Dit is hoe wij denken
Terug naar navigatie - Dit is hoe wij denkenWe zijn trots op ons landelijk gebied met zijn prachtige (cultuur) landschappen, vitale agrarische bedrijven en afwisselende natuur. Deze kwaliteiten willen we behouden en versterken. Tegelijkertijd zijn er veel wettelijke opgaven die om maatregelen vragen in het landelijk gebied. Die opgaven hebben betrekking op natuur, water en klimaat en hebben impact op de landbouw en leefbaarheid. Een krachtig landelijk gebied is belangrijk om die transities te kunnen dragen. Deze kerntaak richt zich op het toekomstbestendig maken en houden van het landelijk gebied.
We denken dat we met een gebiedsgerichte aanpak, met betrokkenheid van inwoners, organisaties en bedrijven, het beste vorm kunnen geven aan de verschillende opgaven. Daarbij staan ons steeds drie doelen voor ogen: een toekomstbestendige landbouwsector, een goed sociaaleconomisch perspectief en herstel van natuur, watersysteem en klimaat. Ook met het vervallen van het NPLG en daarmee ook het PPLG, zullen we blijven werken vanuit de 3 x 3 aanpak waarbij we ons ervoor zullen inzetten dat onze inwoners prettig kunnen leven, dat de natuur robuust en divers is en dat mensen er hun geld kunnen verdienen.
Wij zijn trots op onze boeren. Onze innovatieve agrarische sector is en blijft belangrijk voor Overijssel. We hebben de boeren nodig voor ons voedsel, de leefbaarheid, de regionale economie, de natuur en andere maatschappelijke opgaven. We willen dat boeren een gezonde en duurzame bedrijfsvoering kunnen voeren. Vakmanschap en ondernemerschap geven wij de ruimte. We zoeken daarnaast effectieve oplossingen voor situaties waarin ondernemers worden getroffen door de effecten van overheidsbeleid, zoals bij de zogenaamde PAS-melders.
Sinds de decentralisatie zijn Provincies verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het natuurbeleid. De natuur levert bouwstenen voor onze economie, welzijn en welvaart: voedselproductie dankzij bodemvruchtbaarheid, bestuiving van onze gewassen dankzij insecten, verkoeling en zuivere lucht dankzij bomen, schoon water uit de kraan en grondstoffen zoals hout.
We hebben in Overijssel 24 Natura 2000-gebieden. We streven naar een gunstige staat van instandhouding van de natuur in deze gebieden. We doen dit met ons programma Ontwikkelopgave Natura 2000. Binnen dit programma werken we met veel partners samen zoals met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel, particuliere natuurbeheerders, Overijssels Landbouw Collectief, waterschappen en gemeenten. We willen meer met partijen in de gebieden gaan samenwerken, onder andere om gezamenlijk feitenonderzoek te doen.
De Natura-2000 gebieden zijn onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland (NNN) dat we uitbreiden en beheren conform de afspraken in het Natuurpact. Voor het herstel van de Natura 2000-gebieden moeten we soms stukken bos kappen. We compenseren dit gekapte bos en we hebben afgesproken extra bos aan te leggen als onderdeel van het Klimaatakkoord.
We werken ook aan natuur buiten natuurgebieden, zoals de recent aangenomen Europese Natuurherstelwet van ons vraagt. We versterken de condities van Overijsselse aandachtsoorten en streven naar een basiskwaliteit van natuur om ervoor te zorgen dat algemene soorten ook algemeen blijven of weer kunnen worden. Dat gebeurt in het agrarisch gebied bijvoorbeeld door agrarisch natuurbeheer. We bevorderen dat bij andere functies, zoals wonen of bedrijventerreinen, ook natuur wordt meegenomen in de plannen. Dat doen we – geïnspireerd door de landelijke Agenda Natuurinclusief – door te werken aan een natuurpositief Overijssel.
Met ons programma Natuur voor Elkaar brengen we de natuur dichterbij mensen. We bevorderen de liefde voor natuur, betrekken mensen bij natuur in hun directe omgeving en gaan samen met inwoners aan de slag om hun leefomgeving groener te maken. Dat doen we door te helpen bij waardevolle initiatieven, zoals groene schoolpleinen, bomen planten, natuurinclusief bouwen, vergroening van tuinen en straten van sociale huurwoningen en groene sportlocaties.
In ons faunabeleid staat de balans tussen beschermen van soorten en het voorkomen van schade door soorten centraal. We zetten in op preventie en maken gebruik van onze bevoegdheid om diersoorten in aantallen te beperken wanneer dat noodzakelijk is om faunaschade te voorkomen.
We streven naar zo min mogelijk doorsnijding van leefgebieden van dieren door infrastructuur. Waar dat onvermijdelijk is, kijken we of we met maatregelen het faunaknelpunt kunnen oplossen.
We zijn verantwoordelijk voor het bestrijden invasieve exoten; niet inheemse planten en dieren die onze inheemse soorten bedreigen. We geven prioriteit aan het bestrijden van soorten die de gezondheid van mens of dier bedreigen en aan soorten die zich zeer snel kunnen verspreiden.