Status prestaties

Begrote lasten 30.748

Besteed en verplicht 22.743

Ruimte 8.005
Kerntaak 2: Milieu en energie

Kerntaak 2: Milieu en energie

Status prestaties

Begrote lasten 30.748

Besteed en verplicht 22.743

Ruimte 8.005

Dit is hoe wij denken

Terug naar navigatie - Dit is hoe wij denken

Deze kerntaak richt zich op het behouden van een schoon milieu en verduurzaming van de energievoorziening.  
Onze inwoners hebben recht op een gezonde leefomgeving in de volle breedte: lucht, water, ondergrond, licht, geluid, welzijn en veiligheid. We investeren in een leefomgeving waarin de milieucondities op orde zijn en in een toekomstgericht energiesysteem.  
 
We borgen de basiskwaliteit van het milieu. Niet alleen voor de huidige generatie, maar ook om toekomstige generaties een gezonde en veilige leefomgeving te verzekeren. Voor de gezondheid van onze inwoners zijn ook andere factoren in onze leefomgeving belangrijk, zoals de aanwezigheid van voldoende groen (kerntaak 3).  
 
We werken toe naar een klimaatbestendig en CO2-neutraal Overijssel in 2050. Daarvoor zijn besparing van energie en ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen en aanpassing van de energie-infrastructuur nodig. We houden ons aan de afgesproken doelen voor duurzame energie voor 2030. Aankomend jaar werken we samen met alle betrokkenen toe naar de Regionale Energiestrategie 2.0. Zo dringen we de uitstoot van fossiele brandstoffen terug. De energietransitie biedt ook economische kansen op het gebied van innovatie en werkgelegenheid.
 
Terwijl we gericht werken aan het behalen van onze energiedoelen, vinden we participatie van betrokkenen belangrijk. We zien de zorgen die deze grote transitie met zich meebrengt. Daarom is bij onze projecten oog voor (gezondheid)risico’s voor mens, dier en milieu en benutten we de in de samenleving aanwezige kennis bij het bereiken van onze doelen.

Dit is wat wij doen

Terug naar navigatie - Dit is wat wij doen

Dit is wat wij doen

Terug naar navigatie - Dit is wat wij doen

2.1 De kwaliteit van bodem, lucht, geluid en milieu(veiligheid) voldoet aan wettelijke eisen

Terug naar navigatie - 2.1 De kwaliteit van bodem, lucht, geluid en milieu(veiligheid) voldoet aan wettelijke eisen

Wij borgen de basiskwaliteit van de leefomgeving door beleid te maken en kaders te stellen (2.1.1). Wij stellen de gezondheid van onze inwoners centraal in ons milieu- en omgevingsbeleid. Iedere vier jaar herzien we ons beleid ten aanzien van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Wij maken jaarlijks een uitvoeringsplan, waarin we de prioriteiten vastleggen. Wij stemmen vergunningverlening, toezicht en handhaving door verschillende bestuursorganen op elkaar af. Door vergunningverlening en toezicht zorgen de Omgevingsdiensten er namens ons en gemeenten voor dat de basiskwaliteit van de leefomgeving voldoet aan de wettelijke eisen (2.1.2). Indien geconstateerd wordt dat er niet aan de wettelijke eisen wordt voldaan, dan zullen wij handhavend optreden. We voeren milieueffectrapportages uit voor onze plannen, programma’s en projecten (2.1.3). Met monitoring en evaluatie (2.1.4) kijken we of de basiskwaliteit van lucht, geluid en bodem blijft voldoen aan de wettelijke normen.

2.1.1 Beleidsontwikkeling en kaderstelling milieu en gezondheid

Acties

  1. Wij ontwikkelen samen met gemeenten, GGD en andere partners provinciaal milieubeleid waarbij gezondheid van inwoners centraal staat en verankeren deze in de Provinciale Omgevingsvisie. Wij actualiseren onze milieunota waarbij wij de verbinding leggen met de grote maatschappelijke opgaven.
  2. Wij bevorderen een gezonde leefomgeving door projecten te initiëren en te ondersteunen gericht op beter bewustzijn, betrokkenheid en gedrag van inwoners op de thema's lucht, geluid en (zwerf)afval. We zetten in op kennisdeling en kennisontwikkeling door bijeenkomsten te organiseren voor en met diverse partners als GGD en gemeenten.
  3. Wij werken samen met andere provincies aan (inter)nationale en interprovinciale beleid- en kennistrajecten.
  4. Wij voeren de wettelijke coördinatietaak uit op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving.
  5. Wij stellen het jaarprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving voor 31 december vast. Daarbij zetten we ook in op het toekomstbestendig maken van ons vergunning, toezicht en handhaving beleid (VTH-beleid) en de uitvoering daarvan op complexe dossiers als zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) en circulaire economie.
  6. Wij willen hinder van vliegtuiglawaai zoveel mogelijk beperken o.a. door laagvliegend verkeer te voorkomen vanuit onze verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de leefomgeving. 

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Financiële kleurscore

O

Begrotingswijziging

  • Vooraankondiging resultaatbestemming

2.1.2 Vergunningverlening, toezicht en handhaving milieu

Acties

  1. Wij verlenen vergunningen en ontheffingen en handelen meldingen af binnen de wettelijke termijn. In overleg met de aanvrager kunnen wij van de wettelijke termijn afwijken.
  2. Wij voeren het toezicht op de naleving uit overeenkomstig het jaarprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving. We rapporteren hierover in het VTH jaarverslag.  
  3. Wij geven opdrachten aan de omgevingsdiensten voor uitvoering van de ingebrachte taken.
  4. Wij beoordelen bij risicovolle bedrijven de vergunningen jaarlijks op actualiteit, bij overige bedrijven doen wij dit eenmaal in de vijf jaar.  

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Financiële kleurscore

G

Begrotingswijziging

  • PS Begrotingswijziging

2.1.3 Ondersteunen en (laten) uitvoeren van milieueffectrapportages / duurzaamheidsrapportages (plan MER)

Acties

  1. Wij ondersteunen en adviseren bij het in beeld brengen van milieu- en omgevingseffecten van (eigen) plannen, programma’s en projecten, zoals de provinciale Omgevingsvisie, drinkwaterwinning, provinciaal inpassingplan (PIP) Natura 2000 gebieden, plannen rondom nieuwe energie, plannen en projecten die grensoverschrijdende invloed kunnen hebben en projecten rondom provinciale wegen.
  2. Wij adviseren over en toetsen op het gebied van milieu- en omgevingseffecten van voorgenomen plannen en projecten van derden waar wij een rol als bevoegd gezag hebben. 

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Financiële kleurscore

G

Begrotingswijziging

  • Geen

2.1.4 Monitoring en evaluatie milieu en gezondheid

Acties

  1. Wij monitoren de luchtkwaliteit in Overijssel.
  2. Wij wisselen relevante data ten behoeve van milieu en gezondheid uit met onze partners, waaronder de GGD, en verspreiden deze via kennishub Overijssel.

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Financiële kleurscore

G

Begrotingswijziging

  • Geen

2.2 Milieuproblemen zijn gesaneerd of beheerst

Terug naar navigatie - 2.2 Milieuproblemen zijn gesaneerd of beheerst

De milieusituatie in Overijssel is overwegend op orde. Voor de sanering van vervuilde bodems voeren we programma’s uit voor met asbest verontreinigde bodems en beheersen spoedeisende en overige bodems (2.2.1). Asbestdaken blijft een vraagstuk als het gaat om het creëren van een gezonde leefomgeving. Wij blijven inzetten op een spoedige sanering van in Overijssel aanwezige asbestdaken (2.2.2). Goed beheer van stortplaatsen voorkomt dat de basiskwaliteit van bodem, lucht en leefmilieu wordt aangetast. Vanuit onze wettelijk taak verzorgen wij het financieel beheer voor de nazorg van stortplaatsen (2.2.3).  

2.3 Een robuust en duurzaam energiesysteem

Terug naar navigatie - 2.3 Een robuust en duurzaam energiesysteem

Wij  nemen de verantwoordelijkheid voor ons deel van de 35 terawattuur (TWh) uit het klimaatakkoord. Om de gezamenlijke RES-ambitie van 3,3 TWh voor 2030 te realiseren. Met het Provinciaal Programma Energiestrategie geven we uitvoering  aan het realiseren van grootschalige energieopwekking, te beginnen met onze rolneming voor het realiseren van  vier grootschalige windclusters. We actualiseren de zonneladder en sturen aan op een striktere toepassing daarvan in de lijn van het Rijksbeleid. We stellen voor daartoe de Omgevingsverordening aan te passen. In 2024 werken we  aan het provinciale Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie & Klimaat  (pMIEK 2.0)  met daarin de prioritaire e-infraprojecten voor de middellange termijn (tot 2035). Samen met gemeenten en netbeheerders realiseren we een congestie-aanpak. We pakken onze rol als bevoegd gezag voor grote energie-infrastructurele projecten. We maken een energievisie voor de periode na 2030. We stimuleren en steunen initiatieven om het gebruik van fossiele energie terug te dringen en  energie te besparen. (2.3.1). We maken met partners plannen voor een meer duurzame energievoorziening met minder CO2-uitstoot. Binnen het programma Nieuwe Energie Overijssel (NEO) zet de provincie in op deze acht  prioriteiten.

We continueren de  werkplaatsen in Twente en West-Overijssel in samenwerking met de alliantiepartners en de RES West-Overijssel en RES Twente. Met deze brede ondersteuning versnellen we samen de energietransitie.   

Ook doen we dit mede door Regionale Energiestrategieën 2.0 (RES-en) voor 2030 op te stellen voor Twente en West-Overijssel. In de RES 2.0 zijn de regionale doelen verder uitgewerkt, de zoekgebieden voor grootschalige energie-opwekking bepaald, een Milieueffectrapportage uitgevoerd (plan-MER) en is gestart met Regionale Structuurvisie warmte. De uitvoering van de RES-en integreren we in het lopende programma Nieuwe Energie Overijssel. 
Voor de warmtenetten onderzoeken we samen met onze partners wat de rol van de provincie kan zijn in publieke warmtenetten. Door duurzaam gas te gebruiken voor de opwekking van warmte en elektriciteit, vangen we een deel van de toenemende vraag naar energie op. Daarmee benutten we de potentie van duurzaam gas en verminderen we de aanvullende opgave voor de opwekking van duurzame energie.
Wij ondersteunen bedrijven op diverse manieren bij het verduurzamen: grote industrie met het maken van plannen voor het 6e cluster, bedrijventerreinen met het aanjagen van een collectieve aanpak en kleine MKB-ers ontzorgen we bij het concreet starten van de verduurzaming van hun pand.

Door het beschikbaar stellen van leningen, garanties en participaties via het Energiefonds Overijssel (2.3.2), maken we investeringsprojecten mogelijk gericht op energiebesparing en opwekking van hernieuwbare energie of energie-infrastructuur. Door het aandeelhouderschap in Enexis (2.3.3) beheren en ontwikkelen we de energie-infrastructuur voor inwoners, ondernemers en instellingen, gericht op energiezekerheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en uitvoerbaarheid.

2.3.1 Stimuleren van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie

Acties

  1. Wij actualiseren de zonneladder en stimuleren de opwekking van extra zonne-energie op bedrijfsdaken.
  2. Wij nemen de regie op vier grootschalige windclusters in Overijssel.
  3. Wij vergroten de inzet op biomassa door ondersteuning van lokale biogas projecten bij agrariërs en ontwikkeling van grootschalige biogas projecten (biogashubs).
  4. Wij zetten ons in voor de aansluiting op het landelijk transportnetwerk voor waterstof. Wij stimuleren Smart Energy Hubs (SEH) waar we opslag en distributie zo slim mogelijk gebruiken.
  5. Wij ondersteunen de verdere ontwikkeling van duurzame energienetten zoals Geothermie.
  6. Wij ondersteunen bedrijven op diverse manieren bij het verduurzamen: grote industrie met het maken van plannen voor het 6e cluster, bedrijventerreinen met het aanjagen van een collectieve aanpak en kleine MKB-ers ontzorgen we bij het concreet starten van de verduurzaming van hun pand.
  7. We ondersteunen gemeenten met kennis en kunde via het Expertiseteam Gebouwde Omgeving. We stimuleren natuurvriendelijk isoleren. We werken aan de industrialisatie en opschaling van verduurzaming van woningen. We helpen eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed te verduurzamen via het ontzorgingsprogramma Maatschappelijk vastgoed.
  8. Wij stellen een energiesysteemvisie op die richtinggevend is voor het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat  (pMiek). In 2025 leveren we het pMiek 2.0 op. Daarin nemen we de prioritaire energie-infraprojecten voor de middellang termijn op.  zodat we, in afstemming met gemeenten en netbeheerders, in 2024 keuzen kunnen maken over het verdere ontwikkelen van de regionale infrastructuur met daarin een voorkeursvolgorde van de investeringen in de tijd.
  9. Wij organiseren een Overijsselse Energie Innovatie conferentie.
  10. Wij stellen een investeringsvoorstel op voor de inzet van de middelen voor energie uit de investeringsimpuls bij het coalitie-akkoord 2023-2027.

Status

Inhoudelijke kleurscore

O

Financiële kleurscore

G

Begrotingswijziging

  • GS Begrotingswijziging
  • PS Begrotingswijziging

2.3.2 Financieren van projecten door Energiefonds Overijssel

Acties

  1. Vaststellen van het Jaarplan en Begroting 2025 waarbij wij zullen letten op efficiënte en doelmatige inzet van de verruimde randvoorwaarden en extra fondsmiddelen, ten behoeve van de provinciale doelen voor nieuwe energie en vervolgens;
  2. Toe zien op de uitvoering van het Jaarplan 2024 van Energiefonds Overijssel.

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Financiële kleurscore

G

Begrotingswijziging

  • Geen

2.3.3 Realiseren van een betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam regionaal energienetwerk (deelneming Enexis)

Acties

Wij oefenen het aandeelhouderschap van Enexis uit door:

  1. Actieve betrokkenheid in het vinden van oplossingen voor - en het omgaan met - de capaciteitsschaarste op het provinciale elektriciteitsnet;
  2. Toe te zien op de bedrijfsmatige en financiële ontwikkeling van Enexis;
  3. De uitvoering van het Strategisch plan van Enexis te monitoren;
  4. De jaarrekening over 2023 met winstbestemming vast te stellen en uitoefening van de aandeelhoudersbevoegdheden inzake wijzigingen in de governance van de onderneming;
  5. Toe te zien op en u te rapporteren over de door Enexis voorgenomen en gerealiseerde  investeringen in Overijssel.

Status

Inhoudelijke kleurscore

G

Financiële kleurscore

O

Begrotingswijziging

  • Geen

2.4 Een duurzaam landelijk gebied

Terug naar navigatie - 2.4 Een duurzaam landelijk gebied

In het landelijk gebied helpen wij met het programma Toekomstgerichte erven individuele erfeigenaren beslissingen te nemen over de toekomst van hun erf (2.4.1). Dit doen we in samenwerking met gemeenten. Hierbij hebben we aandacht voor de sociaal-economische problematiek in het landelijke gebied en verwijzen wij door waar nodig.

Financiën

Terug naar navigatie - Financiën

In onderstaande tabel staan de baten en lasten van deze kerntaak. De tabel is uit te klappen voor meer details. Een meerjarig overzicht is te vinden in het onderdeel financiën - meerjarig overzicht baten en lasten.

Bedragen x €1.000

Voorgestelde begrotingswijzigingen

Terug naar navigatie - Voorgestelde begrotingswijzigingen
Prestatie Lasten Baten Saldo PS/GS Toelichting financieel
2.1.2 Vergunningverlening, toezicht en handhaving milieu 258 0 -258 PS Begrotingswijziging Meicirculaire - Versterking vergunningverlening maatwerkaanpak Om voorspelbare en tijdige vergunningverlening voor de maatwerkbedrijven te bevorderen, heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) € 35 miljoen beschikbaar gesteld om de uitvoeringscapaciteit bij de zes grote omgevingsdiensten te versterken. Via een SPUK zijn eerder middelen (€ 3 miljoen) verstrekt aan de omgevingsdienst, hierdoor blijft er nog een gedeelte over. De overige middelen (€ 32,3 miljoen) worden verstrekt via een decentralisatie-uitkering. Voor 2024 is € 6,2 miljoen beschikbaar. Op basis van een inschatting van het IPO wordt er circa 25 procent externe inhuur verwacht. Dit heeft tot gevolg dat er een gedeelte van de voor 2024 beschikbare middelen moet worden overgemaakt naar het BCF. De afdracht naar het BCF bedraagt € 324.135, waardoor de omvang van de decentralisatie-uitkering € 5,9 miljoen bedraagt. Op basis van een tussenevaluatie in 2024 van de betrokken provincies zal de jaarlijkse verdeling van het restant van het budget (€ 26,1 miljoen) in de periode 2025-2030 worden bepaald. Overijssel ontvangt in 2024 € 257.720. Wij stellen voor om een bedrag van €257.720 vanuit de meicirculaire (algemene middelen) toe te voegen aan de jaarschijf 2024 van prestatie 2.1.2 ‘vergunningverlening, toezicht en handhaving’ van de begroting 2024. Milieuleges Ten tijde van deze monitor zijn er nog geen aanvragen voor omgevingsvergunningen met milieubelastende activiteiten (mba's) ingediend. Daarom zijn er ook nog geen milieuleges geheven. Bij het invoeren van deze leges werd verwacht dat er jaarlijks €620.000 zou binnenkomen. Voor 2024 is een half jaar geraamd op €310.000. Als er in 2024 weinig of geen aanvragen voor omgevingsvergunningen met mba's komen, zal er een tekort optreden. Dit wordt in 2024 gecompenseerd doordat er veel omgevingsvergunningen voor het onderdeel bouwen zijn afgegeven, wat extra legesinkomsten opleverde. Er wordt onderzocht waarom er nog geen aanvragen zijn. Als er structureel minder aanvragen zijn zal mogelijk de begroting vanaf 2025 of 2026 moeten worden aangepast.
2.2.1 Sanering en beheersing (asbest) verontreinigde bodemlocaties 125 125 0 GS Begrotingswijziging Grondwateronttrekking Stamanstraat (PS-wijziging)De grondwatersanering aan de Stamanstraat in Wierden en de drinkwaterwinning van Vitens hebben droogteschade veroorzaakt bij de grondgebruikers in de omgeving. De AdviesCommissie Schade Grondwater heeft bepaald dat de provincie de schade aan de gebruikers moet vergoeden. Voor de kosten is een spuk-aanvraag ingediend bij het Rijk. Voorstel is om de spuk voor te financieren vanuit de reserve bodemsanering. Wanneer de spuk toegekend wordt, vullen we de reserve bodemsanering weer aan en worden de lasten uit de spuk gedekt.   Wij stellen u voor om een bedrag van € 0,8 miljoen te onttrekken aan de reserve bodemsanering en toe te voegen aan de jaarschijf 2024 van prestatie 2.2.1 van de begroting 2024.  Sanering BlekerijwegDe middelen uit de specifieke uitkering zijn nog niet volledig geraamd in de jaarschijven. Dit saldo bedraagt € 1,1 miljoen. Wij ramen middelen vanuit de specifieke uitkering bij in 2024, omdat dit jaar een tekort verwacht van € 0,1 miljoen. Wij hebben besloten de baten en de lasten voor prestatie 2.2.1 met betrekking tot de specifieke uitkering bodemsanering Blekerijweg (E79) in 2024 budgetneutraal te verhogen met € 0,1 miljoen. Sanering KornputkwartierVanuit de doeluitkering spoed- en buitenproportionele locaties verstrekken wij een saneringsbijdrage aan de gemeente Steenwijkerland. Het is op dit moment onzeker of deze bijdrage van circa € 1,8 miljoen in 2024 verstrekt kan worden. Mogelijk verschuift dit naar 2025.
2.2.1 Sanering en beheersing (asbest) verontreinigde bodemlocaties 800 0 -800 PS Begrotingswijziging Grondwateronttrekking Stamanstraat (PS-wijziging)De grondwatersanering aan de Stamanstraat in Wierden en de drinkwaterwinning van Vitens hebben droogteschade veroorzaakt bij de grondgebruikers in de omgeving. De AdviesCommissie Schade Grondwater heeft bepaald dat de provincie de schade aan de gebruikers moet vergoeden. Voor de kosten is een spuk-aanvraag ingediend bij het Rijk. Voorstel is om de spuk voor te financieren vanuit de reserve bodemsanering. Wanneer de spuk toegekend wordt, vullen we de reserve bodemsanering weer aan en worden de lasten uit de spuk gedekt.   Wij stellen u voor om een bedrag van € 0,8 miljoen te onttrekken aan de reserve bodemsanering en toe te voegen aan de jaarschijf 2024 van prestatie 2.2.1 van de begroting 2024.  Sanering BlekerijwegDe middelen uit de specifieke uitkering zijn nog niet volledig geraamd in de jaarschijven. Dit saldo bedraagt € 1,1 miljoen. Wij ramen middelen vanuit de specifieke uitkering bij in 2024, omdat dit jaar een tekort verwacht van € 0,1 miljoen. Wij hebben besloten de baten en de lasten voor prestatie 2.2.1 met betrekking tot de specifieke uitkering bodemsanering Blekerijweg (E79) in 2024 budgetneutraal te verhogen met € 0,1 miljoen. Sanering KornputkwartierVanuit de doeluitkering spoed- en buitenproportionele locaties verstrekken wij een saneringsbijdrage aan de gemeente Steenwijkerland. Het is op dit moment onzeker of deze bijdrage van circa € 1,8 miljoen in 2024 verstrekt kan worden. Mogelijk verschuift dit naar 2025.
2.3.1 Stimuleren van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie 3900 3900 0 GS Begrotingswijziging SPUK Uitkering Bedrijfsmatig VastgoedOp 26 april 2024 hebben wij van het Rijk een beschikking ontvangen waarin € 3,5 miljoen is toegezegd voor bedrijfsmatig vastgoed. Het doel van de regeling is het ontzorgen van kleine en micro ondernemingen bij het verduurzamen van het bedrijfspand en proces en het ontzorgen van ondernemingen op bedrijventerreinen bij het opzetten en/of verbeteren van organisatiegraad ten behoeve van de verduurzaming. Middels deze monitor hebben wij besloten om deze middelen in te zetten op deze prestatie om uitvoering te kunnen geven aan dit doel. Wij hebben besloten om, budgettair neutraal, de begrote onttrekking uit de doeluitkering Uitkering Bedrijfsmatig Vastgoed (baten) en de begrote exploitatielasten voor prestatie 2.3.1 in 2024 te verhogen met € 0,4 miljoen.SPUK CDOKEOp 17 april 2023 hebben we namens het rijk middelen ontvangen in de vorm van een specifieke uitkering met als naam CDOKE of wel “Tijdelijke regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid”. Het doel van deze meerjarige regeling is om de capaciteit (bemensing) te vergroten bij decentrale overheden voor de uitvoering van klimaat- en energiebeleid. Middels deze monitor hebben wij besloten om deze middelen in te zetten om uitvoering te kunnen geven aan dit doel. Wij hebben besloten om, budgettair neutraal, de begrote onttrekking uit de doeluitkering CDOKE (baten) en de begrote exploitatielasten voor prestatie 2.3.1 in 2024 te verhogen met € 2,5 miljoen.SPUK Ontzorgen maatschappelijk vastgoedSinds 2020 wordt op deze prestatie de SPUK “Regeling ontzorgingsprogramma vastgoed” verantwoord. Ook dit jaar worden middelen ingezet om de doelstellingen van deze SPUK te behalen, namelijk het ontzorgen van kleine maatschappelijke vastgoedeigenaren bij het verduurzamen van hun gebouwen. Voor 2024 hebben we besloten om budgetneutraal een bedrag van € 0,4 miljoen te onttrekken uit de doeluitkering. Wij hebben besloten om, budgettair neutraal, de begrote onttrekking uit de doeluitkering Regeling ontzorgingsprogramma vastgoed (baten) en de begrote exploitatielasten voor prestatie 2.3.1 in 2024 te verhogen met € 0,4 miljoen.SPUK Regeling ontzorgingsprogramma vastgoed tranche 2 verantwoordSinds 2022 wordt op deze prestatie de SPUK “Regeling ontzorgingsprogramma vastgoed tranche 2” verantwoord. Ook dit jaar worden middelen ingezet om de doelstellingen van deze SPUK te behalen, namelijk het ontzorgen van kleine maatschappelijke vastgoedeigenaren bij het verduurzamen van hun gebouwen. Voor 2024 hebben we besloten om budgetneutraal een bedrag van € 0,4 miljoen te onttrekken uit de doeluitkering.Wij hebben besloten om, budgettair neutraal, de begrote onttrekking uit de doeluitkering Regeling ontzorgingsprogramma vastgoed tranche 2 (baten) en de begrote exploitatielasten voor prestatie 2.3.1 in 2024 te verhogen met € 0,4 miljoen.SPUK Uitkering regionale structuur Nationaal Programma Lokale WarmtetransitieSinds 2023 wordt op deze prestatie de SPUK “Uitkering regionale structuur Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie” verantwoord. Ook dit jaar worden middelen ingezet om de doelstellingen van deze SPUK te behalen, namelijk het ondersteunen van gemeentes ten behoeve van de warmtetransitie. Voor 2024 hebben we besloten om budgetneutraal een bedrag van € 0,2 miljoen te onttrekken uit de doeluitkering.Wij hebben besloten om, budgettair neutraal, de begrote onttrekking uit de doeluitkering Uitkering regionale structuur Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (baten) en de begrote exploitatielasten voor prestatie 2.3.1 in 2024 te verhogen met € 0,2 miljoen. Subsidie Regionaal Warmtenet TwenteIn de 2e helft van 2023 is een subsidie toegekend van € 2,5 miljoen voor de realisatie van het project "Regionaal Warmtenet Twente". Op basis van nieuwe BBV richtlijnen die vanaf 2021 zijn opgenomen in onze financiële verordening (PS/2020/1102242) dient de last van de subsidie toegerekend te worden op basis van het bestedingsritme van het betreffende project.De nieuwe richtlijnen zijn te lezen op de site van de commissie BBV:https://commissiebbv.nl/cms/view/556f4937-3271-40a9-8601-00fee195e363/2-lastneming-subsidies-provinciesIn het PS-besluit 2020/1102242 is eveneens de Reserve Verstrekte Subsidies ingesteld om de uitvoering van de nieuwe regelgeving te faciliteren. Het saldo van deze Reserve maakt zichtbaar hoeveel er aan subsidiebijdragen is toegekend, maar nog niet als last in de exploitatie is verwerkt, terug te herleiden naar prestatie 2.3.1. Wij stellen u voor een bedrag van € 1,8 miljoen in 2024 en € 0,7 miljoen in 2025 te onttrekken aan de Reserve verstrekte subsidies en toe te kennen aan de jaarschijven 2024 en 2025 van prestatie 2.3.1 Stimuleren van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie. Subsidie Slim Warmtenet ZandweerdEveneens is in 2020 een meerjarige subsidie verleend voor het project Slim Warmte net Zandweerd Fase 1 van € 200.000 voor planontwikkelingskosten van de gemeente en € 2,5 miljoen voor de investeringskosten in het distributienetwerk. Van dit laatste bedrag is € 1 miljoen verstrekt in de vorm van een lening. De lening is bij het jaarverslag 2020, conform het statenbesluit PS/2014/1051 Optimalisatie inrichting provinciale financiën, afgedekt in de Algemene financieringsreserve (AFR). Van het subsidiebedrag minus de lening, ad. € 1,7 miljoen,  is momenteel € 0,45 miljoen uitbetaald. Het restant van € 1,25 miljoen nog niet.  Wij stellen u voor een bedrag van € 1,25 miljoen te onttrekken aan de Reserve verstrekte subsidies en toe te kennen aan de jaarschijf 2024 van prestatie 2.3.1 Stimuleren van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie.
2.3.1 Stimuleren van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie 3070 0 -3070 PS Begrotingswijziging SPUK Uitkering Bedrijfsmatig VastgoedOp 26 april 2024 hebben wij van het Rijk een beschikking ontvangen waarin € 3,5 miljoen is toegezegd voor bedrijfsmatig vastgoed. Het doel van de regeling is het ontzorgen van kleine en micro ondernemingen bij het verduurzamen van het bedrijfspand en proces en het ontzorgen van ondernemingen op bedrijventerreinen bij het opzetten en/of verbeteren van organisatiegraad ten behoeve van de verduurzaming. Middels deze monitor hebben wij besloten om deze middelen in te zetten op deze prestatie om uitvoering te kunnen geven aan dit doel. Wij hebben besloten om, budgettair neutraal, de begrote onttrekking uit de doeluitkering Uitkering Bedrijfsmatig Vastgoed (baten) en de begrote exploitatielasten voor prestatie 2.3.1 in 2024 te verhogen met € 0,4 miljoen.SPUK CDOKEOp 17 april 2023 hebben we namens het rijk middelen ontvangen in de vorm van een specifieke uitkering met als naam CDOKE of wel “Tijdelijke regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid”. Het doel van deze meerjarige regeling is om de capaciteit (bemensing) te vergroten bij decentrale overheden voor de uitvoering van klimaat- en energiebeleid. Middels deze monitor hebben wij besloten om deze middelen in te zetten om uitvoering te kunnen geven aan dit doel. Wij hebben besloten om, budgettair neutraal, de begrote onttrekking uit de doeluitkering CDOKE (baten) en de begrote exploitatielasten voor prestatie 2.3.1 in 2024 te verhogen met € 2,5 miljoen.SPUK Ontzorgen maatschappelijk vastgoedSinds 2020 wordt op deze prestatie de SPUK “Regeling ontzorgingsprogramma vastgoed” verantwoord. Ook dit jaar worden middelen ingezet om de doelstellingen van deze SPUK te behalen, namelijk het ontzorgen van kleine maatschappelijke vastgoedeigenaren bij het verduurzamen van hun gebouwen. Voor 2024 hebben we besloten om budgetneutraal een bedrag van € 0,4 miljoen te onttrekken uit de doeluitkering. Wij hebben besloten om, budgettair neutraal, de begrote onttrekking uit de doeluitkering Regeling ontzorgingsprogramma vastgoed (baten) en de begrote exploitatielasten voor prestatie 2.3.1 in 2024 te verhogen met € 0,4 miljoen.SPUK Regeling ontzorgingsprogramma vastgoed tranche 2 verantwoordSinds 2022 wordt op deze prestatie de SPUK “Regeling ontzorgingsprogramma vastgoed tranche 2” verantwoord. Ook dit jaar worden middelen ingezet om de doelstellingen van deze SPUK te behalen, namelijk het ontzorgen van kleine maatschappelijke vastgoedeigenaren bij het verduurzamen van hun gebouwen. Voor 2024 hebben we besloten om budgetneutraal een bedrag van € 0,4 miljoen te onttrekken uit de doeluitkering.Wij hebben besloten om, budgettair neutraal, de begrote onttrekking uit de doeluitkering Regeling ontzorgingsprogramma vastgoed tranche 2 (baten) en de begrote exploitatielasten voor prestatie 2.3.1 in 2024 te verhogen met € 0,4 miljoen.SPUK Uitkering regionale structuur Nationaal Programma Lokale WarmtetransitieSinds 2023 wordt op deze prestatie de SPUK “Uitkering regionale structuur Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie” verantwoord. Ook dit jaar worden middelen ingezet om de doelstellingen van deze SPUK te behalen, namelijk het ondersteunen van gemeentes ten behoeve van de warmtetransitie. Voor 2024 hebben we besloten om budgetneutraal een bedrag van € 0,2 miljoen te onttrekken uit de doeluitkering.Wij hebben besloten om, budgettair neutraal, de begrote onttrekking uit de doeluitkering Uitkering regionale structuur Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (baten) en de begrote exploitatielasten voor prestatie 2.3.1 in 2024 te verhogen met € 0,2 miljoen. Subsidie Regionaal Warmtenet TwenteIn de 2e helft van 2023 is een subsidie toegekend van € 2,5 miljoen voor de realisatie van het project "Regionaal Warmtenet Twente". Op basis van nieuwe BBV richtlijnen die vanaf 2021 zijn opgenomen in onze financiële verordening (PS/2020/1102242) dient de last van de subsidie toegerekend te worden op basis van het bestedingsritme van het betreffende project.De nieuwe richtlijnen zijn te lezen op de site van de commissie BBV:https://commissiebbv.nl/cms/view/556f4937-3271-40a9-8601-00fee195e363/2-lastneming-subsidies-provinciesIn het PS-besluit 2020/1102242 is eveneens de Reserve Verstrekte Subsidies ingesteld om de uitvoering van de nieuwe regelgeving te faciliteren. Het saldo van deze Reserve maakt zichtbaar hoeveel er aan subsidiebijdragen is toegekend, maar nog niet als last in de exploitatie is verwerkt, terug te herleiden naar prestatie 2.3.1. Wij stellen u voor een bedrag van € 1,8 miljoen in 2024 en € 0,7 miljoen in 2025 te onttrekken aan de Reserve verstrekte subsidies en toe te kennen aan de jaarschijven 2024 en 2025 van prestatie 2.3.1 Stimuleren van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie. Subsidie Slim Warmtenet ZandweerdEveneens is in 2020 een meerjarige subsidie verleend voor het project Slim Warmte net Zandweerd Fase 1 van € 200.000 voor planontwikkelingskosten van de gemeente en € 2,5 miljoen voor de investeringskosten in het distributienetwerk. Van dit laatste bedrag is € 1 miljoen verstrekt in de vorm van een lening. De lening is bij het jaarverslag 2020, conform het statenbesluit PS/2014/1051 Optimalisatie inrichting provinciale financiën, afgedekt in de Algemene financieringsreserve (AFR). Van het subsidiebedrag minus de lening, ad. € 1,7 miljoen,  is momenteel € 0,45 miljoen uitbetaald. Het restant van € 1,25 miljoen nog niet.  Wij stellen u voor een bedrag van € 1,25 miljoen te onttrekken aan de Reserve verstrekte subsidies en toe te kennen aan de jaarschijf 2024 van prestatie 2.3.1 Stimuleren van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie.
2.66.66 Toegerekende personeelsgebonden kosten 189 0 -189 PS Begrotingswijziging CAO 2024/2025 Op 28 juni 2024 is de actuele cao voor de provinciale sector in werking getreden met een looptijd van 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2025. Bij de begroting 2025 is het effect van deze cao verwerkt voor 2025 en meerjarig. Bij deze monitor wordt het salariseffect van de cao verwerkt voor het jaar 2024. Naast reeds aanwezige middelen van € 780.000 is bij de Begroting 2024 een voorlopige reservering van € 3,0 miljoen structureel meegenomen voor het cao-effect. Vervolgens is bij de P-nota 2025 een additioneel bedrag gereserveerd ad € 1,2 miljoen voor 2024, waardoor de totaal beschikbare middelen in 2024 € 4,98 miljoen bedragen. Het effect van de cao voor 2024 bedraagt € 5,08 miljoen, waardoor er € 97.000 benodigd is vanuit de structurele buffer voor prijsindexeringen. Wij stellen u voor om uit de structurele buffer voor prijsindexeringen in 2024 € 97.000 te onttrekken en toe te voegen aan de reservering ten behoeve van de verwerking van de nieuwe cao. Vervolgens voegen we de (als structureel gelabelde) reservering ad €5,08 miljoen toe aan het salarisbudget van de diverse afdelingen (zowel incidentele als structurele budgetten), waardoor er een I/S effect ontstaat.  De budgettair neutrale verdeling van de cao-reservering over de afdelingsbudgetten heeft een positief effect op het structurele resultaat en eenzelfde negatief effect op het incidentele resultaat ad € 253.000.  Formatie I/S Er is tot en met boekjaar 2024 formatie met betrekking tot de ontwikkelopgave als structureel bestempeld, terwijl deze formatie wordt gedekt uit de reserve U-NNN. Deze formatie dient, net als de reguliere bestedingen voor de ontwikkelopgave, als incidenteel te worden bestempeld. Bij de begroting 2025 hebben we deze formatie als incidenteel verwerkt voor de jaren 2025 en verder. Eenzelfde verwerking wordt nu voorgesteld voor boekjaar 2024. Deze budgettair neutrale administratieve mutatie op de personeelslasten heeft een positief effect op het structurele resultaat en eenzelfde negatief effect op het incidentele resultaat ad € 1,1 miljoen.
Totaal 8341 4025 -4316

Doorgevoerde begrotingswijzigingen

Terug naar navigatie - Doorgevoerde begrotingswijzigingen
Prestatie Lasten Baten Saldo GS/PS Begrotingswijziging Financiële toelichting
2.1.1 Beleidsontwikkeling en kaderstelling milieu en gezondheid 262 0 -262 PS 012 Jaarstukken 2023 Resultaatbestemmingen ZZS/Lelystad/Zwerfafval: 1) In mei hebben wij een besluit (GS nota 2023-011160) genomen over het vervolg en de provinciale rol in de samenwerking en kennisuitwisseling tussen overheden en werkvelden bij de aanpak van risicovolle (chemische) en zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) in Overijssel. Omdat enkele partijen hun rol en inzet anders hebben moeten invullen dan aanvankelijk voorzien, hebben wij besloten een voortrekkersrol in te nemen. Hierover bent u in mei per brief geïnformeerd (kenmerk D2023-04-010541, 16 mei 2023). Ter uitvoering van dit besluit zijn de opdrachten aan de Omgevingsdiensten (OD's) aangepast en zullen in 2024 leiden tot uitvoering. Zoals bij de 2e monitor reeds aangekondigd zijn om bovenstaande aanpassing geen bestedingen gerealiseerd in 2023.  Wij stellen voor om dit (incidentele) budget, ad € 185.000, door te schuiven naar 2024. 2) Onze activiteiten gericht op beperking van het vliegtuiglawaai stemmen we af op de nationale besluitvorming over (her)verdeling van het luchtruim en de luchthaven Lelystad. Afhankelijk hiervan ligt de vraag voor of wij nabij Zwolle nog een meetpost inrichten om hinder te monitoren. Dat laatste, het inrichten van een meetpost, is niet gerealiseerd in 2023, daarom hebben wij de beschikbare € 50.000 nog niet gerealiseerd in 2023 en willen het budget doorschuiven naar 2024. 3) De financiering en vergoedingen voor gebiedsbeheerders voor zwerfafval/plastics is vanaf 1-1-2023 gewijzigd. In het afgelopen jaar is de producentenverantwoordelijkheid doorgevoerd, daarbij gaan zij betalen voor de acties en het opruimen van (plastic) zwerfafval. Dit betekent dat gebiedsbeheerders volgens een verdeelsleutel systematiek hiervoor een vergoeding kunnen ontvangen. Voor het opruimen van zwerfafval hebben wij in november 2023 van het Afvalfonds verpakkingen een vergoeding ontvangen van € 27.000. Dit bedrag willen we in 2024 inzetten voor de financiering van het plan van aanpak Schone en drinkbare IJssel 2024-2025. Wij stellen u voor om een bedrag van € 262.000 (totaal punten 1, 2 en 3) middels resultaatbestemming toe te voegen aan de jaarschijf 2024 van prestatie 2.1.1 van de begroting 2024.
2.1.2 Vergunningverlening, toezicht en handhaving milieu 170 0 -170 PS 020 Perspectiefnota 2025 Deze wijziging heeft betrekking op PS 020 Perspectiefnota 2025
2.2.1 Sanering en beheersing (asbest) verontreinigde bodemlocaties 129 0 -129 PS 025 Monitor Overijssel 2024-I Asbestprogramma Twente Eind 2022 hebben wij van het Rijk een specifieke uitkering ontvangen ter hoogte van € 20 miljoen voor de uitvoering van het asbestprogramma voor de periode 2022-2026.   Bij het opstellen van de primitieve begroting 2024 zijn de middelen administratief nog niet meerjarig verdeeld tot en met 2026. Voor het resterende deel zullen wij dit doen bij de begroting 2025.   Wij hebben besloten om de baten en lasten voor presentatie 2.2.1 met betrekking tot de specifieke uitkering (water)bodemsanering 2022 (E94) in 2024 budgettair neutraal te verhogen met € 8 miljoen.  Aanpak potentiële spoedlocaties  De provincie heeft van het Rijk een specifieke uitkering ontvangen voor de identificatie, verwijdering en beheersing van risicovolle bodemverontreinigingen.   Wij hebben besloten om de baten en lasten voor presentatie 2.2.1 met betrekking tot de specifieke uitkering overbruggingsjaar 2021 (E58) in 2024 budgettair neutraal te verhogen met € 0,5 miljoen.  Bodemkwaliteitsopgave: sanering Kornputkwartier en potentieel verontreinigde PFAS-locaties In 2022 heeft de provincie vanuit het Rijk een specifieke uitkering ontvangen voor de sanering van het Kornputkwartier in gemeente Steenwijkerland. Tevens zijn middelen beschikbaar gesteld om onderzoek te doen naar potentieel verontreinigde PFAS-locaties. Inmiddels zijn de saneringsonderzoeken afgerond en kan worden begonnen met de uitvoering.   Wij hebben besloten om de baten en lasten voor prestatie 2.2.1 met betrekking tot de specifieke uitkering bodem 2022, onderdeel buitenproportionele opgaven (E83) in 2024 budgettair neutraal te verhogen met € 1,8 miljoen.  Historische spoedopgaven In september 2023 heeft het Rijk via een specifieke uitkering € 0,8 miljoen beschikbaar gesteld voor historische spoedopgaven, waarna in december 2023 nog eens € 0,3 miljoen beschikbaar is gesteld. In 2023 is € 0,4 miljoen besteed en resteert er nog € 0,7 miljoen in de specifieke uitkering. Een deel daarvan is bij de Monitor 2023 – II geraamd in 2024. Wij stellen voor om de overige middelen ook beschikbaar te stellen in de jaarschijf 2024. Wij hebben besloten om de baten en lasten voor prestatie 2.2.1 met betrekking tot de specifieke uitkering bodem 2023, onderdeel historische spoedopgaven 2023 (E97) in 2024 budgettair neutraal te verhogen met € 0,4 miljoen.  PS-begrotingswijzigingWij verwachten dit jaar circa € 1 miljoen te besteden aan historische spoedopgaven. Een deel (€ 0,7 miljoen) wordt gedekt uit de specifieke uitkering E97.  Het overige deel wordt gedekt vanuit de Reserve bodemsanering. Vanuit de reserve was  al een bedrag van € 114.000 geraamd in de jaarschijf 2024, maar dit zal naar verwachting onvoldoende zijn om de benodigde werkzaamheden uit te kunnen voeren.  Wij stellen u voor om een bedrag van € 129.000 te onttrekken aan Reserve bodemsanering en toe te voegen aan de jaarschijf 2024 van prestatie 2.2.1 van de begroting 2024.
2.2.1 Sanering en beheersing (asbest) verontreinigde bodemlocaties 10609 10609 0 GS 118 Monitor Overijssel 2024-I Asbestprogramma Twente Eind 2022 hebben wij van het Rijk een specifieke uitkering ontvangen ter hoogte van € 20 miljoen voor de uitvoering van het asbestprogramma voor de periode 2022-2026.   Bij het opstellen van de primitieve begroting 2024 zijn de middelen administratief nog niet meerjarig verdeeld tot en met 2026. Voor het resterende deel zullen wij dit doen bij de begroting 2025.   Wij hebben besloten om de baten en lasten voor presentatie 2.2.1 met betrekking tot de specifieke uitkering (water)bodemsanering 2022 (E94) in 2024 budgettair neutraal te verhogen met € 8 miljoen.  Aanpak potentiële spoedlocaties  De provincie heeft van het Rijk een specifieke uitkering ontvangen voor de identificatie, verwijdering en beheersing van risicovolle bodemverontreinigingen.   Wij hebben besloten om de baten en lasten voor presentatie 2.2.1 met betrekking tot de specifieke uitkering overbruggingsjaar 2021 (E58) in 2024 budgettair neutraal te verhogen met € 0,5 miljoen.  Bodemkwaliteitsopgave: sanering Kornputkwartier en potentieel verontreinigde PFAS-locaties In 2022 heeft de provincie vanuit het Rijk een specifieke uitkering ontvangen voor de sanering van het Kornputkwartier in gemeente Steenwijkerland. Tevens zijn middelen beschikbaar gesteld om onderzoek te doen naar potentieel verontreinigde PFAS-locaties. Inmiddels zijn de saneringsonderzoeken afgerond en kan worden begonnen met de uitvoering.   Wij hebben besloten om de baten en lasten voor prestatie 2.2.1 met betrekking tot de specifieke uitkering bodem 2022, onderdeel buitenproportionele opgaven (E83) in 2024 budgettair neutraal te verhogen met € 1,8 miljoen.  Historische spoedopgaven In september 2023 heeft het Rijk via een specifieke uitkering € 0,8 miljoen beschikbaar gesteld voor historische spoedopgaven, waarna in december 2023 nog eens € 0,3 miljoen beschikbaar is gesteld. In 2023 is € 0,4 miljoen besteed en resteert er nog € 0,7 miljoen in de specifieke uitkering. Een deel daarvan is bij de Monitor 2023 – II geraamd in 2024. Wij stellen voor om de overige middelen ook beschikbaar te stellen in de jaarschijf 2024. Wij hebben besloten om de baten en lasten voor prestatie 2.2.1 met betrekking tot de specifieke uitkering bodem 2023, onderdeel historische spoedopgaven 2023 (E97) in 2024 budgettair neutraal te verhogen met € 0,4 miljoen.  PS-begrotingswijzigingWij verwachten dit jaar circa € 1 miljoen te besteden aan historische spoedopgaven. Een deel (€ 0,7 miljoen) wordt gedekt uit de specifieke uitkering E97.  Het overige deel wordt gedekt vanuit de Reserve bodemsanering. Vanuit de reserve was  al een bedrag van € 114.000 geraamd in de jaarschijf 2024, maar dit zal naar verwachting onvoldoende zijn om de benodigde werkzaamheden uit te kunnen voeren.  Wij stellen u voor om een bedrag van € 129.000 te onttrekken aan Reserve bodemsanering en toe te voegen aan de jaarschijf 2024 van prestatie 2.2.1 van de begroting 2024.
2.2.1 Sanering en beheersing (asbest) verontreinigde bodemlocaties -391 0 391 Adm. 201 Doorwerking PS 2023 Deze wijziging heeft betrekking op Adm. 201 Doorwerking PS 2023
2.2.1 Sanering en beheersing (asbest) verontreinigde bodemlocaties 2391 2391 0 Adm. 202 Doorwerking GS 2023 Deze wijziging heeft betrekking op Adm. 202 Doorwerking GS 2023
2.2.2 Stimuleren van het verwijderen van asbestdaken 445 0 -445 PS 012 Jaarstukken 2023 Toelichting lagere bestedingIn 2023 is er goed gebruik gemaakt van beide stimuleringsregelingen, die voldoen aan de verwachting. Echter, ten opzichte van de begroting blijven de verleende subsidies achter. Oorzaken voor het achterblijven van aanvragen hangen mogelijk samen met de gestegen (grondstof) prijzen en langere levertijden in de 1e helft van 2023. Daarnaast spelen problemen vanwege netcongestie (onvoldoende transportcapaciteit van het net) een belangrijke rol en de onzekere situatie in de landbouwsector vanwege stikstof en het nationaal programma landelijk gebied (NPLG). Begrotingswijziging resterende middelen, verlenging looptijdBij de behandeling van de begroting 2024 op 8 november 2023 heeft u een motie aangenomen om de subsidieregeling 'Subsidie Asbest eraf zon erop, te handhaven voor 2024. Daarom hebben wij eind 2023 de subsidieregeling voor 2024 weer opengesteld. De financiering van deze regeling vanuit de Reserve uitvoering Kwaliteit van Overijssel (KvO) kent echter een einddatum van 31-12-2023. Om de regeling te kunnen financieren stellen wij voor om de looptijd van het KvO budget te verlengen naar eind 2024 en het restant budget over te hevelen naar het 2024.  Wij stellen u voor om de einddatum van het KvO budget te verlengen  naar 31-12-2024. Tevens stellen wij u voor om het restant budget 2023, ad. € 445.000, door te schuiven naar 2024 en toe te voegen aan prestatie 2.2.2 van de begroting 2024.
2.3.1 Stimuleren van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie 2000 0 -2000 PS 001 Investeringsimpuls CA24 Deze wijziging heeft betrekking op PS 001 Investeringsimpuls CA24
2.3.1 Stimuleren van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie 2500 0 -2500 GS 108 NEO Deze wijziging heeft betrekking op GS 108 NEO
2.3.1 Stimuleren van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie 2060 0 -2060 PS 012 Jaarstukken 2023 Van de begrote lasten 2023 van € 11,25 miljoen is, inclusief onderstaande subsidieaanvragen, € 9,9 miljoen (€ 8,34 miljoen + € 1,56 miljoen) gerealiseerd. Dit is 88% van het budget.  Nog in behandeling zijnde subsidieaanvragen uit 2023 voor Nieuwe Energie UBS (uitvoeringsbesluit subsidies) regelingen In december 2023 is een aantal aanvragen met een omvang van € 1.560.857 ontvangen die volledig passen binnen het gepubliceerde plafond van 2023.  Deze aanvragen kunnen gedekt worden uit het restant budget 2023 onder prestatie 2.3.1  Stimuleren van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie.   Het betreft de volgende subsidieregelingen:3.1 Energiebesparing Overijssel 2.03.10 Uitvoering Programma Nieuwe Energie Overijssel 2017-20233.11 Kleine mestvergister op boerderijen3.12 Zonne-energie op bedrijfsdaken3.13 Zonne-energieleverende parkeerterreinen Overijssel3.14 Sprinten naar een duurzaam bedrijventerrein3.16 Stimuleren energie-innovatie3.2 Haalbaarheidsonderzoek Energie-Innovatie3.3 Energiebesparende maatregelen (geld terug actie)3.6 Lokale energie-initiatieven 4.0 Voorstel tot begrotingswijziging voor in behandeling zijnde subsidieaanvragenWij stellen u voor om de begrote lasten voor prestatie 2.3.1 in de jaarschijf 2024 van de begroting 2024 met € 1,56 miljoen te verhogen en dit bedrag te onttrekken aan de Reserve uitvoering Kwaliteit van Overijssel. Voorstel tot begrotingswijziging Programma Smart Energy Hubs Oost NederlandIn 2023 is samen met de provincie Gelderland een opdracht van € 2 miljoen verleend voor de regievoering op het uitvoeringsprogramma smart energy hubs Oost Nederland. Beide provincies dragen hiervoor elk € 1 miljoen bij. Omdat de realisatie van de opdracht wordt uitgevoerd in 2024 en 2025 stellen wij voor om onze bijdrage van € 1 miljoen door te schuiven naar 2024 (€ 0,5 miljoen) en 2025 (€ 0,5 miljoen). Voorstel tot verlengen looptijd KVO-budgetDit budget heeft een einddatum van 2023. Wij stellen u voor, ter afwikkeling van bovengenoemde zaken, de looptijd van dit budget te verlengen tot eind 2025.
2.3.1 Stimuleren van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie 856 0 -856 Adm. 201 Doorwerking PS 2023 Deze wijziging heeft betrekking op Adm. 201 Doorwerking PS 2023
2.4.1 Programma Toekomstgerichte erven 1000 0 -1000 GS 101 Vervolg erfcoaches 2024 en 2025 Deze wijziging heeft betrekking op GS 101 Vervolg erfcoaches 2024 en 2025
2.4.1 Programma Toekomstgerichte erven -58 0 58 Adm. 208 Voorjaarswijz. personeel Deze wijziging heeft betrekking op Adm. 208 Voorjaarswijz. personeel
2.66.66 Toegerekende personeelsgebonden kosten 58 0 -58 Adm. 208 Voorjaarswijz. personeel Deze wijziging heeft betrekking op Adm. 208 Voorjaarswijz. personeel
2.66.66 Toegerekende personeelsgebonden kosten 160 0 -160 Adm. 206 Diversen maart 2024 Deze wijziging heeft betrekking op Adm. 206 Diversen maart 2024
Totaal 22191 13000 -9190