Inhoud
We hebben de tussenevaluatie in maart 2020 aangeboden aan Provinciale Staten. In mei 2020 hebben uw Staten de Investeringsimpuls Energietransitie 1e tranche vastgesteld (Statenvoorstel nr. 2020/1100484). Met deze investeringsimpuls geven we invulling aan het Coalitieakkoord en nemen we belangrijke aanbevelingen uit de tussenevaluatie over. Van de gereserveerde € 20 miljoen (Perspectiefbrief 2020) hebben uw Staten € 12,5 miljoen beschikbaar gesteld voor energiebesparing, energiegebieden en warmtenetprojecten. Medio 2021 leggen wij het Investeringsvoorstel Energietransitie 2e tranche aan uw Staten voor.
De Concept-RES-sen voor Twente en West-Overijssel zijn in de eerste helft van 2020 gereed gekomen. Op basis van beide concepten hebben uw Staten wensen en bedenkingen meegeven voor het vervolgproces richting RES 1.0. Wij sturen in dit proces op het borgen van ruimtelijke kwaliteit op regionaal schaalniveau en maatschappelijke kostenefficiency. Participatie en lokaal eigendom zijn daarnaast belangrijke aandachtspunten. Eind 2020 hebben wij u geïnformeerd over de laatste stand van zaken in de twee RES-processen en de toepassing van het afwegingsvierkant om te komen tot de RES 1.0.
Wij hebben een ontwikkelfaciliteit voor lokale energie-initiatieven ingesteld binnen Energiefonds Overijssel, als pilot voor de periode van één jaar. Lokale energie-initiatieven kunnen uit deze faciliteit een bedrag lenen voor de ontwikkeling van lokale hernieuwbare energieprojecten. PS is hierover per brief geïnformeerd. Voor de monitoring van de totstandkoming van zonnevelden en zonne-energie op daken hebben we een online portfolio ontwikkeld, dat inmiddels publiek toegankelijk is (www.zonnedakje.nl).
De windturbines in het windpark De Veenwieken zijn inmiddels gerealiseerd. Het gaat hierbij om 10 windmolens van in totaal 23,5 MW, waarvan er vijf in de gemeente Hardenberg en vijf in de gemeente Ommen zijn gebouwd. In de gemeente Dalfsen is door Nieuwleusen Synergie een start gemaakt met de bouw van twee windmolens van in totaal 8,4 MW. De verwachting is dat deze molens medio 2021 operationeel zijn. De stand van zaken wat betreft de bouw van drie windmolens in Staphorst door Wij Duurzaam Staphorst is dat de Raad van State in december heeft geoordeeld dat de omgevingsvergunning, die de gemeente Staphorst verleende, terecht is afgegeven. Daardoor kan in 2021 worden gestart met de bouwwerkzaamheden en daarmee is de doelstelling gehaald.
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat huishoudens gefaseerd van het aardgas af gaan, door middel van een wijkgerichte aanpak. Gemeenten hebben daarbij een regierol. De provincie Overijssel ondersteunt gemeenten, door inzet van het Expertiseteam Aardgasvrije Wijken en subsidies voor de totstandkoming van wijkuitvoeringsplannen. In 2020 zijn er zeven wijkaanpakken bijgekomen, waarmee het totale aantal wijkaanpakken in Overijssel op 22 ligt. Naast ondersteuning van gemeenten bij de planvorming, ondersteunen wij de totstandkoming van warmtenetten (uitvoering). Met een breed scala aan partners hebben we gewerkt aan een stimuleringsprogramma Warmtenetten. Wij hebben een subsidieregeling voor de inzet van de middelen uit de Investeringsimpuls Energietransitie 1e tranche in het vierde kwartaal van 2020 vastgesteld. De afgelopen periode hebben we een bijdrage en lening toegekend aan het aquathermieproject Slim Warmtenet Zandweerd in de gemeente Deventer (start uitvoering begin 2021). Daarnaast hebben we een subsidie verleend aan de stichting Koekoekspolder energieneutraal 2030, voor de voorbereiding van de realisatie van een warmtenet.
Alle in de begroting 2020 geformuleerde acties zijn gerealiseerd. Zoals uit de financiële rapportage naar voren komt, blijven de uitgaven achter op de planning. Belangrijke reden daarvoor is dat de lasten die volgen uit een deel van de in 2020 aangevraagde (en grotendeels inmiddels verleende) subsidies, niet in de jaarverantwoording over 2020, maar in 2021 worden verantwoord.