Trends en ontwikkelingen
Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingenGeopolitieke onzekerheden
De geopolitieke situatie is er niet stabieler op geworden. De oorlog in Oekraïne houdt aan, de onrust in het Midden-Oosten is erbij gekomen. Diverse verkiezingen in 2024 kunnen tot verstrekkende andere politieke verhoudingen leiden tussen bijvoorbeeld Europa, de Verenigde Staten en China.
Lage economische groei dient zich aan
De Nederlandse economie is door de terugval van de wereldhandel en doorberekening van inflatie in de prijzen en lonen afgekoeld. Door consolidatie en technische optimalisatie is er meer vraag naar grotere bedrijfslocaties in handel en industrie. Bij gebrek aan nieuw uit te geven kavels en bedrijventerreinen zal er meer herstructurering nodig zijn op bestaande werklocaties. Het uitstel van belastingaangifte tijdens de coronaperiode is gestopt en dit leidt tot toename van sluiting en faillissementen in de horecasector.
De regionale arbeidsmarkt blijft gespannen
Begin 2022 was op de regionale arbeidsmarkt in Overijssel het aantal werklozen nog nooit zo laag. Het aantal zzp’ers groeit nog steeds ondanks maatregelen in de zorg en de bouw om betere arbeidsomstandigheden. De hightech maakindustrie en kennisintensieve dienstverlening in vooral de steden in Overijssel blijven banen scheppen en kansen bieden voor startup ondernemers. De opgave om schaars talent te behouden en te binden is groot. De afnemende geboortecijfers worden nu zichtbaar in een grotere afname van het leerlingenaantal in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Het digitale werken en verdergaande automatisering en robotisering in productie en logistiek zullen de afname van de beroepsbevolking moeten opvangen. Opleidingsbehoefte onder huidig personeel zal toenemen.
Netcongestie vraagt om ander energiegebruik
De netcongestie vergroot de noodzaak tot minder energieverbruik en decentrale oplossingen op bedrijventerreinen. Er is door de industrie veel op aardgas bespaard. Daarentegen is de aandacht voor een circulaire economie en aanpassing van consumptiepatronen nog gering.
Cultuursector heeft het moeilijk
De cultuursector zal lang last houden van de impact van corona. Het eigen vermogen van veel organisaties is door de langdurige sluiting verdampt en veel zelfstandige professionals nemen afscheid van de sector. Het wordt moeilijker om culturele voorzieningen overeind te houden, vooral in kleinere gemeenten. Het verdwijnen van voorzieningen als het theater, podium of de bibliotheek is negatief voor de leefbaarheid. Meer inzet van vrijwilligers, politiek draagvlak en samenwerking met onder meer onderwijs zal nodig zijn om afkalving te voorkomen. Pluspunt is dat de Raad voor Cultuur een stelselwijziging adviseert om de cultuursector meer regionaal en structureel te ondersteunen. Die beoogde wijziging zou dan per 2029 in werking kunnen treden, mits het advies wordt opgevolgd door het komende kabinet.