Inleiding
Terug naar navigatie - InleidingHoewel de coronacrisis nog niet geheel achter ons ligt, is het einde al wel in zicht. We zien dat er veel meer mogelijk is. Maatregelen worden steeds meer losgelaten en op een paar sectoren na kunnen we constateren dat alles weer draait als vanouds. Het is goed om te zien dat daadkracht, creativiteit en verbondenheid nog overal in Overijssel zichtbaar en merkbaar zijn.
We blikken in deze Begroting vooruit. We kunnen vaststellen dat het coalitieakkoord “Samen bouwen aan Overijssel” nog steeds actueel is. We werken onverminderd door om vanuit onze opgaven en kerntaken, en onze positie als middenbestuur, om maatschappelijke opgaven te realiseren en brede welvaart te bevorderen. De kern van onze Overijsselse aanpak is en blijft: sterker uit de crisis komen door voort te bouwen op onze kracht, kansen pakken. We geven (mede) vorm aan belangrijke transities.
Het toekomstperspectief is gunstig: de crisis heeft steeds minder impact en de economie groeit. Daarmee fungeren we als een stabiele basis in onzekere tijden. Wij doen dit samen met onze partners en benutten actief de kansen van multipliers om de effecten van onze maatregelen te maximaliseren.
Zoals we bij de Perspectiefota 2022 hebben aangegeven verandert ons financieel perspectief. In de afgelopen jaren hebben we veel extra kunnen investeren in Overijssel, met name vanwege de opbrengsten vanuit de verkoop van Essent. De Essentmiddelen zijn (zoals tevens toegelicht in de brief 2021/1104106) grotendeels uitgegeven, bestemd of belegd in revolverende fondsen. Dat maakt ons in de toekomst meer afhankelijk van onze structurele inkomsten, terwijl we op bijna alle beleidsterreinen gewend zijn geraakt aan incidentele impulsen.
De impact van het veranderende financieel perspectief is de komende twee jaar beperkt, maar zal wel bepalend zijn voor de volgende coalitieperiode. We vinden het belangrijk om hier duidelijk over te zijn. Omdat we verder kijken dan deze periode. En omdat we weten dat onze partners en uiteindelijk dus ook onze inwoners dit zullen merken. De komende twee jaar willen we benutten om de consequenties en (on)mogelijkheden in kaart te brengen, zodat een nieuwe coalitie de juiste uitgangspositie heeft om keuzes te maken. Ook inventariseren we mogelijkheden om slim te kunnen blijven investeren met behoud van een gezonde financiële positie, nu en in de toekomst.
Het komende jaar is om meerdere redenen bijzonder. In maart vinden de gemeentelijke verkiezingen plaats. De gemeenten zien zich geplaatst voor grote uitdagingen, waaronder de energietransitie, duurzaamheidsprogramma’s, wonen en asielzoekersvraagstukken, terwijl tegelijk de kosten van de jeugdzorg oplopen en de tekorten moeten worden gedekt door reserves die voor andere doelen bestemd waren. Het Rijk heeft voor 2022 extra middelen beschikbaar gesteld om gemeenten te compenseren in de kosten van de jeugdzorg. Voor 2023 en later zijn echter extra budgetten nog onzeker. Evenzo is ook het plaatje van de herverdeling van het gemeentefonds nog onzeker. De gemeenten baseren hun begroting op incidentele (eenmalige) middelen. Verder is 2022 het laatste volledige jaar van de coalitieperiode en een opmaat naar de provinciale verkiezingen in maart 2023.
Van een andere orde maar ook meldenswaardig: in 2023 vindt de landelijke start Bevrijdingsdag (en Bevrijdingslezing) in Overijssel plaats. Dit bereiden we in 2022 inhoudelijk voor.
Hieronder geven we per opgave aan wat we in 2022 gaan doen. Wij pakken deze grote opgaven in samenhang op in onze rol, als provincie, als gebiedsregisseur (samen met andere overheden en belanghebbenden) en werken toe naar de formulering en realisatie van een nieuw toekomstperspectief per gebied.