Inhoud
1. In 2020 zijn we met diverse initiatiefnemers en gemeenten in gesprek geweest over arrangementen zoals:
- Het vervolg op het project Buur & Zo waarin overheid, onderwijs, zorg en welzijn samenwerken om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en tevens een slimme koppeling maken met stadslogistiek. Vandaar uit zijn er verbindingen gelegd met 'Grozzerdam', een initiatief vanuit het ministerie van VWS en Health Holland om de beweging van ziekte en zorg naar gedrag en gezondheid te stimuleren.
- Er is een basis gelegd voor een arrangement tussen de GGD Twente, zorgverzekeraar Menzis en de 14 Twentse gemeenten waarin we in het kader van preventie gezamenlijk aan de slag gaan met het bevorderen van een gezonde leefstijl.
- Samen met het veld is het project 'BestuurdersCentraal' ontwikkeld waarin professionals en vrijwilligers in lokale netwerken werken aan versteviging en bestendiging van het bestuurlijk vrijwilligersnetwerk.
- Er is een onderzoek gestart door Hogeschool Windesheim waarin we samen met het programma Health investeren in een onderzoek naar de impact van digitale toepassingen in de zorg en hoe dit na de Coronacrisis doorontwikkeld kan worden.
Naar aanleiding van de Coronacrisis is de kopgroep Sociale kwaliteit ingesteld waarin de provincie en de Overijsselse gemeenten sociale vraagstukken bespreken en hun inzet daarop met elkaar afstemmen. Daarnaast is er in samenwerking met GGD IJsselland, gemeenten, zorgverzekeraars en zorg- / welzijnsorganisaties een verkenning gestart naar het draagvlak voor een regionale beweging gericht op positieve gezondheid. Verder zijn er met de subsidieregeling 'Zelfstandig leven en gezond bewegen' 37 verkenningen en/of projecten mogelijk gemaakt die bijdragen aan welzijn, langer zelfstandig leven en een inclusieve samenleving.
2. Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd om het onderwerp inclusie te agenderen en bruggen te slaan tussen sociale en fysieke inclusie, zoals een expertsessie over de inrichting van een dementievriendelijke ruimte. Daarnaast is inclusie een aandachtspunt bij onze advisering en beoordeling van subsidieaanvragen.
3. Wij zijn gestart met een verkenning naar samenwerking op urgente zorgthema's in Overijssel. Hiervoor is een enquête uitgezet onder 104 bestuurders van zorgorganisaties en gemeenten en hebben wij een digitale zorgtafel georganiseerd. Hieruit kwamen de volgende drie urgente zorgthema's die spelen in Overijssel naar voren: stijgende zorgkosten, arbeidsmarkttekort aan huisartsen en de steeds complexer wordende zorgvraag. Deze thema's zijn aandachtspunten in ons beleid voor 2021 geworden.