Openbaar lichaam Omgevingsdienst Twente (ODT) (Almelo)

Hoort bij prestatie
Provinciaal publiek belang
Omgevingsdienst Twente (ODT) is een bestuurlijke samenwerking op basis van een overeenkomst. ODT heeft ten doel om de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving van milieutaken in Twente kwalitatief beter en efficiënter uit te voeren, door de samenwerking van de Twentse gemeenten en de provincie in een afzonderlijke dienst vorm te geven. Dit belang is verankerd in de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Twente.
Juridische vorm
Publiekrechtelijke rechtspersoon (Openbaar Lichaam, Wet gemeenschappelijke regelingen). De gemeenschappelijke regeling is op 17 oktober 2017 gepubliceerd en op 18 oktober 2017 in werking getreden. De gemeenschappelijke regeling is in 2020 gewijzigd en op 3 juli 2020 gepubliceerd (staatscourant-2020-40694).
De deelnemers zijn en blijven bevoegd gezag. Bevoegdheden zijn niet gedelegeerd, maar in mandaat overgedragen.
Partijen
Provincie Overijssel en veertien gemeenten uit de regio Twente: Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden. Het aandeel van de provincie Overijssel in het resultaat bedraagt 6,17%.
Bestuurlijke betrokkenheid
Algemeen Bestuur: Gedeputeerde T.A. de Bree (lid/vicevoorzitter). Dagelijks bestuur: Gedeputeerde T.A. de Bree, (lid/vicevoorzitter).
Het algemeen bestuur heeft op 5 maart 2021 ingestemd met de gefaseerde invoering van outputfinanciering bij de ODT vanaf 1 januari 2022 en een volledige invoering per 1 januari 2024. In 2023 is een begrotingswijziging doorgevoerd voor twee wijzigingen. Allereerst zijn de financiële gevolgen van de gewijzigde CAO voor de samenwerkende gemeentelijk organisatie (SGO) verwerkt. Ten tweede is een specifieke uitkering (SPUK) van het Rijk opgenomen. Het betrof de SPUK voor het interbestuurlijk programma ter versterking van het VTH-stelsel.
Financieel belang
Het financieel jaarverslag 2023 van ODT wordt rechtstreeks aan u verzonden. Dit staat gepland voor medio april 2024.
ODT heeft een begroting opgesteld voor 2023 van in totaal € 12,9 miljoen. De bijdrage van de provincie Overijssel aan ODT voor 2023, conform begroting, bedraagt € 1,4 miljoen.
Bijzonderheden
In 2023 is gebleken dat de omgevingsdienst, net zoals alle omgevingsdiensten in Nederland, niet voldoet aan de robuustheidscriteria zoals deze in het Interbestuurlijk programma ter versterking van het VTH-stelsel zijn opgesteld. Uiterlijk 1 april 2024 moet het plan van aanpak om aan de criteria te gaan voldoen aan het Ministerie worden toegestuurd.
In 2023 is de implementatie van de wetswijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen voorbereid. Conform wettelijke verplichting zal voor medio 2024 de gewijzigde regeling worden vastgesteld en gepubliceerd.