Trends en ontwikkelingen
Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingenMeer ruimte voor dijken
Klimaatverandering zorgt ervoor dat er in de toekomst grotere risico’s zijn op overstromingen, wateroverlast, verdroging en tekorten aan water. Op de korte termijn geldt dat de huidige maatregelen in het kader van klimaatadaptatie ervoor zorgen dat er meer ruimte zal moeten komen voor hogere en bredere dijken. Nut en noodzaak bleek afgelopen december toen de bypass via het Reeve-diep zijn nut bewees voor het afvoeren van hoog water in de IJssel bij Kampen (en Zwolle).
Nieuwe overloopgebieden nodig
Ook zullen nieuwe overloopgebieden langs de grote rivieren een groter beslag leggen op de beschikbare ruimte. Langs een andere lijn leidt klimaatverandering ook tot zaken als hittestress in stedelijke gebieden, overmatige regenval, maar ook tot langdurige droogte, verzilting en (versnelling) van bodemdaling. Dit heeft directe gevolgen voor de leefbaarheid, maar ook voor de manier waarop we woon- en werklocaties inrichten en de landbouw. Extreme incidenten, zoals de overstromingen in Limburg, vergroten het maatschappelijk gevoel van urgentie dat verandering nodig is.
Stroom geen vanzelfsprekendheid
De hoge energieprijzen in combinatie met de versnelde afbouw van de aardgaswinning in Groningen heeft de consumenten en ondernemers massaal laten overstappen van gas naar met name elektriciteit. Hierdoor is op het elektriciteitsnet congestie ontstaan waardoor onbeperkte toegang tot elektriciteit niet langer vanzelfsprekend is. Energie goed meenemen als factor binnen het omgevingsbeleid is belangrijker dan ooit, omdat het de verwachting is dat deze netcongestie nog jaren zal duren. Dit vraagt om visie op het toekomstige energiesysteem en bewuste keuzes over welke energie-vragende functies waar komen en of kunnen.
Warmtenettenstrategie
Het besluit om warmtenetten op termijn in publieke handen te brengen, vraagt van onze regionale netbeheerders een herziene strategie op dit domein. Dit heeft ook consequenties voor provincies.