Trends en ontwikkelingen
Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingenOnzekerheid rond voortzetting, omvang en doelen van het Transitiefonds Landelijk Gebied
Op basis van het ontwerp-PPLG heeft Overijssel voor de regionale opgaven voor de groenblauwe doelen, voor de sociaaleconomische kwaliteit en voor het perspectief van de landbouw een bijdrage van circa € 5,3 miljard nodig vanuit het aangekondigde Transitiefonds. Het is onzeker of een komend kabinet het fonds voortzet, met welke omvang en voor welke doelen.
Onvoldoende voortgang m.b.t. perspectief voor de landbouw (“agrariërs kunnen niet groen doen als zij rood staan”)
Zomer 2023 werd duidelijk dat er geen landbouwakkoord kwam. Door de val van het kabinet kwam ook het aangekondigde landelijke landbouwbeleid niet tot stand. Terwijl dit wel urgent is. Beide trajecten beoogden de richting, de landelijke kaders, de randvoorwaarden en de ondersteuning voor de ontwikkeling van een toekomstbestendige landbouw richting 2040 te verduidelijken. Er zijn steeds meer signalen dat een groot deel van de ondernemers in hun huidige markten de investeringen die nodig zijn om te functioneren binnen de randvoorwaarden vanuit natuur, water en klimaat, niet kunnen opbrengen (zie ook onderzoek van Wageningen Universiteit: landbouwtransitie onhaalbaar zonder ondersteunend beleid). Dit kan leiden tot een herwaardering van productiefactoren -arbeid, grond, locaties en vastgoed in het buitengebied. Met name in kwetsbare gebieden waar agrariërs een belangrijke rol spelen bij het beheer van (agrarische) natuur, water en landschap en deze diensten in de markt niet terug verdiend kunnen worden, is het nodig de agrariërs te belonen voor de diensten. Dit is een essentieel onderdeel van en randvoorwaarde voor de uitvoering van het PPLG.
Voedselzekerheid als opkomend thema
Onder meer door de Covid crisis, de huidige geopolitieke spanningen en de toenemende schaarste aan grondstoffen is er meer aandacht voor voedselzekerheid. Het Europese Parlement heeft in 2023 een resolutie aangenomen waarin de Europese Commissie opgedragen wordt een Europese Strategie voor voedselzekerheid op te stellen. En de plaats van de Europese voedselproductie hierbinnen te bepalen. Het is nog niet duidelijk hoe de strategie eruit komt te zien, maar deze strategie zal mede kaderstellend en richtinggevend zijn voor Nederlandse en Overijsselse landbouw in de toekomst.