Terugblik
Terug naar navigatie - TerugblikEr is een enorme opgave om veel meer woningen te bouwen. Woningen die beter aansluiten op de behoeften van onze inwoners, die voldoen aan de duurzaamheideisen en waarbij sprake is van een aantrekkelijke leefomgeving. Zoals beschreven in ons coalitieakkoord doen we dat via een regionale aanpak, onder andere in de vorm van de woonagenda’s. De maatschappelijke opgaven staan in nauwe verbinding met elkaar en hebben bovendien een grote ruimteclaim. Deze toegenomen druk op de Overijsselse ruimte vraagt om meer kiezen en slim combineren. Hierin vervullen wij als provincie een belangrijke rol en meerwaarde. Beleidsmatig via de Omgevingsvisie en in de uitvoering via onze samenwerkingsverbanden en investeringsvoorstellen.
Enkele mijlpalen van de afgelopen periode:
- De totstandkoming van de nieuwe Omgevingsvisie is volop van start op basis van de Startnotitie (2020) en Opmaat naar beleid (voorjaar 2021). We werken hier aan via de ambities: “kies, verbind, vertel”.
- Het programma Ruimte, Wonen en Retail fase I en II, die door uw Staten in 2020 en respectievelijk 2021 zijn vastgesteld, waarmee onder andere woningbouw wordt versneld en gebiedsontwikkelingen in de grote steden een impuls krijgen. Samen met de Woonimpuls regeling van het Rijk investeren we onder andere in Deventer, Zwolle, Enschede en Hengelo in de versnelde bouw van in totaal 3900 woningen.
- Met onze partners hebben we regionale woonagenda’s opgesteld om in te spelen op de woningbehoefte en de betreffende opgaven.
- De crisis raakt de retailsector het hardst met name in binnensteden (zie ook het thema Economie en werkgelegenheid en het thema Milieu en energie in Overijssel ontcijferd). Samen met onze partners in het Retailplatform Overijssel hebben we Overijsselse Retail Aanpak ontwikkeld waarin de focus ligt op toekomstgericht ondernemen, samenwerken en concentratiebeleid.
Nieuwe perspectieven en leerpunten:
- Dankzij de flexibele opzet van het programma Ruimte, Wonen en Retail hebben we goed kunnen inspelen op de coronacrisis. Zo hebben we in 2020 investeringen naar voren gehaald voor crisisarrangementen om centra vitaal te houden, bijvoorbeeld door online en offline binnenstadsbeleving beter te combineren.
- Naast investeringen is voor het versnellen van de woningbouw een andere aanpak nodig. Het is zaak om goed te achterhalen waar de behoefte ligt. Juist daarom is het zo belangrijk om goede netwerkverbanden te hebben, zoals de Woonkeuken en de Stadsbeweging. Vanuit deze netwerkverbanden kunnen aanjaagteams effectief stimuleren en voor versnelling zorgen.
- De samenwerking met het Rijk is het afgelopen jaar geïntensiveerd. Dit is ook veel urgenter geworden door de stevigere rol van het Rijk op de woningmarkt. Met de regionale woonagenda’s ligt er een goede basis voor die samenwerking. Gemeenten hebben inmiddels 5 succesvolle aanvragen voor de woonimpuls kunnen indienen. Hier hebben we een actieve ondersteunende rol in gespeeld.