Portefeuillehouder
Tijs de Bree

Acties 2023

  1. Wij geven uitvoering aan de agenda bodem en ondergrond 2021-2025 voor de beleidsontwikkeling.
  2. Wij werken samen met onze regionaal netwerken Bodem aan de nieuwe nationale kennisinfrastructuur bodem en ondergrond.
  3. Wij implementeren de Omgevingswet voor het onderdeel bodem, inclusief de overdracht van taken aan gemeenten (implementatie fase)
  4. Wij werken de uitgangspunten van de rijksoverheid op het gebied van Water en Bodem sturend die eind 2022 worden verwacht uit in ons ruimtelijk beleid van de Omgevingsvisie en de 'ruimtelijke puzzel' (zie prestatie 1.1.1)
  5. Wij stimuleren duurzaam gebruik van bodem en ondergrond 

Inhoudelijk (indicator)

G

Inhoudelijke toelichting

De door ons vastgestelde uitvoeringsagenda 2023 is uitgevoerd. We zijn gestart met de aanpak PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) en zeer zorgwekkende stoffen,  hebben nadere uitwerking verzorgt voor water en bodem sturend als bouwsteen voor onze Omgevingsvisie en stimuleren de toepassing bodemenergie en geothermie.

Het netwerk Onder Twente was één van de zeven landelijke pilot regio’s om te werken naar een regionaal kennispunt op bodem en ondergrond. De pilot is succesvol afgerond en Onder Twente is geborgd in het bestuurlijk milieu, duurzaamheid en afval overleg.

De bodeminformatie is overgedragen aan gemeenten. We hebben de gemeenten geïnformeerd over onze omgevingsverordening onder Omgevingswet. Wij hebben het beleidskader PFAS vastgesteld ter ondersteuning van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) bodem bij gemeenten.

Voor beleidsbrief water en bodem sturend is vertaald naar de situatie in Overijssel. Dit heeft bouwstenen opgeleverd voor onze herziening van de Omgevingsvisie. 

Met de agenda bodem en ondergrond 2021-2025 geven invulling aan de landelijke bestuurlijke afspraken bodem om duurzaam gebruik van bodem en ondergrond te stimuleren. Een combinatie van beleid, stimulering, kennisborging en uitvoering (bodemonderzoek en -sanering) dragen we bij aan deze doelstelling. 

Geld (indicator)

O

Geld (toelichting)

Dekking projecten bodemsanering
De middelen van deze prestatie zijn niet volledig benut. De dekking van een aantal activiteiten was voorzien vanuit de Reserve Bodemsanering.  De projecten zijn uitgevoerd (en de dekking is gevonden) bij andere programma's. Hiermee blijven de middelen in de Reserve Bodemsanering beschikbaar voor bodemsaneringsprojecten. 

Statenvoorstellen en -besluiten

•    Statenvoorstel - Gebruik van de diepe ondergrond  PS/2015/867 (bijbehorend besluit)
•    Statenvoorstel - Gebruik diepe ondergrond in Overijssel  PS/2017/417 (bijbehorend besluit)
•    Amendement  Rutten c.s. - Voorstel gebruik diepe ondergrond
•    Motie Stelpstra c.s. -  Schadeprotocol gasvelden
•    Motie Broekhuijs c.s. –  Geen afvalwater in onze Overijsselse ondergrond
•    Statenvoorstel - Herijking boringsvrije zone Salland Diep in Zwolle en aanpassing boringsvrije zone Engelse Werk 2020/1100954 (bijbehorend besluit)
•    Motie Hermans c.s. - Geen opslag radioactief afval in Duitse zoutkoepels
•    Motie vreemd ‘Geen nieuwe afvalput in Overijssel’ 

Begrotingswijziging

  • Geen

Baten begrotingswijziging

Lasten begrotingswijziging

Resultaatbestemming