Inhoud
Wonen en welzijn
In 2021 hebben we samen met partners natuurinclusief werken onder de aandacht gebracht bij belangrijke stakeholders, zoals gemeenten, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties. Zo spraken we met verschillende gemeenten over Natuurinclusief bouwen en over het opzetten van een maatwerkplan. Er zijn in 2021 negen natuurateliers georganiseerd. De Community of Practice (het leren van én met elkaar over Natuurinclusief bouwen) is in 2021 drie keer gehouden. Ook is het congres Natuurlijk 2021! georganiseerd, waarvoor ongeveer 450 deelnemers zich hebben aangemeld. In het kader van het thema Welzijn, versterkten we de samenwerking met Deventer en Kampen. In beide steden werkten wij aan een uitvoeringsproject om samen met bewoners versteende wijken te vergroenen waarbij de focus is gericht op het vergroten van welzijn van bewoners.
Natuur en economie verbinden
In 2021 hielpen wij bedrijventerreinen om (verder) te vergroenen, onder andere bij een bedrijventerrein in Twente dat een aantal pilots heeft uitgevoerd. Op een ander bedrijventerrein zijn bij een aantal panden bomen geplaatst. In de VTE-sector zijn er met partners bedrijfsnatuurplannen gemaakt. Ook organiseerden wij verschillende ontwerpateliers en inspiratiesessies, onder andere bij een aantal agrariërs.
Soortenmanagementplannen
De laatste van de drie pilots Soortenmanagementplannen is in het voorjaar afgerond. Wij hebben de ontheffing verleend in augustus 2021. De evaluatie van de pilots rondden wij eind 2021 af. In de evaluatie bepaalden wij welke resultaten om opvolging in beleid vragen. Dit krijgt in 2022 een vervolg.
Gescheperde schaapskuddes
We zagen toe op de besteding van de subsidies voor de gescheperde schaapskuddes. Met de uitvoering daarvan wordt voorzien in een belangrijke behoefte om de Overijsselse gescheperde schaapskuddes in stand te houden.