Trends en ontwikkelingen
Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingenToenemende onzekerheid door geopolitieke ontwikkelingen
De geopolitieke instabiliteit creëert onzekerheid in de wereld, leidt tot migratiestromen en drijft de prijzen van grondstoffen op. Dit kan spanningen vergroten rond politiek gevoelige onderwerpen als migratie, bestaanszekerheid en groeiende (inkomens-)ongelijkheid in onze samenleving.
Kansenagenda voor de regio's in beeld krijgen
Er is een sterk toegenomen aandacht voor de (ongelijke) verdeling van brede welvaart over regio’s (o.a. rapport “Elke regio telt!") en het voorzieningenniveau binnen regio's. Dit vraagt van ons dat we actief samenwerken met onze regio's om pragmatisch te oogsten op dreigende hiaten in het culturele en maatschappelijke voorzieningenniveau. Onder andere door samen te werken aan regionale kansenagenda's brede welvaart en met het Rijk in gesprek te gaan over het rechtvaardiger verdelen van rijksmiddelen. Het scherp krijgen van kansen (regionale kansenagenda's) en waar rijksbeleid nadelig en onrechtvaardig uitpakt voor Overijssel kan helpen om lobbykansen te verzilveren.
Aandacht voor brede welvaartsbenadering nodig
We verwachten dat de brede welvaarts-benadering bij het Rijk en medeoverheden steeds meer ingang zal vinden als sturingsinstrument en systematiek om de effecten van beleid en investeringen op het welzijn van inwoners te beoordelen. Hier moet echter nog veel kennis op ontwikkeld worden.
Afnemend vertrouwen tekent zich steeds meer af
Afnemend vertrouwen van inwoners in de overheid en toename van onveiligheid bij burgemeesters en volksvertegenwoordigers dient zich steeds vaker aan. Dit heeft in sommige gevallen grote impact op de persoonlijke leefomgeving van politieke ambtsdragers.
Verslechterde financiële positie gemeenten
Gemeenten hebben steeds minder vrije beleidsruimte en ze hebben steeds meer moeite om voorzieningen overeind te houden. Het ‘ravijnjaar’ 2026 dwingt hen tot het maken van fundamentele keuzes. De verminderde vrije beleidsruimte leidt ertoe dat gemeenten naar verhouding vooral medebewindstaken uitvoeren en minder eigen autonome taken. Dit is niet bevorderlijk voor de lokale democratie.
Cultuursector heeft het moeilijk
De cultuursector zal lang last houden van de impact van corona. Het eigen vermogen van veel organisaties is door de langdurige sluiting verdampt en veel zelfstandige professionals nemen afscheid van de sector. Het wordt moeilijker om culturele voorzieningen overeind te houden, vooral in kleinere gemeenten. Het verdwijnen van voorzieningen als het theater, podium of de bibliotheek is negatief voor de leefbaarheid. Meer inzet van vrijwilligers, politiek draagvlak en samenwerking met onder meer onderwijs zal nodig zijn om afkalving te voorkomen. Pluspunt is dat de Raad voor Cultuur een stelselwijziging adviseert om de cultuursector meer regionaal en structureel te ondersteunen. Die beoogde wijziging zou dan per 2029 in werking kunnen treden, mits het advies wordt opgevolgd door het komende kabinet.
Betekenis veranderende bevolkingssamenstelling
In de Contourennotitie Nota Ruimte is een schaalsprong beoogd in de regio's Stedendriehoek en Twente. Ook in Regio Zwolle (NOVEX-gebied) gaan veel woningen toegevoegd worden. We verwachten dat een veranderende bevolkingssamenstelling gevolgen kan hebben voor het bestaande noaberschap en druk kan zetten op de sociale cohesie. Bijvoorbeeld wanneer meer mensen uit de stad in het landelijk gebied en de kleine kernen gaan wonen. De effecten kunnen ook positief zijn: de instroom van jonge gezinnen in kleine kernen is juist gunstig voor de leefbaarheid en het voorzieningenniveau.
Opkomst van AI levert kansen maar ook zorgen
Kunstmatige Intelligentie (AI) maakt een turbulente ontwikkeling door. AI is een systeemtechnologie die grote impact heeft op domeinen en sectoren van onze samenleving, en zal alle beleidsterreinen van de overheid raken.
• Er liggen kansen met betrekking tot productiviteitsgroei en nieuwe taken en verantwoordelijkheden binnen onze samenleving en in de economie als geheel. Ook kan het een bijdrage leveren aan de verbetering van interne organisatorische procedures en dienstverlening.
• Tegelijkertijd bestaan er zorgen over risico’s. Bijvoorbeeld dat AI leidt tot aantasting van de manier waarop we informatie krijgen aangereikt en daarmee van invloed is op de democratie en onze rechtsstaat. Zowel op de korte als lange termijn kan AI leiden tot het verdwijnen van werkgelegenheid. Daarnaast bestaan er zorgen over vooringenomenheid en selectiviteit die als gevolg van de gebruikte trainingsdata in de systemen verankerd kunnen zijn.
Nieuwe algemene informatiewet voor meer samenhang in informatie
De Algemene informatiewet moet meer samenhang brengen tussen de wetgeving over informatievoorziening en -huishouding. In de nieuwe wet zal onder andere aandacht zijn voor de rechten van burgers en voor de verplichtingen van de overheid op het gebied van informatiehuishouding.