Inleiding
Terug naar navigatie - InleidingAlgemeen
Voor u ligt het Jaarverslag 2020. Niemand had ooit kunnen bevroeden dat in het afgelopen jaar zulke ingrijpende veranderingen zouden plaatsvinden, in alle opzichten.
Het is al vaker gezegd: de coronacrisis heeft een enorme impact op alles en iedereen, ook op onze provinciale opgaven. Er is een nieuwe werkelijkheid ontstaan waar we met elkaar een nieuwe weg in moeten vinden. En als we terugkijken op het afgelopen jaar kunnen we constateren dat we als samenleving in staat zijn gebleken om die omslag te maken. Zo worden er vele initiatieven opgezet om elkaar te helpen en worden nieuwe ideeën uitgewerkt om uitdagingen het hoofd te bieden. Ondanks het thuiswerken en afstand houden, gingen veel zaken “gewoon” door, zonder aan kwaliteit in te leveren. De coronacrisis heeft eraan bijgedragen dat de digitale mogelijkheden in hoog tempo zijn ontwikkeld. En bovendien het belang van o.a. gezondheid, circulariteit en digitalisering onderstreept.
Naast de coronacrisis speelden het onderzoek bij het kanaal Almelo De Haandrik, de stikstofproblematiek en het intrekken van de concessie IJssel-Vecht het afgelopen jaar een grote rol. Allemaal grote dossiers met een eigen dynamiek die onze inzet het afgelopen jaar in belangrijke mate mede hebben bepaald.
De huidige situatie vraagt van ons allen om ons steentje bij te dragen. “Samen bouwen aan Overijssel”.
Het Overijsselse noaberschap ten voeten uit.
Inleidende samenvatting
We hebben als provincie Overijssel in 2020 waar nodig en mogelijk de maatregelen getroffen om in te spelen op de ontwikkelingen rondom de coronacrisis. Dit hebben we gedaan:
- concrete maatregelen om de effecten van de coronacrisis te verzachten. Onder andere: het opschorten van inningen bij betalingsproblemen en het op verzoek naar voren halen en versneld uitbetalen van subsidies en sponsorbijdragen;
- vele acties en maatregelen binnen de “reguliere” investeringsvoorstellen en beleid om de effecten van de coronacrisis te dempen en kansen te benutten.
In aanvulling daarop hebt u met de Statenvoorstellen “Overijsselse aanpak coronacrisis”, en “Overijsselse herstel- en transitieaanpak coronacrisis” over aanvullende maatregelenpakketten besloten. Het aanjagen van de economie verbinden we daarmee nadrukkelijk met het realiseren van de grote maatschappelijke opgaven in Overijssel, onder andere op het gebied van energie, klimaat en circulaire economie.
We hebben ook in 2020 onze kenmerkende Overijsselse aanpak voortgezet: in samenspraak met onze partners, inspelend op de ontwikkelingen en de opgaven waar we voor staan (o.a. monitoring van de impact van de coronacrisis). Onze inzet was breed; cofinanciering van noodsteun voor de cruciale regionale instellingen, digitaliseringsvouchers, kapitaalinjectie Oost NL, aanvullende investering Human Capital Agenda en het naar voren halen van investeringen in ruimte, wonen, retail (o.a. crisisarrangementen) en vervangingsinvesteringen. We hebben noodhulp gegeven aan instellingen waarvoor we hoofdinvesteerder zijn, we hebben sociale hypotheek voor maatschappelijke voorzieningen mogelijk gemaakt en gezorgd voor continuïteit voor het culturele veld. Dit in samenwerking met stedelijke regio’s.
Concluderend stellen wij vast dat Overijssel adequaat heeft gereageerd op alle grote veranderingen. Dit lichten wij verder toe bij de afzonderlijke opgaven.