Portefeuillehouder
Gert Harm ten Bolscher

Acties 2020

  1. Wij ondersteunen het landschapsbeheer in Overijssel via de aanpak Streekeigen landschapsbeheer.
  2. Wij zorgen in samenwerking met onze partners voor een ondersteuning van vrijwilligers in natuur en landschap.
  3. Wij verbreden samen met partners het vrijwilligerswerk om in te spelen op nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en ambities.
  4. Wij voeren met partners het Actieplan 1,1 mln bomen uit.

Begrotingswijziging

  • Resultaatbestemming

Statenvoorstellen en -besluiten

 



Toelichting

G

Inhoud

In 2020 hebben wij een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Landschap Overijssel. Samen voeren wij het Streekeigen landschapsbeheer uit. Daartoe is een landschapscoördinator aangesteld bij Landschap Overijssel. De Landschapcoördinator onderhoudt contact met de lopende pilots, stimuleert onderlinge samenwerking en ondersteunt nieuwe initiatieven tot het opstellen van een bidbook. Voor het opstellen van bidbooks hebben wij een subsidieregeling vastgesteld. In een bidbook geven de initiatiefnemers hun plannen weer voor het langjarig beheer van landschapselementen. Hoewel er meerdere initiatieven zijn, is er vanwege Corona in 2020 slechts subsidie aangevraagd voor één bidbook. Online vergaderen en plannen maken is voor veel inwoners lastig gebleken.

De Corona-beperkingen hebben ook veel invloed gehad op de activiteiten voor groene vrijwilligers. Desondanks is er ook in 2020 vrijwilligerswerk verricht in natuur- en landschap. Dit gebeurde op kleinere schaal en sommige onderdelen lagen tijdelijk zo goed als stil (zoals activiteiten in bezoekerscentra en excursies).

Om de vrijwilligers te blijven faciliteren en te werken aan verbreding, zijn digitale bijeenkomsten en cursussen ontwikkeld. De samenwerking tussen de groene organisaties die met vrijwilligers werken, is geïntensiveerd. Op het vlak van actuele maatschappelijke thema’s als natuur en gezondheid en natuur en jongeren zijn nieuwe vrijwilligersprojecten gerealiseerd. Vanwege Corona is dat echter minder dan verwacht. In 2021 zetten wij dit voort.

De korte termijn acties uit het actieplan 1,1 mln bomen zijn in uitvoering: we verbinden initiatieven en grondeigenaren via een online platform; we hebben 44 hectare provinciale grond beschikbaar gesteld voor initiatieven om bomen te planten en we hebben via campagnes de aanplant van bomen gestimuleerd. Op ons platform www.iedereeneenboom.nl zijn ruim 31.000 geplante bomen gemeld.  Eind 2020 hebben we een subsidieregeling opengesteld voor het aanplanten van bomen ter ondersteuning van initiatieven die geen budget of geen geschikte plek in de eigen leefomgeving hebben om te planten. De lange termijn acties uit het actieplan maken onderdeel uit van de uitwerking en uitvoering van de provinciale Bossenstrategie. 

O

Financiën

Resultaatbestemming restantbudget landschapsbeheer en groene vrijwilligers:
De COVID-19 maatregelen hebben veel beperkingen opgeleverd om de gestelde doelen te realiseren. Dit heeft veel impact op de financiële realisatie. Wij verwachten na COVID-19 een versnelling te kunnen maken in het opstellen en uitvoeren van bidbooks en stellen daarom voor om het restant budget door te schuiven naar 2021. Dit probleem speelt ook bij de verbreding van vrijwilligerswerk zoals omschreven onder actie 3. Door digitale overleggen zijn nieuwe plannen moeilijker te maken en komen minder snel op gang. Met betrekking tot het actieplan bomen, dit jaar is veel tijd en aandacht besteed aan publiekscampagnes en het verbinden van initiatieven. Het daadwerkelijke aanplanten van bomen zal naar verwachting vanaf 2021 echt  op gang komen.

Wij stellen u voor om een bedrag van € 0,545 miljoen onder prestatie 3.2.1 middels resultaatsbestemming toe te voegen aan de jaarschijf 2021 van prestatie 3.2.1 (beheer landschap) van de begroting 2021.