Portefeuillehouder
Martijn Dadema

Acties 2023

1. Wij (mede-) financieren gemeentelijke en provinciale projecten ter verbetering van de bereikbaarheid

Inhoudelijk (indicator)

G

Inhoudelijke toelichting

In 2023  hebben wij aan diverse mobiliteitsprojecten van gemeenten/provincie bijgedragen ter verbetering van het verkeer- en vervoernetwerk in Overijssel. De maatregelen richten zich onder meer op het veiliger inrichten van wegen, fietspaden en kruispunten op locaties waar relatief veel ongevallen gebeuren. In het kader van de bereikbaarheid en de doorstroming zijn onder meer bijdragen verleend voor intelligente verkeersregelinstallaties (iVRi) (zie ook prestaties 4.1.2 en 4.5.1).

Geld (indicator)

O

Geld (toelichting)

Financieel resultaat prestatie 4.6.10 Infrastructurele maatregelen bereikbaarheid
Op deze prestatie zijn de geraamde lasten van € 2,6 miljoen voor € 0,9 miljoen gerealiseerd en is € 1,7 miljoen niet tot besteding gekomen. 
De onderbesteding wordt grotendeels veroorzaakt doordat de lastneming van subsidies met ingang van het boekjaar 2021 is gewijzigd. Meerjarig verleende subsidies moeten nu aan de volledige meerjarige uitvoeringsperiode van gesubsidieerde projecten worden toegerekend. Dit is een administratieve onderbesteding, de middelen zijn niet meer beschikbaar. De verleende subsidies hebben betrekking op infrastructurele fietsprojecten die voor het UVP 2023 waren aangemeld. Doordat een gehonoreerde subsidie aan het einde van het jaar werd ingetrokken zijn de middelen conform het UVP 2023 ingezet voor een tweetal fietsprojecten

Lastneming meerjarige verleende subsidies (1452K)
Zoals bij prestatie 4.3.1 al gemeld stellen wij u voor middels resultaatbestemming € 1,4 miljoen toe te voegen aan de reserve versterkte subsidies. Deze resultaatbestemming wordt verwerkt bij het onderdeel Overhead, financiering en algemene dekkingsmiddelen. Vanuit de reserve worden vervolgens de lasten van prestatie 4.3.1 Stimuleren fietsgebruik voor de jaren 2024, 2025 en 2026 in totaal met € 1,4 miljoen verhoogd. Die begrotingswijziging wordt verwerkt bij prestatie 4.3.1.

Reserve Mobiliteit, dekking van de lasten van meerjarig verleende subsidies (300K)
Als gevolg van de regelgeving met betrekking tot de lastneming van subsidies en voor zover de verleende subsidies gedekt zijn uit de Reserve mobiliteitsprojecten verkeer en vervoer stellen wij u voor de gereserveerde middelen door te schuiven naar 2024 en € 0,3 miljoen toe te voegen aan prestatie 4.6.10.

Statenvoorstellen en -besluiten

Begrotingswijziging

  • PS Begrotingswijziging

Baten begrotingswijziging

Lasten begrotingswijziging

300

Resultaatbestemming