Terugblik
Terug naar navigatie - TerugblikWe ondervinden allemaal de effecten van de klimaatverandering aan den lijve. Het najaar en de winter zijn natter en het voorjaar en de zomer warmer en droger, met vaker hoosbuien en hittegolven. In lijn met ons coalitieakkoord focussen we onze aanpak op een aantal speerpunten en actielijnen (zie verderop). Dit doen we samen met onze partners, waaronder waterschappen en gemeenten, én nadrukkelijk in verbinding met onze andere opgaven. Onze aanpak is daarmee ook (boven)regionaal van aard. De problematiek verschilt immers per gebied. De oplossingen en maatregelen dus ook.
Enkele resultaten die we de afgelopen tijd hebben geboekt:
- Conform de afspraken in het Deltaprogramma, hebben we in 2020 samen met onze partners stresstesten uitgevoerd. Daarmee is op regionaal niveau inzichtelijk gemaakt welke risico’s we kunnen verwachten ten aanzien van hitte, droogte en wateroverlast. In de risicodialogen worden in 2021 besproken welke knelpunten partijen op het gebied van hitte, droogte en waterlast ervaren en in welke volgorde we deze risico’s willen aanpakken. Vanuit het investeringsprogramma Hitte, Droogte en Wateroverlast, zoals door uw Staten vastgesteld in het voorjaar van 2021, dragen we bij aan het oplossen van deze knelpunten.
- Samen met Vitens en de waterschappen hebben we de Adaptieve Strategie Drinkwatervoorziening ontwikkeld. De strategie bevat acties en onderzoeken voor de korte, middellange en lange termijn gericht op een robuuste drinkwatervoorziening nu en in de toekomst. Vanuit het Investeringsprogramma Drinkwater werken we samen met onze partners aan de realisatie van deze acties.
- Samen met het Rijk hebben we invulling gegeven aan het klimaatportaal klimaatadaptatienederland.nl. Via dit portaal kunnen alle concrete producten van overheden over klimaatadaptatie worden ingezien. Op deze manier wordt effectief kennis gedeeld en gewerkt aan het creëren van bewustwording bij partners en mede-overheden in Nederland en onze provincie. Onderdeel van dit portal zijn de landelijke en regionale afspraken over crisessituaties ten aanzien van droogte. We hebben in Overijssel een opschalingsmodel en draaiboek gemaakt voor dergelijke crises.
Nieuwe perspectieven en leerpunten:
- We zijn afhankelijk van de dynamiek in de 4 DeltaPlan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) werkregio’s. Doordat het proces van deze werkregio’s vanwege corona werd vertraagd, liepen de onderdelen van ons programma, en daarmee dus ook het Investeringsvoorstel, vertraging op. Door afspraken te maken met onze partners hebben we kunnen versnellen. Zo hebben we met onze partners een vast co-financieringspercentage afgesproken, zodat op het moment van indienen van het maatregelenpakket bij het Rijk de begroting voor het uitvoeringsprogramma sluitend is (voorwaarde voor Rijksimpulsregeling).
- Met het programma Hitte, Droogte en Wateroverlast zijn we niet in staat om alle problemen op te lossen, maar wel om daar een bijdrage aan te leveren. Aan ons de taak om dat zo gericht mogelijk te doen – in samenwerking met onze partners – opdat onze meerwaarde het grootst is. Dit doen we door slimme koppelingen te maken met onze andere maatschappelijke opgaven. Denk hierbij aan natuurinclusieve en klimaatadaptieve woningbouw.