Portefeuillehouder
Maurits von Martels

Acties 2023

1.    Wij doen beleidsontwikkelend onderzoek in relatie tot natuur en landschap, biodiversiteit en klimaat, voor stedelijk en landelijk gebied.
2.    Wij bepalen, op basis van onze ervaringen bij de uitvoering van ons natuurbeleid, welke onderdelen van het beleid om bijstelling vragen. Deze verwerken wij bij de herziening van de Omgevingsvisie.
3.    Wij beoordelen of relevante ontwikkelingen, zoals nieuwe kennis, of jurisprudentie, aanleiding zijn voor bijstelling van beleid.
4.    Wij ontwikkelen producten en instrumenten waarmee we het voor initiatiefnemers gemakkelijker maken te voldoen aan de Wet natuurbescherming.
5.    Wij stellen het jaarprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving vast voor 31 december.
6.    Wij organiseren het jaarlijkse natuurcongres.
7.    Wij leveren een actieve bijdrage aan de landelijke Actualisatie van het Natura 2000 doelensysteem met als inzet om VHR-doelbereik effectiever en efficiënter te maken, kansen te benutten en knelpunten op te lossen. 

Inhoudelijk (indicator)

G

Inhoudelijke toelichting

Het natuurdossier is in beweging en blijft dat de komende jaren, voornamelijk als gevolg van de Europese biodiversiteitstrategie 2020-2030, EU-verordening Natuurherstel, het Nationaal Programma Landelijk gebied, de ruimtelijke arrangementen en het Programma Natuur. 

In 2023 ontwikkelden en publiceerden we een Overijsselse methodiek voor Basiskwaliteit Natuur (BKN). De basiskwaliteit natuur staat voor een minimale natuurkwaliteit die je mag verwachten in gebieden waar andere functies, zoals landbouw of wonen leidend zijn. De methode beschrijft welke condities nodig zijn, zodat algemene dier- en plantensoorten algemeen (niet bedreigde) kunnen blijven of worden. De methodiek biedt inzicht in de huidige basiskwaliteit en geeft concrete handvatten voor het versterken van de BKN. Versterking van de BKN is als beleidsambitie opgenomen in het Fundament voor de Omgevingsvisie. Hiermee sorteren we voor op ambities en verplichtingen, zoals in de Agenda Natuurinclusief en de EU Natuurherstelwet. 

In 2023 zijn we gestart met het uitwerken van het Fundament van de Omgevingsvisie  tot een volledige omgevingsvisie. Hierin vindt op enkele punten bijstelling plaats van het voormalige beleid, te weten voor gebieden rondom Natura-2000 gebieden, grofmazige groenblauwe dooradering ter verbinding van natuurgebieden en Basiskwaliteit Natuur. Bijstelling is nodig om te voldoen aan (wettelijke) doelen en verplichtingen, zoals volgend uit de EU-Natuurherstelwet, de Wet Stikstofreductie en Natuurherstel en het Nationaal Programma Landelijk Gebied. 

Wij ontwikkelden een beleidskader natuurvriendelijk isoleren onder het pre soortenmanagementplan (SMP) en stelden deze vast. Dit beleidskader moet het voor de (particuliere) initiatiefnemers die hun woning willen verduurzamen (isoleren) makkelijker maken om te voldoen aan de Wet natuurbescherming. Dit beleid is ondergebracht in onze beleidsregels natuur Overijssel 2024. Ook de handreiking soortbescherming actualiseerden wij door het toevoegen van een hoofdstuk over soortenmanagementplannen (inclusief het pre SMP).

In november vond de 5e editie van het congres Natuurlijk! plaats en mochten we op het provinciehuis meer dan 400 professionals voor hét congres over natuurinclusief bouwen ontvangen.

We stelden het jaarprogramma voor vergunningverlening, toezicht en handhaving eind 2023 vast.

Wij leverden een actieve bijdrage aan de landelijke Actualisatie van het Natura 2000 doelensysteem, doordat we ambtelijk zitting hadden in het landelijke kernteam voor de actualisatie, de landelijke Stuurgroep Natura 2000 en ambtelijk specialisten deelnamen aan afzonderlijke bijeenkomsten en sessies. Onze inzet was met name gericht op de uitvoerbaarheid en de uitlegbaarheid van de doelen.

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

.

Statenvoorstellen en -besluiten

Begrotingswijziging

  • Geen

Baten begrotingswijziging

Lasten begrotingswijziging

Resultaatbestemming