Portefeuillehouder
Gert Harm ten Bolscher

Acties 2023

1.    Wij subsidiëren agrarisch natuurbeheer volgens het Natuurbeheerplan.
2.    Wij actualiseren jaarlijks het Natuurbeheerplan.
3.    Wij stimuleren dat de agrarische collectieven maatregelen uitvoeren voor behoud en inrichting van de leefgebieden voor weidevogels.
4.    Wij geven verder invulling aan het nationale Aanvalsplan grutto, onder meer met inzet van de instrumenten uit het GLB-NSP.

Inhoudelijke kleurscore

G

Inhoudelijke toelichting

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

Overheveling budget agrarische natuurbeheer naar de reserve Europese Programma’s:

Voor de uitvoering van het Programma Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) – Nationaal Strategisch Plan (NSP) zullen in de periode 2023-2027 veel projecten worden uitgevoerd die met Europese middelen zullen worden ge(co)financierd. Voor het afdekken van risico’s (bij definitieve vaststelling van Europese (co)financiering) is het nodig om de reservering beschikbaar te hebben binnen de reserve Europese Programma’s. 

De werkwijze om aanspraak te maken op deze reservering werkt als volgt. Als de aanvrager in de verantwoording van zijn project een fout maakt of incompleet is, dan draagt de aanvrager daarvoor zelf het risico (hij krijgt minder of geen subsidie). Dit geldt voor fouten of bijstellingen die door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in de eerste controle worden vastgesteld, maar ook voor fouten die na vaststelling van het project door de Audit dienst van het Rijk of de Europese Commissie worden geconstateerd. Er kunnen echter ook fouten worden geconstateerd waar de aanvrager geen schuld aan heeft. Dat kunnen fouten zijn in het ICT systeem, of in de gehanteerde controle systematiek waarbij aanvrager niets te verwijten valt. Wanneer voor dergelijke fouten terugbetalingen van subsidie moeten plaatsvinden of boetes worden opgelegd, dan worden deze betaald vanuit een risicofonds (ook wel apurement genoemd). 

Onder het GLB-NSP 2023-2027 zijn afspraken gemaakt voor het vullen van dit risicofonds. Het rijk beheert het fonds en bijdragen worden gedaan door het rijk zelf en alle provincies volgens een vooraf vastgestelde verdeelsleutel die is gekoppeld aan de verdeling van de Europese middelen per provincie en rijk. Een deel van de Overijsselse bijdrage wordt jaarlijks overgemaakt aan het risicofonds (voor alle provincies samen € 1 miljoen per jaar, de Overijsselse bijdrage is begroot binnen het budget voor Europese Programma’s). De rest van de Overijsselse bijdrage wordt gereserveerd in de risicoreserve van de begroting voor Europese Programma’s 2021-2027. Momenteel is de reservering binnen de reserve Europese Programma’s onvoldoende. Om het risico als bij de uitvoering van het programma betrokken beleidsonderdelen gezamenlijk te dragen vanuit de Europese Programma’s is het voorstel om deze aanvullende reservering te dekken uit prestatie 3.1.5 agrarisch natuurbeheer. 

Wij stellen u voor om vanuit prestatie 3.1.5 agrarisch natuurbeheer € 375.000  over te hevelen naar de reserve Europese Programma’s en daar toe te voegen aan de risicoreservering.

Statenvoorstellen en -besluiten

Verantwoordelijk portefeuillehouder

Gert Harm ten Bolscher

Begrotingswijziging

  • PS Begrotingswijziging

Baten begrotingswijziging

Lasten begrotingswijziging

-375