Inleiding
Terug naar navigatie - InleidingAlgemeen
Wij informeren u met de Monitor Overijssel 2020-II over de uitvoering van de begroting 2020. De gehanteerde peildatum is 7 oktober 2020. Er is vanwege de corona-crisis geen afzonderlijke 1e Monitor 2020 opgesteld. Wel is er een korte inventarisatie geweest van de belangrijkste ontwikkelingen. Besluitvorming hierover door Provinciale Staten is opgenomen in de Perspectiefnota 2021, in paragraaf "Aandachtspunten Monitor 2020-I". Daar waar Gedeputeerde Staten bevoegd was om te besluiten, stelt Provinciale Staten nu de bijbehorende begrotingswijzigingen vast via deze Monitor.
Inleidende samenvatting
Bij de inleiding van de begroting 2020 was de toon positief. Natuurlijk waren er ook grote onderwerpen als de PAS en droogte, maar Overijssel had over het algemeen de wind mee. Hoe anders ziet het er nu uit. Overijssel, Nederland, de hele wereld is getroffen door de coronacrisis, met verstrekkende gevolgen.
De coronacrisis heeft een enorme impact op ons allen. Ons persoonlijke en werkzame leven staat op z’n kop en veel mensen ervaren grote onzekerheden. En hoewel we afgelopen zomer voorzichtig dachten dat het einde van de coronacrisis wellicht in zicht was, blijkt daar nu – met de oplopende besmettingen en de daaruit volgende aangescherpte landelijke maatregelen van het kabinet – voorlopig geen sprake van te zijn. De effecten van de coronacrisis zullen bovendien nog lang nadreunen.
Het is evident dat deze effecten enorm zijn en dat ze Overijssel voor grote uitdagingen stellen. Een periode van grote onzekerheid, veranderingen en hectiek. Maar ook van sterke verbondenheid, daadkracht en creativiteit. In Overijssel hebben we laten zien dat we in staat zijn die uitdagingen aan te gaan. Als provincie dragen we daar volop aan bij – in samenwerking met onze partners en door in te spelen op de behoeftes.
Zo hebben we aan het begin van de coronacrisis gelijk een aantal maatregelen getroffen om de effecten te verzachten, zoals het sneller betalen van facturen en het op verzoek naar voren halen en versneld uitbetalen van bevoorschotting (subsidies en sponsorbijdragen). Ook binnen ons beleid en programma’s hebben we veel werk verzet om in te spelen op de ontwikkelingen. Hieronder een greep uit onze acties:
- Aanpassingen aan het Investeringsvoorstel voor de vrijetijdsector (coronaoplegger) in overleg met de betreffende partners in de Taskforce Gastvrij Overijssel. Onderdeel daarvan is het versneld uitvoeren van de aanpak om toeristen en recreanten beter te spreiden.
- De provincie ondersteunt de centrumgebieden met crisisarrangementen, waarmee collectieve acties in centrumgebieden worden aangejaagd.
- Via Oost NL is het Innovatiefonds Overijssel vanaf 1 mei 2020 weer opengesteld. Hiermee investeert de provincie in kansrijke bedrijven om de regionale economie en werkgelegenheid in Overijssel te stimuleren
- Het project het Overijssels Vakmanschap krijgt een doorstart en heeft als ambitie gesteld om 1.000 vakmensen te helpen in het volgen van extra scholing.
- De OV-bedrijven hebben op een paar maanden na volgens volledige dienstregeling gereden.
- Lobby voor het belang van spreiding van culturele voorziening, naar aanleiding van besluit Fonds Podiumkunsten. Mede als resultaat van onze lobby-inzet maakte de minister in augustus het tweede steunpakket voor de culturele en creatieve sector bekend van in totaal € 482 miljoen. Ook is bij de Rijksbegroting € 2 miljoen extra voor de regionale culturele infrastructuur opgenomen.
Bovenop deze acties hebben we bekeken welke maatregelen we als provincie kunnen nemen om zowel bij te kunnen dragen aan het “overleven’ van de crisis (“het hier en nu”) als voorbij de coronacrisis (“post-corona”). U hebt voor de zomer besloten over het nood- en overbruggingsmaatregelenpakket. Het pakket aan herstel- en transitiemaatregelen ligt voor bij de Begroting 2021. Kern daarbij is: het aanjagen van de economie nadrukkelijk verbinden met het realiseren van de grote maatschappelijke opgaven in Overijssel, onder andere op het gebied van energie, klimaat en circulaire economie.
We monitoren de maatregelen die we hebben genomen. Om te zien of we moeten bijsturen, maar ook om te constateren of onze maatregelen het gewenste effect hebben. Daarbij zal de coronacrisis nog enige tijd voortduren en mogelijk vragen om nieuwe of aanvullende maatregelen. Hier komen we dan bij u op terug.
De coronacrisis heeft veel impact gehad op alles wat we beoogden te doen in 2020. We hebben zoals hiervoor beschreven veel extra’s gedaan en ons beleid aangepast. We zien echter ook dat er zaken zijn die vertraging oplopen of anders lopen dan verwacht. Daar informeren we u over in deze monitor. In de komende paragrafen geven wij uw Staten aan de hand van de zeven opgaven uit het coalitieakkoord aan waar onze zorg ligt en waar u kunt (bij)sturen.