Bedrijfsvoering

Bedrijfsvoering

Dit is hoe wij denken

Terug naar navigatie - Dit is hoe wij denken

Onze organisatie staat midden in de samenleving en beweegt en verandert mee met de uitdagingen en eisen die de maatschappij en de huidige tijd met zich meebrengen. Dit doen wij met als doel dat Overijssel een fijne plek is en blijft om te wonen, te werken, te ondernemen en te ontspannen. Dit doen wij niet alleen maar samen met onze partners. De Bedrijfsvoering draagt hier aan bij. 
Hoe dat er uit ziet, leest u bij ‘Dit is wat wij doen.’

Dit is wat wij doen

Terug naar navigatie - Dit is wat wij doen

Bedrijfsvoeren gaat over veel verschillende aspecten en ieder aspect kent zijn eigen opgaven en uitdagingen. Wat bindt is de opgave om het bestaande steeds beter te doen en om steeds in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Dit onder de noemer ‘continu verbeteren’. 

Actualiteiten

Terug naar navigatie - Actualiteiten

Domein Facilitair 
Project huisvesting en verdere verduurzaming
In 2025 is de herinrichting van ons Provinciehuis in volle gang. Het accent ligt daarbij op het doorvoeren van wettelijk verplichte duurzaamheidsmaatregelen en op het aanpassen van het huisvestingsconcept aan de veranderde wensen van onze medewerkers. Bij de herinrichting maken we maximaal gebruik van de beschikbare materialen. Zo wordt al het meubilair hergebruikt door het te reviseren en te voorzien van circulaire bekleding. 
In 2025 worden de steunpunten verbouwd. De steunpunten Tubbergen en Beukers worden gasloos gemaakt.
Als de omstandigheden het toelaten zullen we de herinrichting van het bedrijfsrestaurant een jaar naar voren halen. De uitvoering hiervan zal dan in de zomer van 2025 plaats vinden.

In het kader van duurzaamheid doen we in 2025 onderzoek naar ons restafval en nemen we maatregelen om dit te verkleinen. Ook nemen we de volgende stappen in het verder verduurzamen van ons cateringconcept.

In 2025 starten we met de planvorming groot onderhoud Nijenhuis waarin we verdere verduurzaming meenemen.

Project AV-middelen Statenzaal en Commissiekamers 0.4 en 1.8
Provinciale Staten en daaraan ondersteunende Statengriffie ervaren in steeds grotere mate (ver)storingen bij het gebruik van de AV-installatie in de Statenzaal en in de commissiekamers. Om continuïteit van open en transparante besluitvorming te kunnen waarborgen, is het nodig om de hardware en software te vervangen. Na het zomerreces van 2025 is de audio- en video-installatie van de Statenzaal + Commissiekamers 0.4 en 1.8 vervangen door stabiele en hedendaagse hard- en software.

Aanpassing dienstverleningsconcept
In 2024 hebben we het dienstverleningsconcept “wendbaar en gastvrij” geëvalueerd en op basis hiervan besloten een aantal wijzigingen door te voeren waardoor we overgaan naar het concept “veilig en gastvrij”.  In het kader hiervan zal in 2025 de aanbesteding beveiliging worden afgerond en zullen we het begrip gastvrij meer laden en terug laten komen in onze dienstverlening. 

Domein Informatievoorziening en Digitalisering 
Digitaal Transformatieve Provincie
In 2023 en 2024 is vanuit de I&D-organisatie een inhaalslag gemaakt in het bestendigen van de (strategische) koers en het vormgeven van de rol als business partner in de organisatie. De eerste stappen zijn gezet in het fundament om op operationeel, tactisch en strategisch niveau voldoende basis te hebben om ook toekomstige vraagstukken vorm te geven. In 2025 verstevigen we de informatieorganisatie verder. 

Nieuwe technologieën bieden nieuwe kansen en nieuwe bedreigingen en vragen meer kennis en vaardigheden van onze medewerkers. In 2025 richten we ons op de ondersteuning van de medewerkers bij bewustwording van hoe te werken met informatie, hoe dit te organiseren, de eigen bijdrage hierin en het kunnen toepassen van de middelen. 

Participatie en datademocratie
De publieke sector heeft meer en meer te maken met de invloed van digitalisering. In alle complexe maatschappelijke opgaven speelt data een voorname rol. Door de opkomst en het gebruik van Artificial Intelligence (AI) en big data kunnen wij ook steeds beter datagedreven besluitvorming organiseren.
Dit is niet alleen een technisch vraagstuk, het toepassen van deze technologieën vraagt ook een ethische afweging. Hier geven we invulling aan.
We werken aan een digitale omgeving waarin we inzetten op het delen van data met partners, bedrijven en burgers. Dit gaat ons helpen in de beleids- en besluitvorming voor onze opgaven.

Informatieveiligheid 
Informatiebeveiliging is en blijft een belangrijk thema in de digitalisering die de provincie als informatieorganisatie meemaakt. We hebben hierin een opgave, we voldoen nog niet aan alle wettelijke eisen (aankomende Cyberveiligheidswet). Er is een programma opgezet om te bereiken dat we voldoen aan de wettelijke vereisten. Wij werken hierbij intensief samen met onze leveranciers, partners en andere overheidsinstellingen. Eind 2025 zijn we nog niet klaar met de uitvoering van het programma, maar zullen we voldoen aan de meest kritieke eisen uit de wet.

Actief met ons Archief 
In 2026 zal de nieuwe Archiefwet van toepassing zijn. De overheid moet regelen dat blijvend bewaren van archieven ouder dan 10 jaar wordt overgebracht naar een archiefbewaarplaats. Hierin voorzien wij door het inrichten van een e-depot. Met deze oplossing weten we dat de provincie Overijssel digitale informatie, technisch kan overhevelen naar een bewaaromgeving die voldoet aan de eisen van de Archiefwet. In 2025 zal gestart worden met de implementatie van het e-depot. 

Samen met Shared Service Centrum Ons (SSC Ons)
Het SSC Ons verzorgt voor provincie Overijssel de ICT-middelen. SSC Ons is daarin onze opdrachtnemer. Met de partners van SSC Ons verkennen we vanuit een gezamenlijke visie de mogelijkheden voor meer onderlinge samenwerking. 

De samenwerking met SSC Ons verloopt binnen het I&C-domein constructief, degelijk en daarmee steeds robuuster. Binnen de kaders van de geldende contractafspraken, zoals de producten- en dienstencatalogus, zoeken we continu naar kansen om de processen te verbeteren. We kijken daarbij vooral naar het goed laten aansluiten van het proces van SSC Ons op dat van de provincie. 

Domein HR
Strategisch HR-beleid
In 2024 is voor de gehele organisatie een strategische personeelsplanning opgesteld. De keuzes die daarin gemaakt zijn (zoals de werkgeversbelofte) en de opgaven die hieruit naar voren komen zullen in 2025 (samen met de uitkomsten van het medewerkersonderzoek) leiden tot het opstellen van integrale plannen van aanpak om het strategisch HR-beleid voor de komende 4 jaar vorm te geven. De plannen van aanpak worden samen met medewerkers en management opgesteld.
 
Sociale weerbaarheid en leiderschapstraject
In 2025 wordt, mede op basis van de uitkomsten van het onderzoek naar het Bestuurs- en Management Concept, gestart met het aanbieden van een teamleidersopleidingstraject voor alle nieuwe leidinggevenden. Daarnaast zal met behulp van de uitkomsten van het medewerkersonderzoek (oktober/november 2024) nadere invulling worden gegeven aan programma’s die bijdragen aan het vergroten van de (sociale) weerbaarheid en het (persoonlijk) leiderschap van medewerkers en teams.  
 
Diversiteit en inclusie (inclusief banenafspraak)
Het diversiteitsbeleid wordt verder aangescherpt. Op basis hiervan gaan wij ons wervings- en selectiebeleid aanpassen. Wij gaan een nieuwe invulling geven aan ons inhuurbeleid door duidelijke kaders en spelregels op te stellen. Wij kijken continu naar de balans tussen de geplande werkzaamheden, de begroting en de personeelsbezetting. Door onze wervingsstrategieën en wervingsplannen te verbeteren, kunnen we niet alleen nieuwe collega’s aantrekken maar ook beter inzicht krijgen in het behouden en ontwikkelen van onze interne collega’s.

Vanuit het principe gelijkheid in verscheidenheid is in 2024 een startfoto opgesteld die voornamelijk kijkt naar brede diversiteit en inclusie binnen de provinciale organisatie. Aanvullend is een brede verkenning uitgevoerd en is een uitvoeringsprogramma opgesteld. 
In 2025 zal invulling gegeven worden aan het uitvoeringsprogramma waarbij nadrukkelijk invulling wordt gegeven aan het behalen van de doelstellingen van de banenafspraak (het quotum percentage voor de overheid bedraagt 2,76%).

Domein Financiën 
Onze financiële teams (Financiën (FIN) en Financiële Rapportage en Administratie (FRA)), staan aan de basis van een up-to-date financiële administratie en betrouwbare financiële verslaglegging. 
In 2025 kijken we met PS hoe we de Planning en Control Cyclus beter kunnen laten aansluiten bij de behoeften van statenleden. 

Gezonde financiële positie: duurzaam, wendbaar en weerbaar
We staan voor een gezond financieel beleid, dat bijdraagt aan de mogelijkheden om nu, maar ook in de toekomst de opgaven in Overijssel te kunnen oppakken. Daartoe hebben we onder andere een plan van aanpak opgesteld om met PS te werken aan een structurele begroting die nu en in de toekomst passend is bij onze structurele taken. Daarnaast vormt het analyserapport rondom de reserves en de gesprekken met PS daarover een belangrijke basis voor de nieuwe nota reserves, voorzieningen en doeluitkeringen.

Stevige inbreng landelijke dossiers
De financiën van de provincie Overijssel zijn onlosmakelijk verbonden met de landelijke ontwikkelingen. Keuzes van het Rijk over bijvoorbeeld het Provinciefonds, de belasting op mobiliteit en ‘Elke regio telt’ hebben een directe impact op onze begroting.
Op het moment van schrijven werkt de Raad voor het Openbaar Bestuur aan een advies over het nieuwe verdeelmodel van het Provinciefonds. Dit najaar zal het advies worden gepubliceerd. Wij houden vast aan onze uitgangspunten dat er een reële en uitlegbare verdeling van het Provinciefonds moet komen. Dit raakt óók aan ons standpunt dat er een zichtbaar rechtvaardige regionale verdeling moet zijn van rijksmiddelen (Elke regio telt).

In de Voorjaarsnota 2024 zijn afspraken gemaakt met het Rijk over onderzoeken naar de balans tussen taken en middelen op het gebied van natuur, OV en infrastructuur. Deze onderzoeken zijn van belang in het licht van de forse terugval van de middelen in het Provinciefonds per 2026 en de nieuwe accressystematiek die gebaseerd is op het Bruto Binnenlands Product. Het moet inzicht opleveren in hoeverre de taken en middelen in balans zijn en wat de verwachting is naar de toekomst toe. Wij zullen de komende periode een actieve inbreng leveren op de onderzoeken.

Faciliteren van PS bij vervullen sturende en controlerende taak
In 2024 (bij de Perspectiefnota 2025) zijn we samen met de Audit Commissie gestart met de ‘pilot P&C’, waarbij we gedurende één jaar één onderwerp uitdiepen. Deze cyclus staat het onderwerp OV centraal. Per P&C-document gaan we aan de hand van dat onderwerp dieper in op de inhoud en de rol en functie van elk P&C-document. Aanvullend daarop gaan we met de Audit Commissie in gesprek over de rol en functie van de Monitor.

Domein Juridische Zaken
De maatschappelijke dynamiek rond onder meer windenergie, natuur en stikstof of bij het schadeherstel bij woningen langs kanaal Almelo-de Haandrik, maakt dat er een fors beroep wordt gedaan op de juristen van team Juridische Zaken. Het draait daarbij om advies aan de voorkant en het behandelen van bezwaar en beroep na besluitvorming. In hun advisering en in procedures is rechtmatigheid vanzelfsprekend het vertrekpunt. De inzet is daarnaast altijd oplossingsgericht en met oog voor de menselijke maat. 
Naast de werkzaamheden in concrete dossiers heeft het team een taak in het bevorderen en waarborgen van de juridische kwaliteit in brede zin. Dat omvat onder meer control op de inhoud en bekendmaking van provinciale regelingen, de verantwoordelijkheid voor het bevoegdhedenbesluit, het accountmanagement van huisadvocaat Pels Rijcken en interne juridische scholing en kennisdeling.  

Concern control
Rechtmatigheidsverantwoording door Gedeputeerde Staten
Wij zijn staatsrechtelijk en bestuurlijk verantwoordelijk voor de rechtmatigheid. 
Wij stellen als Gedeputeerde Staten zelf een verantwoording op, die opgenomen wordt in de jaarstukken. Daarnaast geven wij in de Paragraaf bedrijfsvoering een nadere toelichting op alle afwijkingen die in de rechtmatigheidsverantwoording zijn opgenomen, om deze afwijkingen in de toekomst te voorkomen.

Doelmatigheids- en doeltreffendheidsonderzoeken
Jaarlijks voeren wij een onderzoek uit naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gevoerde bestuur in het kader van artikel 217a PW. Wij hebben twee onderzoeksplannen vastgesteld met als onderwerpen ‘subsidies’ en ‘beheer en onderhoud infrastructuur’. De doelstelling van dit onderzoek is om inzichten te geven in de doeltreffendheid en doelmatigheid van de provincie Overijssel in relatie tot bovengenoemde thema’s.

Communicatie
Onze communicatieprofessionals werken aan het versterken van de relaties van de provincie met burgers, bedrijven, andere overheden, belangengroepen en overige partners. Zij stellen kaders en geven uitvoering aan de (digitale) communicatiestrategie, nieuws- en informatievoorziening. Daarnaast organiseren zij de representatie van GS.