Terugblik
Terug naar navigatie - TerugblikIn Overijssel onderschrijven we het Klimaatakkoord. Dat betekent dat we ons inzetten om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. Dat is een stevige opgave. Zoals beschreven in ons coalitieakkoord doen we dat door het zo optimaal mogelijk benutten van de kansen die met de energietransitie gepaard gaan, rekening houdend met de draagkracht van de samenleving en de ruimtelijke kwaliteit in Overijssel.
Als provincie hebben we een rol in alle vijf sectoren uit het Klimaatakkoord. Deze sectoren zijn: gebouwde omgeving, landbouw en landgebruik, elektriciteit, industrie en mobiliteit. Wij werken in Overijssel met een breed netwerk van partners aan de energietransitie. Onze inzet op energietransitie krijgt onder andere vorm in de Regionale Energiestrategieën (RES’sen) en het programma Nieuwe Energie Overijssel (NEO). Maar ook op tal van andere terreinen, zoals de Gebiedsgerichte aanpak stikstof, het agro&food beleid, het natuurbeleid (inclusief bomen en bossen), het mobiliteitsbeleid voor onder meer stadsdistributie en laadpalen en het economische beleid gericht op mkb, arbeidsmarkt en innovatie.
Enkele hoogtepunten van de afgelopen periode:
- Investeringsimpuls Energietransitie 1e tranche, waarmee we onder meer een financieringsarrangement voor warmtenetten hebben ontwikkeld en energiebesparing door bedrijven hebben gerealiseerd.
- Belangrijke mijlpalen in de RES processen: vaststelling Startnota’s en de oplevering van de concept RES’sen.
- Oprichting van een ontwikkelfaciliteit voor lokale energie-initiatieven binnen Energiefonds Overijssel.
- Start van het versnellingsteam zon op dak om bedrijven te helpen bij het volleggen van hun daken met zonnepanelen.
Nieuwe perspectieven en leerpunten:
- Binnen de RES vervullen we drie rollen, samenwerkingspartner, hoeder van de regionale samenwerking en inzetten van sturingskracht. Het is belangrijk om vanaf het begin helder over de rollen te communiceren om ze zo goed mogelijk in te kunnen vullen. De ervaringen die we hierin opdoen nemen we onder andere mee in de samenwerkings- en sturingsfilosofie van de nieuwe Omgevingsvisie.
- De tussenevaluatie van NEO wijst uit dat we de doelstelling van 20% nieuwe energie in 2023 niet gaan halen (in 2019 was het aandeel hernieuwbare energie 11%, zie kengetal 2.3 in Overijssel Ontcijferd Milieu en energie 2021). De investeringsimpuls draagt weliswaar bij aan versnelling, maar de effecten van bijvoorbeeld warmtenetten zien we grotendeels na 2023. We voeren de aanbevelingen van de tussenevaluatie uit. Onder meer de samenvoeging van RES en NEO in de uitvoering en een meer projectmatige opzet van het programma.
- Energiefonds Overijssel is in haar 9e levensjaar. In die jaren is veel veranderd. Veel ondernemers hebben inmiddels een track record en een aantal technologieën is inmiddels ‘bewezen’ en minder risicovol. Ook reguliere banken financieren inmiddels energieprojecten en dat is een positieve ontwikkeling. De inzet van publieke middelen blijft echter nodig om de energietransitie aan te jagen.