Inhoud
Voor de bepaling van de kwaliteit van de natuur en voor het uit te voeren natuurbeheer binnen het Natuurnetwerk Nederland in Overijssel worden alle natuurterreinen gemonitord. De terreinbeheerders voeren deze monitoring uit volgens een landelijk afgesproken werkwijze en volgens een met ons afgesproken planning. De monitoring binnen natuurterreinen van particulieren voeren wij uit. De resultaten van de beoordeling bespreken wij vervolgens met de terreinbeheerders. In 2020 hebben wij de gebieden Boetelerveld en het Vechtdal beoordeeld en besproken
Op 26 oktober 2020 heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de 6e Voortgangsrapportage Natuur over 2019 naar de kamer gestuurd. Wij hebben hiervoor de gegevens uit Overijssel aangeleverd.
In het kader van het agrarisch natuurbeheer monitoren wij jaarlijks de weidevogels.
Binnen Natura2000-gebieden is de vraag naar natuurgegevens door de ontwikkelingen na de Programmatische aanpak Stikstof (PAS) toegenomen. Ook vanuit het Programma Natuur van het Rijk worden aanvullende vragen en eisen gesteld. Niet alleen moeten er meer gegevens verzameld worden, zoals voor de niet-stikstofgevoelige natuur. Maar gegevens moeten ook vaker verzameld, geanalyseerd en toegezonden worden voor landelijke rapportages en voor de actualisering van de beheerplannen. Dit is nodig om vergunningverlening mogelijk te houden.
Binnen de Natura2000-gebieden worden maatregelen uitgevoerd voor het behoud en verbetering van de natuurwaarden. De effecten van deze maatregelen zijn vaak pas op lange termijn zichtbaar. Om op korte termijn inzicht te krijgen in de verwachte effectiviteit van de maatregelen, hanteren we procesindicatoren. Deze hebben betrekking op grondwaterstanden, kwaliteit van het oppervlaktewater, aanwezigheid van indicatorsoorten, enzovoort. Hiervoor is een meetnet ingericht dat in 2020 nagenoeg is afgerond. We leggen nu de 0-situatie vast, zodat wij later het effect van onze maatregelen kunnen bepalen.