Portefeuillehouder
Gert Harm ten Bolscher

Acties 2020

  1. Wij coördineren de monitoring van het Natuurnetwerk Nederland in Overijssel.
  2. Wij leveren gegevens aan voor de landelijke Voortgangsrapportage natuur.
  3. Wij voeren de monitoring van het agrarisch natuurbeheer uit.
  4. Wij voeren de monitoring van Natura2000 uit.

Begrotingswijziging

  • Resultaatbestemming

Statenvoorstellen en -besluiten



Toelichting

G

Inhoud

Voor de bepaling van de kwaliteit van de natuur en voor het uit te voeren natuurbeheer binnen het Natuurnetwerk Nederland in Overijssel worden alle natuurterreinen gemonitord. De terreinbeheerders voeren deze monitoring uit volgens een landelijk afgesproken werkwijze en volgens een met ons afgesproken planning. De monitoring binnen natuurterreinen van particulieren voeren wij uit. De resultaten van de beoordeling bespreken wij vervolgens met de terreinbeheerders. In 2020 hebben wij de gebieden Boetelerveld en het Vechtdal beoordeeld en besproken

Op 26 oktober 2020 heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de 6e Voortgangsrapportage Natuur over 2019 naar de kamer gestuurd. Wij hebben hiervoor de gegevens uit Overijssel aangeleverd.

In het kader van het agrarisch natuurbeheer monitoren wij jaarlijks de weidevogels.

Binnen Natura2000-gebieden is de vraag naar natuurgegevens door de ontwikkelingen na de Programmatische aanpak Stikstof (PAS) toegenomen. Ook vanuit het Programma Natuur van het Rijk worden aanvullende vragen en eisen gesteld. Niet alleen moeten er meer gegevens verzameld worden, zoals voor de niet-stikstofgevoelige natuur. Maar gegevens moeten ook vaker verzameld, geanalyseerd en toegezonden worden voor landelijke rapportages en voor de actualisering van de beheerplannen. Dit is nodig om vergunningverlening mogelijk te houden.

Binnen de Natura2000-gebieden worden maatregelen uitgevoerd voor het behoud en verbetering van de natuurwaarden. De effecten van deze maatregelen zijn vaak pas op lange termijn zichtbaar. Om op korte termijn inzicht te krijgen in de verwachte effectiviteit van de maatregelen, hanteren we procesindicatoren. Deze hebben betrekking op grondwaterstanden, kwaliteit van het oppervlaktewater, aanwezigheid van indicatorsoorten, enzovoort. Hiervoor is een meetnet ingericht dat in 2020 nagenoeg is afgerond. We leggen nu de 0-situatie vast, zodat wij later het effect van onze maatregelen kunnen bepalen.

O

Financiën

Resultaatbestemming monitoring en evaluatie natuur en landschap:
De voorbereiding van een aantal activiteiten kost meer tijd dan voorzien. We hebben onderzocht op welke wijze habitattypenkarteringen en het bepalen van aanwezigheid van vissen en amfibieën binnen habitatrichtlijngebieden het best uitgevoerd kan worden. De aanbesteding van deze activiteiten kunnen we daardoor pas in 2021 uitvoeren.

De pilot om met remote sensing en kunstmatige intelligentie de ligging van vegetatietypen te bepalen, is dit jaar gestart maar loopt door in 2021. Ook het onderzoek om grondwaterstandsbuizen over te laten nemen door een externe partij loopt langer dan verwacht. We onderzoeken de mogelijkheden om kostenefficiënt de biodiversiteit in het landelijk gebied in beeld te brengen. Dit kunnen we in 2021 starten. 

Na het vervallen van de Programmatische Aanpak Stikstof hebben de provincies en het rijk de monitoringsbehoefte in het kader van Natura2000 tegen het licht gehouden. Daaruit bleek dat voor vergunningverlening en landelijke rapportages meer en vaker gegevens geleverd en bewerkt moeten worden. Dit vraagt een extra inspanning ten opzichte van de huidige inspanning. Het Programma beheer vraagt daarnaast ook om een extra monitoringsinspanning.

Tot slot; voor de monitoring van procesindicatoren is in 2018 een opdracht verleend die een periode van 4 jaar (2018-2021) beslaat. Het meetnet daarvoor is ingericht. Omdat veel maatregelen in de Natura2000-gebieden nog moeten worden uitgevoerd zal de monitoring van de procesindicatoren de komende jaren doorgaan. Om deze doorlopende en nieuwe activiteiten te kunnen uitvoeren is het nodig om het niet bestede budget mee te nemen naar 2021. Zo wordt voorkomen dat wij de acties zoals opgenomen in de begroting 2021 niet kunnen uitvoeren.

Om deze doorlopende activiteiten te kunnen uitvoeren is het nodig om het niet bestede budget mee te nemen naar 2021. Zo wordt voorkomen dat wij de acties zoals opgenomen in de begroting 2021 niet kunnen uitvoeren.

Wij stellen u voor om een bedrag van € 0,515 miljoen onder prestatie 3.1.7 middels resultaatsbestemming toe te voegen aan de jaarschijf 2021 van prestatie 3.1.7 (monitoring en evaluatie natuur en landschap) van de begroting 2021.