Inhoud
We hebben in 2021 8 maal een Omgevingsplatform georganiseerd. In dit Omgevingsplatform delen gemeenten en ketenpartners kennis met elkaar over uiteenlopende onderwerpen rond de implementatie van de Omgevingswet zoals het instellen van een advies commissie ruimtelijke kwaliteit, hoe neem ik de raad mee met de veranderingen, de overdracht van rijksregelgeving aan gemeente en gezondheid .
Wij hebben in 2021 periodiek overleg gevoerd met de gemeenten in het kader van voorkantsamenwerking.
Wij onderzoeken met een aantal pilot gemeenten en experts of het haalbaar is om 'rood voor rood' initiatieven waarbij stallen gesloopt worden in ruil voor nieuwbouw van woningen ook geclusterd kunnen worden bijvoorbeeld rond de dorpen.
Wij voeren samen met onze partners bij rijk en regio in het kader van de Omgevingsagenda Oost de volgende onderzoeken uit:
- Verstedelijkingsstrategie Regio Zwolle
- Gebiedsgericht MIRT onderzoek Zwolle en omgeving
Wij hebben in het kader van de Agenda IJsselmeergebied de handreiking Omgevingskwaliteit IJsselmeergebied opgesteld en de campagne IJsselmeerkusten gelanceerd.
In de netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht en de projecten die daar worden uitgevoerd zoals Regiodealproject Brede Welvaart in het Vechtdal hebben wij ambtelijk en bestuurlijk onze provinciale belangen en expertise ingebracht. Op 17 december 2021 heeft de Stuurgroep Poort van het Vechtdal en Zwolle het definitief ontwerp goedgekeurd van Giny Vos voor de Poort van het Vechtdal en Zwolle: de Feniks.
In de ontwikkelagenda Twente wordt gewerkt aan de projecten. Stationsgebied Almelo, Versterking stationsgebied Oldenzaal, Verbinding Stadscampus – Binnenstad in Enschede en Pilot Spontane Binnenstad. Het project “Ondertunneling Borne” dat een sterke relatie heeft met de randwegenstructuur zoals de Vloedbeltverbinding , wordt als zelfstandig project van Borne en provincie verder opgepakt.
In Spoorzone Zwolle is het stationsplein aan de noordzijde opgeleverd.
Op 1 juli 2021 heeft uw staten het investeringsvoorstel samenwerkingsverbanden water vastgesteld.
In juni hebben wij met de gemeente Raalte een bestuursovereenkomst getekend over onze bijdrage in het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels. Met de gemeenten Almelo, Deventer en Enschede werken we aan een vergelijkbare overeenkomst. Met de gemeente Kampen hebben wij een bestuursovereenkomst getekend voor onze bijdrage in de ondergrondse verkabeling van de hoogspanningslijn in ’s-Heerenbroek. Hiervoor heeft uw staten bij de vaststelling van de begroting 2022 €1,7 miljoen extra beschikbaar gesteld. In totaal komt onze bijdrage hiermee op een totaal bedrag van € 3,7 miljoen. De uitvoering van de verkabeling wordt volgens de planning eind 2025 opgeleverd.