Inhoud
Het programma Boeren voor Drinkwater is conform de afspraken uitgevoerd. Door lagere deelnemersaantallen staat het doelbereik op gebiedsniveau onder druk; in geen van de 6 Overijsselse grondwaterbeschermingsgebieden wordt het doel bereikt binnen de looptijd van de Bestuursovereenkomst (2018-2021). In het Landelijk bestuurlijk overleg is besloten de Bestuursovereenkomst nitraat tot eind 2022 te verlengen. Er wordt bepaald wat er nodig is voor doelbereik en daarop wordt de aanpak bijgesteld.
De uitvoering van het Maatregelenprogramma Gebiedsdossiers Drinkwaterwinning 2018-2022 loopt. Uit de Bestuurlijke Voortgangsrapportage 2021 ‘Samen werken aan schone bronnen’ (december) komt naar voren dat 90% van de maatregelen in uitvoering is of afgerond. Voor de maatregelen die nog aandacht vragen wordt een plan gemaakt om deze tijdig te realiseren.
Het investeringsvoorstel drinkwater wordt conform uitgevoerd via het uitvoeringsprogramma van de Adaptieve strategie drinkwatervoorziening.
De maatregelen voor de korte, middellange en lange termijn in de Adaptieve strategie drinkwatervoorziening (ASV) zijn in gang gezet. Enkele korte termijn maatregelen lopen vertraging op omdat zorgvuldige maatschappelijke afstemming extra tijd in beslag neemt, waardoor de drinkwatervoorziening extra onder druk komt te staan. Hiervoor worden diverse beheersmaatregelen getroffen. Op 4 januari 2022 hebben wij u hierover per brief geïnformeerd.
In de door uw staten vastgestelde Belastingverordening 2022 is een herziening opgenomen van de grondwaterheffing voor de periode 2022-2024. Dit houdt in dat de heffing voor genoemde periode wordt gehandhaafd op het huidige niveau van €0,016 per m3 onttrokken grondwater. De tarieven zijn hiermee kostendekkend voor de activiteiten tot en met 2024, waarna er een nieuwe evaluatie zal plaatsvinden.