Als regisseur van de leefomgeving wordt er veel van ons als provincie gevraagd. De hoofdopgaven uit het coalitieakkoord en de transities – zoals de overgang naar duurzame energie, klimaatbestendigheid en duurzame landbouw – hebben grote impact en vragen om zorgvuldige inpassing in de ruimte. Onze provincie is te klein om alle opgaven naast elkaar een plek te geven. Dit vraagt om keuzes en combinaties. Daarom herzien we ons omgevingsbeleid (herziening Omgevingsvisie), waaronder ons beleid op de stedelijke omgeving, een heldere koers voor het landelijk gebied en het uitwerken van gezondheid als vierde rode draad in ons omgevingsbeleid. Zorgvuldig ruimtegebruik is ons uitgangspunt waarbij we rekening houden met de motie Groen Bouwen.
Vooruitlopend op deze inhoudelijke herziening van de Omgevingsvisie werken aan een actualisatie om te zorgen dat onze Omgevingsvisie en Omgevingsverordening optimaal aansluiten op de Omgevingswet. Hoewel de invoering van de wet is uitgesteld gaat dit proces verder. Ook ondersteunen we gemeenten in de transitie naar de nieuwe wet door nieuwe werkprocessen te faciliteren. Hiervoor zijn we, naast onze reguliere werkzaamheden, gestart met het intern beraad (planbeoordeling) en omgevingsplatforms (planbespreking met gemeenten).
Vanuit het investeringsbesluit Ruimte, Wonen, (Binnen)steden en Retail werken we samen met ons netwerk aan toekomstbestendige steden en regio’s waar onze inwoners prettig kunnen wonen, werken en leven. De druk op de woningmarkt neemt toe, evenals de duurzaamheidseisen die aan gebouwen worden gesteld. Naast deze kwantitatieve opgave zien wij een kwalitatieve mismatch tussen vraag en aanbod op de woningmarkt. Om een kwalitatieve balans op de woningmarkt te bereiken werken we aan kwalitatieve programmering en ruimte voor maatwerk in regionale woonagenda's. Hierin nemen we ook de motie Wissink c.s. Betaalbare woningen voor starters mee door per regio een instrumentenmix te ontwikkelen om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren. Er zijn slimme dwarsverbanden te leggen met revitalisering of transformatie van recreatieparken. Conform de Motie Hof c.s. Recreatie & Huisvesting gaan we tijdelijke mogelijkheden bieden voor flexibel wonen voor doelgroepen op recreatieparken. Tijdelijke huisvesting kan bovendien bijdragen aan een verdienmodel dat parken een duurzaam toekomstperspectief geeft.
Door de coronacrisis zien we dat de vitaliteit van onze binnensteden extra onder druk komt te staan. In de uitvoering van het investeringsbesluit zetten we dan ook specifiek in op de opgaven die nu extra urgent zijn in de binnensteden en de retail. Conform de motie Veltmeijer c.s. Retail II onderzoeken we waar de knelpunten liggen binnen de gemeentes met betrekking tot de huidige regelgeving en het huidige beleid. Waar nodig nemen we dit mee bij de revisie van de Omgevingsvisie. Daarnaast gaan we, samen met partners, aan de slag met complexe gebiedsontwikkelingen waar veel opgaven zoals klimaatadaptatie, energietransities, circulaire economie en woningbouw samen komen.