroep in Overijssel en nemen de bevindingen mee in ons inclusiebeleid.
- Wij geven uitvoering aan de aanbevelingen uit het Kompas ‘Meest inclusieve provincie van Nederland’ en maken ten minste 5 projecten mogelijk op het gebied van inclusie door middel van een arrangement of subsidieregeling.
- Wij geven invulling aan Sociale Kwaliteit als rode draad in de Omgevingsvisie en de invulling van het sociaal economisch perspectief in het Provinciaal Programma Landelijk gebied, door onze expertise op het gebied van inclusie in te brengen en ons netwerk beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het sociaal economisch perspectief in het Provinciaal Programma Landelijk Gebied en de regiodeals (Twente, Zwolle, Hardenberg-Drenthe en Stedendriehoek).
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
6.5.4 Verbetering van gezondheid voor iedereen
Acties
- We geven uitvoering aan ons beleid Sociale Kwaliteit 2021-2026 ‘Op naar een vitale, inclusieve samenleving’. In 2024 evalueren we onze Sociale Agenda 2023-2024 en stellen een nieuwe uitvoeringsagenda op voor 2025-2026.
- Wij richten een Academiehuis Sociale Kwaliteit op waarbij we (academische) kennis kunnen koppelen aan vraagstukken op het gebied van positieve gezondheid, sport en bewegen, sociale ontmoetingsplekken en vrijwilligersbeleid. We stellen de opgedane kennis beschikbaar voor de Overijsselse samenleving.
- Wij zetten onze samenwerking in de 4 regio’s positieve gezondheid met gemeenten en (zorg/maatschappelijke)partners voort, sluiten gezondheidsarrangementen en vervullen daarbij onze rol als kennisverbinder en netwerkpartner. We ondersteunen de implementatie van gezamenlijke projecten en blijven op zoek naar nieuwe mogelijkheden om kennis te delen en houden daarbij oog voor nieuwe verbindingen.
- We zetten onze inzet op mentale gezondheid en mantelzorg voort en bekijken wat onze rol is op deze vraagstukken. Hiervoor entameren we minimaal 2 projecten.
- Wij geven invulling aan Sociale Kwaliteit als rode draad in de Omgevingsvisie en de invulling van het sociaal economisch perspectief in het Provinciaal Programma Landelijk gebied, door onze expertise op het gebied van positieve gezondheid in te brengen en ons netwerk beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het sociaal economisch perspectief in het Provinciaal Programma Landelijk Gebied en de regiodeals (Twente, Zwolle, Hardenberg-Drenthe en Stedendriehoek).
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
6.6.1 Duurzame en eigentijdse voorzieningen en diensten
Acties
- We geven uitvoering aan ons beleid Sociale Kwaliteit 2021-2026 ‘Op naar een vitale, inclusieve samenleving’. In 2024 evalueren we onze Sociale Agenda 2023-2024 en stellen een nieuwe uitvoeringsagenda op voor 2025-2026.
- Wij richten een Academiehuis Sociale Kwaliteit op waarbij we (academische) kennis kunnen koppelen aan vraagstukken op het gebied van positieve gezondheid, sport en bewegen, sociale ontmoetingsplekken en vrijwilligersbeleid. We stellen de opgedane kennis beschikbaar voor de Overijsselse samenleving.
- Wij evalueren de subsidieregeling 'Sociale hypotheek' en op basis van de onderzoeksbevindingen gebruiken geven we verder uitvoering aan het instrument Sociale Hypotheek.
- Wij voeren onze rol als partner uit in het vervolg op het actieprogramma Leefbaar Platteland gericht op sociale vraagstukken.
- Wij faciliteren het netwerk rondom sociaal maatschappelijk vastgoed (kulturhusen en multifunctionele sportvoorzieningen), met onder de leergang Maatschappelijk Vastgoed en stellen de inmiddels opgedane kennis en ervaringen over exploitatie van en programmering zo optimaal mogelijk beschikbaar.
- Wij geven invulling aan Sociale Kwaliteit als rode draad in de Omgevingsvisie en de invulling van het sociaal economisch perspectief in het Provinciaal Programma Landelijk gebied, door onze expertise op het gebied van sociale ontmoetingsplekken in te brengen en ons netwerk beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het sociaal economisch perspectief in het Provinciaal Programma Landelijk Gebied en de regiodeals (Twente, Zwolle, Hardenberg-Drenthe en Stedendriehoek).
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
6.6.2 Versterking maatschappelijke initiatieven en inzet vrijwilligers
Acties
- We geven uitvoering aan ons beleid Sociale Kwaliteit 2021-2026 ‘Op naar een vitale, inclusieve samenleving’. In 2024 evalueren we onze Sociale Agenda 2023-2024 en stellen een nieuwe uitvoeringsagenda op voor 2025-2026.
- Wij richten een Academiehuis Sociale Kwaliteit op waarbij we (academische) kennis kunnen koppelen aan vraagstukken op het gebied van positieve gezondheid, sport en bewegen, sociale ontmoetingsplekken en vrijwilligersbeleid. We stellen de opgedane kennis beschikbaar voor de Overijsselse samenleving.
- Wij bouwen samen met onze sociaal-maatschappelijke partners het digitale platform 'Samen voor elkaar' uit en gaan op zoek naar nieuwe vormen van samenwerkingen met partners of bedrijven om de website en het crowdfundingplatform) beter aan te laten te laten aansluiten op de vraag van de inwoners van Overijssel. We maken minstens 30 initiatieven via crowdfunding mogelijk.
- We ondersteunen maatschappelijke initiatieven van onderop, door de inzet van initiatievencoaches en het organiseren van een Fondsenfestival. Daarnaast helpen we initiatiefnemers om de impact van het project op de samenleving (Brede welvaart) beter zichtbaar te maken. Dit doen wij door ze te facilitairen bij de opstelling van een Social handprint (een beoordeling op basis van de Sustainable Development Goals). Minstens 50% van de initiatieven waar we subsidierelatie mee hebben maken een Social handprint of laten op een andere manier zien welke impact zij op brede welvaart hebben.
- Wij waarderen de Overijsselse vrijwilligers door de uitreiking van de Overijsselse vrijwilligersprijzen. Wij evalueren dit en ontwikkelen het concept desgewenst door.
- Wij geven in samenwerking met de collega’s van Natuur en Milieu, Mobiliteit en Cultuur uitvoering aan de motie ‘Vrijwilligers, cruciaal voor Overijssel (PvdA e.a.)’, door onder andere de inzet van bestuurscoaches die vrijwilligere besturen ondersteunen bij complexe vraagstukken waarmee we de bestuurlijke druk willen verlichten.
- Wij ontwikkelen onze kennis en ervaring met vrijwilligerswerk door op vraagstukken zoals mentale gezondheid van ouderen en jongeren en werken samen met de VOSVI (in de ondersteuning van vrijwilligerssteunpunten) en met MDT Nederland (m.b.t. het opschalen van Maatschappelijke diensttijd projecten in Overijssel).
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
7.1.1 Bestuurlijke inrichting en samenwerking
Acties
- In het coalitieakkoord worden belangrijke elementen van bestuursstijl genoemd: luisteren en verbinden, eerlijk en betrouwbaar, open en uitlegbaar en betrokken. Het komend jaar ontwikkelen we een plan van aanpak hoe we deze elementen kunnen versterken.
- Samen met gemeenten staan we voor de aanpak van grote opgaven. Wanneer een gemeente het (financieel) te zwaar krijgt, zal dit van invloed zijn op de slagkracht als partner bij de aanpak van die opgaven. Wanneer dit aan de orde is, voeren we hierover het gesprek met de gemeente en verkennen samen eventuele oplossingen en mogelijkheden tot samenwerking. Hetzelfde geldt voor de waterschappen.
- We voeren minimaal 3x per jaar bestuurlijk overleg met het bestuur van de VNG Overijssel over mogelijke verbeterpunten over de samenwerking rond de grote opgaven. Dat kan bijvoorbeeld ook gaan over de slagkracht van gemeenten (zie hiervoor). Daarnaast nemen we, wanneer we daarvoor worden uitgenodigd, deel aan de bestuurlijke platforms van de VNG Overijssel (financieel, ruimtelijk, sociaal en infosamenleving).
- Binnen het Interprovinciaal Overleg (IPO) brengen we de Overijsselse belangen voor het voetlicht en benutten we samen met relevante partners onze lobbykracht richting het rijk en de Europese Unie.
- We versterken de informatievoorziening tussen GS en PS omtrent IPO-zaken, mede aan de hand van het IPO-traject ‘Naar meer Slagvaardigheid’.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
7.1.2 Interbestuurlijk toezicht
Acties
- Wij houden interbestuurlijk toezicht (IBT) op basis van een constructieve dialoog met degenen op wie wij toezicht houden en begeleiden gemeenten en/of waterschappen met een oranje of rode totaal IBT-kleur met als doel zorgvuldige uitvoering van taken (het beeld wordt groen).
- Wij zorgen jaarlijks in april voor een totaalbeeld van het interbestuurlijk toezicht per gemeente en waterschap en bespreken, indien nodig, deze voor de zomer met de betreffende gemeente of het waterschap.
- Wij houden financieel toezicht op onze 25 gemeenten, 1 waterschap en 17 gemeenschappelijke regelingen.
- Wij begeleiden gemeenten die onder preventief toezicht staan, met als doel zo snel mogelijk terug te keren naar een financieel gezonde situatie waarbij repressief toezicht volstaat.
- Wij stellen vanuit archief toezicht voor 25 gemeenten 1 waterschap en een aantal gemeenschappelijke regelingen IBT-beoordelingen op en leggen in dat kader 10 tot 15 inspectiebezoeken af.
- Wij investeren in capaciteit en kennis om uitvoering te kunnen geven aan nieuwe archief- en informatiewetgeving.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
7.1.5 Ondermijning
Acties
- Wij passen de bevoegdheden uit de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) toe op vergunningen, subsidies, aanbestedingen en vastgoedtransacties en monitoren de effectiviteit hiervan.
- Wij hebben periodiek overleg met/geven voorlichting aan vergunningverlening, subsidieverlening, grondzaken en aanbestedingen (ONS) over de samenwerking i.r.t. de toepassing van de Wet Bibob.
- We informeren medewerkers, bestuur, gemeenten en (veiligheids-)partners structureel over ondermijning via: bijeenkomsten/workshops, nieuwsoverzichten en onze in- en externe communicatiekanalen.
- Wij delen informatie over ondermijningssignalen/fenomeensignalen met de deelnemers van het samenwerkingsverband Regionaal Informatie- en Expertisecentrum Oost-Nederland (RIEC-ON) om gezamenlijk op te trekken tegen ondermijning.
- We dragen bij aan de preventie en aanpak van criminele activiteiten door de samenwerking met de districten IJsselland en Twente en voeren daartoe projecten/activiteiten uit die overeengekomen zijn in de Samenwerkingsagenda Ondermijning Overijssel (zoals bijvoorbeeld vakantieparken, leegstand agrarische gebouwen, bestuurlijke weerbaarheid).
- We verkennen of en op welke wijze de provincie van meerwaarde kan zijn bij het voorkomen dat jongeren in het criminele circuit belanden.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- GS Begrotingswijziging
7.1.6 (Rijks)taken Commissaris van de Koning
Acties
- Wij behandelen de procedures voor (nieuwe) benoeming burgemeesters en de herbenoemingsprocedures voor zittende burgemeesters en bereiden de reguliere klankbordgesprekken met alle 25 burgemeesters voor.
- Wij bereiden de ambtsbezoeken, gemiddeld 6 per jaar, aan de Overijsselse gemeenten voor.
- Wij bereiden (werk)bezoeken van het Koninklijk Huis (mede) voor en adviseren over voorstellen voor Koninklijke onderscheidingen en Koninklijke predicaten.
- Wij behandelen bemiddelingsverzoeken aan de Commissaris van de Koning (in het kader van de Ombudsfunctie).
- Vanuit de rol van de Commissaris van de Koning bevorderen we de bestuurlijke weerbaarheid, integriteit en veiligheid van onze provinciale Overijsselse bestuurders en volksvertegenwoordigers. Dit bewaken we eveneens voor de bestuurders van de 25 Overijsselse gemeenten. Dat vindt zowel collectief als individueel plaats.
- Wij verzorgen de reguliere inhoudelijke ondersteuning van de Provinciale Regietafel Asiel en de beleidsadvisering op de thema's asiel en vluchtelingen. Dit doen we omdat de Commissaris van de Koning als Rijksorgaan o.a. voorzitter is van de Provinciale Regietafel Asiel.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
7.2.1 Kennisontwikkeling en -deling
Acties
- Wij verzorgen ongeveer 100 provinciespelen en 3 debat- en verkiezingsactiviteiten voor jongeren, met name gericht op mbo-studenten, onder de vlag Overijssel doet mee! (ODM). Als actieve regionale partner van Prodemos, Huis voor Democratie en Rechtsstaat, organiseren wij samen zo’n 300 gastlessen en activiteiten op scholen in Overijssel en bij de Overijsselse gemeenten.
- Wij begeleiden de Jongerenraad Overijssel en verbinden deze met het provinciebestuur om samen te bepalen hoe jongeren betrokken kunnen worden bij politiek en democratie enerzijds, en hoe het geluid van jongeren meegenomen kan worden bij beleidsvorming en -bepaling anderzijds.
- Wij werken samen met scholen op het thema burgerschap, onder meer door gezamenlijk lesprogramma’s te ontwikkelen en ‘democratie’ met ‘burgerschap’ te verbinden. In 2024 hebben we een structurele samenwerking met minimaal 3 grote scholenclusters.
- Wij ondersteunen minimaal de helft van de gemeenten in Overijssel bij ‘democratische activiteiten’ en faciliteren en coördineren lokale activiteiten die voor alle gemeenten beschikbaar zijn, zoals de Democratiefabriek. Uiterlijk in 2026 willen we álle gemeenten betrokken hebben bij democratische activiteiten.
- ODM zoekt – samen met jongeren en de Jongerenraad – naar innovaties om de jongeren beter te betrekken bij democratie en samenleving. Wij voegen daartoe elk jaar minimaal één nieuw product of een sterke innovatie van een bestaande activiteit toe aan het activiteitenpalet van ODM.
- Op basis van de evaluatie uit 2023 van ODM herijken we onze doelen en activiteiten.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
7.2.2 Trendbureau Overijssel
Acties
Trendbureau verantwoordt financieel in de provinciale begroting en inhoudelijk en qua programmering aan de programmaraad. Met de programmaraad zijn de volgende prestaties voor 2024 afgesproken:
- Verkenning over betekenis kunst en cultuur voor vitale gemeenschappen;
- Verdieping verkenning Toekomst voor Werk, Werk voor Toekomst t.a.v. zorg in de woonomgeving;
- Eén of meerdere signalementen i.k.v. Europese Verkiezingen;
- Op verzoek bijdrage leveren aan activiteiten van derden, in vorm van presentaties, workshops, hulp bij vraagarticulatie, schriftelijke bijdragen/commentaar, deelname werksessies etc..
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
7.2.3 Digitale overheid, datastrategie en data-analyse
Acties
- Wij faciliteren het datagedreven werken binnen de provincie door innovatieve projecten uit te voeren, een dataplatform in te richten en te zorgen voor een solide databasis door goed databeheer en gebruik van de wettelijk verplichte basisregistraties.
- Wij benutten de mogelijkheden van ons geografische informatiesysteem ten volle om het data-gedreven werken binnen de hele organisatie te ondersteunen.
- We beheren de Overijsselse monitor Brede Welvaart die ingezet kan worden ten behoeve van de grote programma’s en voor monitoring van het coalitieakkoord.
- Als provinciale kennismakelaar delen we actief onze kennis, bijvoorbeeld door samen te werken met gemeenten en kennisinstellingen, de Kennishub Overijssel en het jaarlijkse beleidsinformatiecongres.
- Wij zien het belang van kwalitatief onderzoek groeien, bijvoorbeeld in de vorm van lerende evaluaties. Wij zorgen voor voldoende capaciteit en blijven ons op dit vlak door ontwikkelen en innoveren.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
7.2.4 Eigentijdse invulling participatie
Acties
- We stellen een participatievisie en -aanpak op als basis voor het realiseren van onze provinciale opgaven en aansluitend bij de gewenste bestuursstijl;
- We betrekken de Jongerenraad bij de uitwerking van jongerenparticipatie in de visie (zie ook prestatie 7.2.1.);
- We geven de opbrengsten en het vervolg van het programma Studio Vers Bestuur een plek in de Participatievisie en -aanpak
- We bepalen bij het realiseren van onze opgaven hoe wij daarin samenwerken met inwoners en partners;
- We brengen het totaal aan participatie instrumenten waarmee wij al werken in beeld en onderzoeken of en in hoeverre andere participatie instrumenten aanvullend ingezet kunnen worden, zoals bijvoorbeeld het burgerberaad;
- We werken de inzet van communicatie t.b.v. participatie verder uit.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
7.3.1 Samenwerking met partners
Acties
- Regionale Samenwerking:
- In Regio Zwolle werken wij samen aan de meerjarige agenda, het Novex-gebied, en de aanvraag regiodeal;
- In Stedendriehoek werken wij samen aan de uitvoeringsagenda, het investeringsplatform en de aanvraag regiodeal;
- In Twente werken we samen aan de uitvoering van de regiodeal, vervullen we de kassiersfunctie en werken we aan een agenda voor Twente.
- We vertalen onze bestuurlijke ambities n.a.v. het rapport "Elke regio telt!" in beleid en in een lobbystrategie, stemmen dit af met onze regionale partners en trekken waar dat kan samen op.
- Wij lobbyen op Nederlandse-, Duitse- en Europese schaal op basis van een geprioriteerde provinciale lobbyagenda, met focus op de opgaven van Overijssel, zoals overeengekomen met onze partners en vastgelegd in het Coalitieakkoord.
- Wij werken op internationale schaal samen via de agenda’s met Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en het Münsterland en stimuleren onder meer grensoverschrijdende arbeidsmarkt en zetten in op verbetering van de corridor Zwolle-Twente-Münster. We verkennen hoe we de samenwerking met Nedersaksen kunnen intensiveren.
- We lobbyen samen met onze partners voor het beschikbaar komen van Europese fondsen voor Oost-Nederland/Overijssel in de periode 2021-2027. (Zie ook prestatie 5.3.3 Realisatie Europese programma’s). Ten behoeve van de regionale economie willen we de mogelijkheden voor ons bedrijfsleven internationaal versterken. We baseren ons op de marktkennis van Oost-NL. We starten een verkenning naar de mogelijkheden van nieuwe samenwerkingsverbanden, zoals bijvoorbeeld de Baltische Staten.
- Wij organiseren relatie- en netwerkbijeenkomsten en ontmoeten partners in Nederland, Duitsland en Europa: onder andere de externe nieuwjaarsreceptie, werkbezoeken van het college, werkbezoeken van Kamerleden en Europarlementariërs, de Koningsdagreceptie in Düsseldorf en de European Week of Regions and Cities (EWRC) in Brussel.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
7.3.3 Communicatie
Acties
- De websites voor provinciale projecten en programma's die los van de provinciale website bestaan, worden geïntegreerd in de provinciale website of krijgen een eigen plek in het centrale content management systeem. Zodanig dat deze ook aan alle wet- en regelgeving voldoen.
- Om aan digitale toegankelijkheid te voldoen, worden acties die volgen uit de impactanalyse (2023) in 2024 uitgevoerd.
- De te behalen doelen uit de Wet Open Overheid (W.O.O.) voor de passieve openbaarmaking zijn als volgt;
- De wettelijke behandelingstermijnen worden behaald tenzij er een uitzonderlijke reden is om dit niet te doen zoals; omvang van het verzoek, niet bestaande documenten of niet gespecificeerde scope van een Woo verzoek;
- Woo verzoeken, die herkenbaar zijn als zodanig, worden binnen 2 werkdagen beantwoord met een ontvangstbevestiging;
- De extern gedeelde documenten inzake een Woo verzoek; ontvangstbevestiging, verzoek tot precisering, verdagingsbesluit, deelbesluit, eindbesluit, zijn uniform door het gebruik van sjablonen en zijn allemaal van dezelfde kwaliteit;
- Woo besluiten worden inclusief de te openbaren documenten gepubliceerd op een daarvoor centraal aangesteld portaal, zodat herhaalverzoeken eenvoudig te doen zijn;
- Het publicatie portaal is goed vindbaar, zowel via de website als via de nationale centrale verwijsindex.
- De te behalen doelen voor de actieve openbaarmaking zijn als volgt;
- De wettelijk verplichte informatie categorieën en de daarbinnen vallende stukken, worden gepubliceerd op een daarvoor centraal aangesteld portaal;
- De informatie stromen die betrekking hebben op de 11 vastgestelde informatie categorieën worden in kaart gebracht en er wordt gekeken naar de beste en snelste manier om deze informatie te publiceren.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
7.3.4 Bezwaar en beroep
Acties
- Wij handelen bezwaarschriften en klachten vanuit een open houding en gericht op een goede communicatie, in een begrijpelijke taal. Indien nodig schakelen wij een mediator of onafhankelijke deskundigen in om te komen tot een duurzame oplossing.
- Wij benutten bezwaren, klachten en claims als leerpunten om het handelen van de provincie te verbeteren en adviseren intern over kansen voor verbeteringen.
- We streven ernaar om minstens 75% van de bezwaarschriften binnen de wettelijke termijn af te handelen. Daarbij houden we rekening met wettelijke verdagingsmogelijkheden en opschorting van de termijn in overleg met belanghebbenden.
- Wij voeren een onderzoek uit onder circa 100 bezwaarmakers over de tevredenheid over de gevolgde procedure en de genomen beslissing.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- PS Begrotingswijziging
7.3.5 Bestuur
Acties
- Wij brengen focus aan in onze verantwoording aan PS, door bij het gesprek uit te gaan van onze integrale bijdrage aan maatschappelijke opgaven.
- Wij versterken de informatiepositie van PS, onder andere door meer te werken met startnotities bij het proces van beleidsvorming.
- We willen inwoners breder betrekken, op verschillende manieren, passend bij de doelgroepen.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen
7.3.6 Provinciale Staten
Acties
- We willen inwoners breder betrekken, op verschillende manieren, passend bij de doelgroepen.
- We blijven ons inzetten voor bestuurlijke vernieuwing op basis van de principes ‘doen’, ‘leren’ en ‘delen’. Participatie-instrumenten zijn een middel en geen doel op zich. We bekijken de komende periode het totaal aan instrumenten dat we hebben en welke instrumenten een waardevolle toevoeging kunnen zijn.
- We faciliteren gesprekken om gezamenlijk te komen tot kaders voor participatie en te onderzoeken hoe participatie verder onderdeel dient te worden van de agenda van Provinciale Staten.
- We willen meer werken via voorkantsturing met kaders en criteria die vooraf de speelruimte bepalen. Participatie en horizontale samenwerking zijn hiervan voorbeelden.
Status
Inhoudelijke kleurscore
Geld (indicator)
Begrotingswijziging
- Geen