Inhoud
We werkten vanuit deze prestatie aan de projecten van Natuur in de Stad, waaronder Natuur en Welzijn, Natuur en Zorg, Overijssel Tuiniert en Natuur en Wonen. Deze maken onderdeel uit van het programma Natuur voor Elkaar. De activiteiten hebben vertraging opgelopen door Corona.
Zo hebben minder scholen dan verwacht een subsidieaanvraag ingediend voor vergroening van hun schoolplein. In 2020 waren dat er 39, waarmee nu in totaal ruim 110 scholen een subsidieaanvraag hebben gedaan. Wij faciliteerden dit met (digitale) kennis- en inspiratiebijeenkomsten, waarin we scholen, ontwerpers, procesbegeleiders en hoveniers van informatie voorzagen en waar kennis en ervaring is uitgewisseld.
We intensiveerden in 2020 de samenwerking met gemeenten. We hebben met alle gemeenten gesprekken gevoerd. Met vijf van hen zijn we een partnerschap aangegaan om vergroening van schoolpleinen te versnellen. We hebben ook diverse gemeenten met advies geholpen, bijvoorbeeld rondom ecologisch bermbeheer. We organiseerden voor gemeenten twee keer een Doe en Leer-netwerkbijeenkomst. Daarin zijn verschillende actuele en kansrijke thema’s onder de aandacht gebracht, zijn vraagstukken van gemeenten uitgewerkt en is gezocht naar slimme verbindingen met andere beleidsthema’s. Inmiddels zijn alle gemeenten aangehaakt bij het netwerk en hebben we afgelopen jaar ongeveer 10 gemeentelijke vraagstukken via het netwerk verder gebracht. Tevens organiseerden we twee ontwerpateliers om groen mee te nemen in een ruimtelijke ontwikkeling.
Aan de prijsvraag Groenste sportclub van Overijssel deden 14 sportclubs mee. Drie hebben een prijs gewonnen en zijn gestart met het vergroenen van hun sportpark. Zes andere sportclubs hebben begeleiding gehad bij het maken van een vergroeningsplan.
Met onze subsidieregeling Natuur en Samenleving hebben we 11 vergroeningsplannen financieel ondersteund. De initiatieven hadden onder andere betrekking op beleeftuinen, eetbaar groen, groene speelplekken, en Groene Lopers.
Het netwerk met Groene Lopers is uitgebreid met een Groene Loper in Kampen. We ondersteunen nu 10 Groene Lopers in Overijssel. Deze groepen inwoners stimuleren, verbinden en versterken buurtinitiatieven. Om nog meer initiatieven en ideeën uit de samenleving te ondersteunen, stelden wij ook een verbindingsofficier voor Zwolle en omgeving aan (met in 2021 uitbreiding naar andere gebieden). Dit deden we op voorstel van de deelnemers van NuWijErbij (Provinciaal overleg Burgerinitiatieven Overijssel).
Om de betrokkenheid van Overijsselaars bij natuur zo groot mogelijk te maken, hebben we stevig ingezet op communicatie. Via de website Natuur voor Elkaar, de campagne Mooi Leven, "Het Groene Oosten" op RTV Oost, een inspiratiemagazine, en daarnaast nieuwsbrieven, artikelen en via sociale media, communiceerden we uitgebreid over natuur in Overijssel en de verschillende projecten van Natuur voor Elkaar. In 2020 is de Mooi Leven Community gegroeid van 891 naar 1639 gegroeid. Ongeveer 226.000 kijkers keken naar het Groene Oosten op RTV Oost. De website www.natuurvoorelkaar.nl is in 2020 door 18.636 unieke personen bezocht.
Het afgelopen jaar voerden we ook het Actieplan Overijssel Tuiniert uit. Hierin voerden we samen met gemeenten en de Groene Lopers de "pluimenactie" uit en lanceerden we een Plant en Klaarbox. In dit project werkten we samen met woningcorporatie de Woonplaats.
Tot slot hebben we projecten ondersteund die bijdragen aan de verbinding van natuur en zorg. Voorbeeld is een vergroeningsproject bij zorginstelling Surplus. Daarnaast gingen we samenwerkingen aan, bijvoorbeeld met GGZ koepel Dimence groep in Deventer. We organiseerden voor de Dimence Groep een studiemiddag voor 16 medewerkers. Dit leidde tot aanvullende acties als een nieuwsbrief en het vormgeven van pilotprojecten. Doordat de Dimence Groep 50.000 cliënten (ook buiten Overijssel) behandelt, bereiken we veel mensen.