Portefeuillehouder
Tijs de Bree

Acties 2023

1. Wij maken als Regenboogprovincie met onze regeling 'Impuls aan sociale acceptatie en veiligheid' ten minste vier projecten mogelijk.
3. Wij laten in 2023 een nieuw samenlevingsonderzoek uitvoeren en organiseren aan de hand daarvan dialoog met partners en gemeenten over toegankelijkheid, inclusie, sociale acceptatie en veiligheid.
4. Wij geven uitvoering aan de aanbevelingen uit het onderzoek van Rick Brink, onze kwartiermaker Inclusie, en zetten de klankbordgroep van wethouders in het sociaal domein in om met ons te werken aan een toegankelijke provincie Overijssel.
5. Wij intensiveren onze relatie met de GGD en gemeenten gericht op het bevorderen van positieve gezondheid in Overijssel.
6. Wij realiseren ten minste twee projecten of initiatieven die bijdragen aan onze doelen op het gebied van preventie en positieve gezondheid en hebben hierbij specifiek aandacht voor mentale gezondheid.
7. Wij nemen deel aan de kopgroep  Gezondheid als rode draad in de omgevingsvisie en brengen het sociale perspectief in bij Provinciaal Programma Landelijk Gebied. 

Inhoudelijk (indicator)

G

Inhoudelijke toelichting

1. Als regenboogprovincie vinden we het belangrijk dat iedereen in Overijssel veilig zichzelf kan zijn. Dit ondersteunen we door het gesprek hierover te faciliteren, te bouwen aan ons netwerk, kennisuitwisseling te stimuleren en zichtbaar te zijn op dit onderwerp als provincie. Via de subsidieregeling ‘impuls aan sociale acceptatie en veiligheid’ maakten we 6 lokale projecten mogelijk die bijdragen aan de sociale acceptatie en veiligheid van lhbtiqa+-inwoners in Overijssel.

3. In 2023 verscheen de welzijnsmonitor LHBTIQA+ 2023 Gelderland en Overijssel. In dit onderzoek (een opdracht vanuit provincie Overijssel en de provincie Gelderland en uitgevoerd door Vizier in samenwerking met de Radboud Universiteit) is gekeken hoe de LHBTIQA+ inwoners van beide provincies de huidige acceptatie van henzelf ervaren en hoe zich dit in de afgelopen twee jaar heeft ontwikkeld. Het onderzoek hebben we breed onder de aandacht gebracht in onze netwerken van gemeenten en maatschappelijke (zorg) organisaties. Vizier biedt daarnaast de mogelijkheid om gericht met gemeenten en andere belangstellenden in gesprek te gaan over het onderzoek, zodat ook dieper op de materie en lokale situatie kan worden ingegaan.

4. Inclusieve samenleving is de rode draad in beleid Sociale Kwaliteit en krijgt binnen alle speerpunten aandacht. We blijven aandacht hebben voor ontmoeting, kennisdeling en netwerkvorming. In het coalitieakkoord is een diverse en inclusieve samenleving als belangrijk speerpunt genoemd, wat zal moeten resulteren in een integrale aanpak. We merkten dat voor de klankbordgroep van wethouders te weinig animo is en houden via het platform sociaal domein van de VNG contact met de wethouders.

5. Afgelopen jaar hebben wij met de GGD'en in Overijssel gewerkt aan de samenwerkingsagenda met daarin de thema’s: gezonde leefomgeving, Positieve gezondheid en data en monitoring. Via de regio-aanpak positieve gezondheid participeren we in 4 regio's (Twente, Salland, Vechtdal en IJsseland) samen met gemeenten, GGD, zorgpartners en zorgverzekeraars. Samen met hen doen we onderzoek, delen we kennis over positieve gezondheid en ondersteunen we projecten op het gebied van preventie en positieve gezondheid.

6. Wij hebben in 2023 meerdere initiatieven ondersteunt die bijdragen aan onze doelen op het gebied van preventie en positieve gezondheid, voorbeelden hiervan zijn: Project Kansrijke Start via de Twentse Koers, Gezondheidsarrangement Vitaal Vechtdal en Positieve gezondheid in het speciaal onderwijs. Voor mentale gezondheid hadden wij specifiek aandacht. Dit is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel in het regioplan Twentse Koers en we investeerden in specifieke projecten zoals Het Beste van Kampen en @ease. Voor mantelzorgers organiseerden we 3 Mantelzorgmonologen

7. Vanuit Sociale Kwaliteit nemen wij deel aan de kopgroep Gezondheid waarin we gezamenlijk werken aan de rode draad gezondheid in de omgevingsvisie. Daarnaast werken wij aan de uitwerking van de rode draad Sociale Kwaliteit in de omgevingsvisie en brengen we het sociale perspectief in bij het Provinciaal Programma Landelijk Gebied.

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

Voor de in behandeling zijnde subsidieaanvragen uit 2023 leggen wij u een gebundelde resultaatbestemmingsvoorstel voor bij dit jaarverslag. De subsidieregeling “Impuls aan sociale acceptatie en veiligheid” (UBS 7.12) wordt verantwoord onder deze prestatie. Dit voorstel maakt deel uit van dit gebundelde resultaatbestemmingsvoorstel. Van dit resultaatbestemmingsvoorstel is € 3.000 bestemd voor de regeling “Impuls aan sociale acceptatie en veiligheid” (UBS 7.12).

Wij stellen u voor om € 3.000 van uit het gebundelde resultaatbestemmingsvoorstel toe te voegen aan de jaarschijf 2024 van prestatie 6.5.2. 

Begrotingswijziging

  • Resultaatbestemming

Baten begrotingswijziging

Lasten begrotingswijziging

Resultaatbestemming

3