Inhoud
In 2021 hebben we op basis van de provinciale milieunota (2020/1105575) diverse activiteiten uitgevoerd samen met partners.
We werkten in 2021 intensiever dan in het verleden samen met gemeenten en GGD. Voor een concreter beeld van de samenwerkingsbehoefte hebben we individuele gesprekken gevoerd met GGD’s, gemeenten en Omgevingsdiensten. Ook werkten we in 2021 ambtelijk en bestuurlijk samen met gemeenten op gebied van afval, circulaire economie en zeer zorgwerkende stoffen. Het thema milieu en gezondheid/gezonde leefomgeving is onderdeel van de samenwerkingsagenda die we met GGD’s (en gemeenten) opstellen en die we in 2022 in besluitvorming willen brengen.
Binnen de actielijn kennisontwikkeling bespraken we met de GGD’s de mogelijkheden tot het samen opzetten van twee onderzoeken naar 1) gezondheidseffecten van milieuverontreiniging en 2) de relatie tussen gezondheid en milieugerelateerde en sociale factoren in Overijssel. De uitvoering zal doorlopen in 2022.
We hebben in 2021 de projecten Schone Rivieren en Clear Rivers ondersteund. Hierbinnen zijn schoonmaakacties gehouden met als resultaat dat op veel plekken langs de IJssel en de Vecht afval is opgeruimd (circa 500 vrijwilligers hebben meer dan 16.000 stuks afval opgeruimd). Clear Rivers heeft in de IJssel sinds vorig jaar een pilot “afvalvanger” liggen die plastic afval uit de rivier haalt.
Binnen deze prestatie onderzoeken en monitoren we de invloed van kruidenrijke bermen op de beheersing van de eikenprocessierups in de bomen die in de bermen staan. Dit monitoren we tot en met 2024.
We namen in 2021 deel aan een onderzoek om te kijken of het werkt om feromonen (soort specifieke geurstoffen) in te zetten om paringen van eikenprocessievlinders te voorkomen. Uit het onderzoek blijkt dat dit inderdaad werkt. Daarnaast hebben we ingezet op kennisdeling, zoals webinars voor gemeenten, waterschappen, Prorail, GGD en terreinbeherende organisaties en via informatiemails met een bereik van meer dan honderd personen.
We hebben gewerkt aan de uitwerking van de rode draad gezondheid als onderdeel van de Omgevingsvisie. Eind 2021 is de concept Rode Draad Gezondheid gereedgekomen. Daarvoor doorliepen we een intensief proces met partners (gemeenten, GGD’s en andere partners).
Onze inzet in interprovinciaal verband en andere overlegstructuren betrof onder andere de regionale uitvoeringsagenda van het Schone Lucht Akkoord, Circulaire Economie, de integrale aanpak ZZS en de totstandkoming van het nationale milieuprogramma. Hiermee hebben wij de (samenwerkings-)noodzaak op deze provincie-overstijgende onderwerpen verduidelijkt en onze positie verstevigd.
Dit najaar zijn we gestart met het project Overijsselse harmonisatie Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) waaronder PFAS. Dit kijkt breed naar het onderwerp ZZS met als resultaat een plan van aanpak gericht op de Overijsselse uitvoeringspraktijk. Het resterende incidentele budget ZZS wordt ingezet voor de uitvoering in 2022 en 2023.
Het concept-beleidsplan VTH 2022-2025 stuurden wij op 12 oktober 2021 voor consultatie naar Provinciale Staten. Op 1 december is het in de commissie besproken. Zowel het jaarprogramma als het beleidsplan worden in het eerste kwartaal 2022 definitief vastgesteld. Tot die tijd gelden het huidige beleidsplan en programma.
De totstandkoming van de definitieve Voorkeursbeslissing en andere gerelateerde trajecten (zoals opening Lelystad Airport) zijn doorgeschoven naar het nieuwe kabinet. Daarom is ook nog geen meetpost voor vliegtuiglawaai ingericht.