34.681 Uitgaven (x1000)
Kerntaak 1: Ruimtelijke ordening en waterbeheer

Kerntaak 1: Ruimtelijke ordening en waterbeheer

34.681 Uitgaven (x1000)

Dit is hoe wij denken

Terug naar navigatie - Dit is hoe wij denken

Deze kerntaak richt zich op de ruimtelijke inrichting en het waterbeheer in Overijssel. We willen dat het in Overijssel voor iedereen goed wonen, werken en ontspannen is, zowel nu als in de toekomst.

De ruimte in onze steden en ons landelijk gebied wordt steeds schaarser door de druk op de woningmarkt, de overgang naar duurzame energie, klimaatbestendigheid en kringloopeconomie. We werken samen met gemeenten, inwoners en andere partners om lokaal gebiedsgerichte keuzes te maken. De komende tijd moeten we lastige ruimtelijke  keuzes maken in onze Omgevingsvisie. 

We zetten in op betaalbare, klimaatbestendige en toekomstgerichte woningbouw. We zien erop toe dat de juiste woningen voor verschillende doelgroepen worden (her)ontwikkeld. Dit vraagt maatwerk, omdat de woningmarkt in elke regio anders is. 

Bij een aantrekkelijke leefomgeving horen schoon en voldoende (drink)water en bescherming tegen overstromingen. Hierbij vervullen we als provincie een regierol vanuit onze kaderstellende en toezichthoudende taken. De effecten van hitte, droogte en wateroverlast leiden vaker tot grote schade voor natuur, landbouw, industrie, infrastructuur, bebouwing en scheepvaart. Ook nemen de risico’s voor de gezondheid van mensen en onze drinkwatervoorziening toe. Daarom willen we onze provincie klimaatbestendig inrichten op korte, lange en middellange termijn. Daarvoor maken we vanuit onze wettelijke taak keuzes zowel voor het waterbeheer als voor de ruimtelijke inrichting, waarbij water en bodem sturend zijn. 

Dit is wat wij doen

Terug naar navigatie - Dit is wat wij doen

Dit is wat wij doen

Terug naar navigatie - Dit is wat wij doen

1.1 Een goede ruimtelijke ordening op en onder de grond

Terug naar navigatie - 1.1 Een goede ruimtelijke ordening op en onder de grond

Wij zijn als provincie verantwoordelijk voor een goede ruimtelijke ordening op en onder de grond. De grote opgaven in het ruimtelijk domein vragen om herziening van de Omgevingsvisie en -verordening (1.1.1). Om het beleid uit onze Omgevingsvisie uit te voeren, werken we via voorkantsamenwerking en netwerksamenwerking samen met partners. Waar nodig zetten we wettelijke instrumenten en geven invulling aan ons bevoegd gezag rol wat betreft ruimtelijke procedures voor opgaven met een provinciaal belang (1.1.2). Wij werken integraal met onze partners in het NOVEX gebied Regio Zwolle aan de realisatie van de Verstedelijkingsstrategie Regio Zwolle en werken afspraken met het rijk en de regio’s over verstedelijking in Twente en Stedendriehoek verder uit (1.1.3). Wij werken samen met het Rijk aan de verbetering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet en verbeteren daarmee onze dienstverlening (1.1.5). 

1.1.1 Vastleggen en waarborgen actueel ruimtelijk- en waterbeleid

  1. Wij werken het concept nieuwe Omgevingsvisie uit tot een Omgevingsvisie en uitvoeringsinstrumenten (zoals de Omgevingsverordening en Catalogus Gebiedskenmerken).

Liesbeth Grijsen

1.1.2 Uitvoering van ons ruimtelijk- en waterbeleid

  1. Wij werken samen met gemeenten en waterschappen aan de ruimtelijke en waterstaatkundige inrichting van Overijssel.
  2. Wij borgen de uitvoering van de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening in voorkantsamenwerking met onze partners en zetten indien nodig of wenselijk ons wettelijk ruimtelijk instrumentarium in. Wij geven invulling aan onze bevoegd gezag rol voor wat betreft (ruimtelijke) procedures vanuit een wettelijke verplichting (wind, hoogwaterbeschermingsprogramma e.d) en/of voor opgaven met een provinciaal belang.
  3. Wij werken met onze partners aan de ruimtelijke ontwikkeling van Overijssel in de onderstaande netwerksamenwerkingen. We doen dit met een integrale blik op onder andere  water (prestatie 1.2.1 en 1.2.2), wonen (prestatie 1.3.1), regionale economie (kerntaak 5) en mobiliteit (kerntaak 4).
    •    Perspectief IJssel-Vechtdelta.
    •    Samenwerking IJsselmeergebied.

Liesbeth Grijsen, Martijn Dadema

1.1.3 Verstedelijkingstrategieën en Regiostructuur

  1. Wij werken met onze partners in het NOVEX gebied Regio Zwolle aan de realisatie van de Verstedelijkingsstrategie Regio Zwolle inclusief onder andere de Sponsstrategie en Mobiliteitstransitie.
  2. Wij werken de in het najaar 2024 te maken afspraken met het rijk en de regio’s over verstedelijking in Twente en Stedendriehoek verder uit met een integrale blik op onder andere klimaatadaptatie (prestatie 1.2.1 en 1.4.1), wonen (prestatie 1.3.1) , regionale economie (kerntaak 5) en mobiliteit (kerntaak 4).

Martijn Dadema, Liesbeth Grijsen, Erwin Hoogland

1.1.5 Implementatie Omgevingswet

  1. Wij maken de resterende interne werkprocessen Omgevingswet-proof en sluiten deze aan op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
    Het DSO moet  verbeterd en aangevuld worden. Wij zorgen dat wij hier goed bij betrokken zijn zodat wij ook op de juiste momenten daar op kunnen aanpassen. Dat zal ook onze dienstverlening ten goede komen.

Liesbeth Grijsen

1.2 Schoon en voldoende (drink)water en veilig tegen overstromingen

Terug naar navigatie - 1.2 Schoon en voldoende (drink)water en veilig tegen overstromingen

Om te zorgen voor schoon en voldoende (drink)water en bescherming tegen overstromingen en wateroverlast werken we aan een klimaatrobuust en veilig water- en bodemsysteem. We stellen daarbij samen met onze partners een Overijssels Waterakkoord op. Wij werken aan de actualisatie van het Regionaal Water Programma waarbij klimaatadaptatie en de agenda bodem en ondergrond worden toegevoegd. Dit doen we op basis van ons eigen beleid maar ook ter realisatie van Europese wetgeving zoals de Kaderrichtlijn water en Richtlijn Overstromingsrisico’s. We besteden veel aandacht aan het Hoog Water Bescherming Programma (HWBP) (1.2.1)Ook werken we samen met ons netwerk aan klimaatadaptatie en waterbeheer (1.2.2) vanuit het deelstroomgebied Rijn-Oost. Hier werken we onder andere aan het programma Zoetwatervoorziening Oost-Nederland. Vanuit onze wettelijke taak zorgen we voor voldoende schone drinkwaterbronnen nu en in de toekomst en maken een Overijssels plan van aanpak voor waterbesparing (1.2.3). Wij verlenen vergunningen, houden toezicht en handhaven op grond van de Waterwet, Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden en onze Omgevingsverordening (1.2.5).  

1.2.1 Werken aan een klimaatrobuust en veilig water- en bodemsysteem

  1. Wij werken op de thema’s waterkwaliteit, waterkwantiteit, waterveiligheid, wateroverlast, klimaatadaptatie en bodem en ondergrond in programma’s en projecten in samenwerking met onze medeoverheden en partners.
  2. Wij stellen een actieplan Water op zoals opgenomen in het coalitieakkoord. Dit doen wij  in samenwerking met onze medeoverheden en partners. Daarbij stellen we een investeringsvoorstel 'Actieplan Water' op en gaan over tot het uitvoeren van de acties.
  3. Wij werken aan de actualisatie van het Regionaal Water Programma waarbij klimaatadaptatie en de agenda bodem en ondergrond worden toegevoegd.
  4. Wij geven uitvoering aan de provinciale maatregelen uit de planperiode 2022-2027 van de Kaderrichtlijn Water en het provinciale deel van het impulsprogramma Kaderrichtlijn Water van het Rijk.
  5. Om de waterkwaliteit te verbeteren hebben we een subsidieregeling  opengesteld op basis van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Martijn Dadema

1.2.2 Samen werken aan klimaatadaptatie en waterbeheer

  1. Wij voeren met partners het maatregelenprogramma Zoetwatervoorziening Oost-Nederland 2022-2027 (onderdeel van het landelijke Deltaprogramma Zoetwater) uit. Wij vervullen hierbij de kassiersfunctie richting het Rijk.
  2. Wij vertalen de actualisatie van het waterakkoord Twentekanalen-Overijsselse Vecht naar onze Omgevingsvisie en Omgevingsverordening.
  3. Wij werken samen met de andere partners van het deelstroomgebied Rijn-Oost aan de uitvoering van de bestuurlijke grondwateragenda.
  4. Wij werken aan voldoende grondwater voor de Overijsselse drinkwaterwinningen, landbouw, industrie en natuur gericht op doelbereik voor de Europese Kaderrichtlijn Water.
  5. Wij stemmen onze werkzaamheden in het kader van Kaderrichtlijn Water (zie 1.2.1) af met onze partners in het deelstroomgebied Rijn-Oost en waar nodig voeren we gezamenlijk onderzoeken uit. Wij vervullen hierbij de kassiersfunctie.
  6. Wij maken afspraken met onze partners in het deelstroomgebied Rijn-Oost over de tussentijdse evaluatie van de planperiode 2022-2027 van de Kaderrichtlijn Water om het doelbereik zo hoog mogelijk te maken. 

Martijn Dadema

1.2.3 Werken aan voldoende schone drinkwaterbronnen nu en in de toekomst

  1. Wij werken samen met onze partners aan de drinkwatervoorziening in Overijssel. Binnen de adaptieve strategie drinkwater zoeken we naar aanvullende productiecapaciteit door uitbreiden van bestaande winningen en het ontwikkelen van nieuwe bronnen voor winningen.
  2. Wij ontwikkelen een gezamenlijke regionale aanpak voor waterbesparing om het groeiende drinkwatergebruik af te vlakken. Deze aanpak sluit aan op de nationale aanpak is gericht op zowel huishoudens als bedrijven.
  3. Wij werken samen met onze partners aan de acties uit het in 2024 opgestelde Maatregelenprogramma Gebiedsdossiers Drinkwaterwinning, gericht op het veiligstellen van de bestaande drinkwaterwinningen en voorkomen van verontreinigingen in onze drinkwaterbronnen.
  4. Wij werken aan de doelen uit de landelijke bestuursovereenkomst nitraat, gericht op het terugdringen van de uitspoeling van nitraat uit landbouwgronden in grondwaterbeschermingsgebieden.

Martijn Dadema

1.2.5 Vergunningverlening, toezicht en handhaving water

  1. Wij verlenen vergunningen en ontheffingen en handelen meldingen af, binnen de wettelijke termijn. In overleg met de aanvrager kunnen wij van de wettelijke termijn afwijken.
  2. Wij voeren het toezicht op de naleving uit overeenkomstig het jaarprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving. We rapporteren hierover in het VTH jaarverslag.

Martijn Dadema, Tijs de Bree

1.3 Woningbouwontwikkelingen die aansluiten bij de regionale vraag

Terug naar navigatie - 1.3 Woningbouwontwikkelingen die aansluiten bij de regionale vraag

De druk op de woningmarkt is ongekend hoog. Om voldoende woningen te realiseren die aansluiten bij de vraag werken wij met onze partners aan een evenwichtige woningmarkt. Vanuit de rijksoverheid krijgen we nieuwe taken vanuit de volkshuisvestingswet en spreidingswet met name waar het gaat om huisvesting van aandachtsgroepen. Belangrijke instrumenten zijn de regionale woonagenda's, landsdekkende woondeals en flexpools (1.3.1). Het financiële beheer van startersleningen van vóór 2016 loopt nog door (1.3.2). Prognoses laten zien dat er ook na 2030 een grote behoefte is aan woningen en soms ook andere woningen dan die we nu hebben. Daarom werken we aan regelingen die de woningbouw versnellen en de woningmarkt toekomstbestendiger maken. Wij ontwikkelen een bouwbrigade die partijen ondersteunt met kennis en of capaciteit bij het realiseren van de opgaven op de woningmarkt. Wij ondersteunen de gemeenten bij het uitvoeren van de regionale woonzorgvisies waaronder het aanstellen van doorstroomcoaches en maken subsidieregelingen voor zowel versnelling als woon-zorg (1.3.3).

1.3.1 Ontwikkelen en uitvoeren woonagenda's

  1. Wij voeren samen met ons netwerk en de rijksoverheid de woonagenda's en de landsdekkende woondeals uit. 
  2. Wij voeren onze wettelijke taken uit als toezichthouder huisvesten statushouders. Wij stimuleren gemeenten om hierbij regionaal samen te werken.
  3. Wij bereiden ons voor op de eventueel aanvullende taak van de provincie op opvang van asielzoekers afhankelijk van besluitvorming bij de rijksoverheid over de spreidingswet.
  4. Wij ondersteunen gemeenten bij het versnellen van de procedures voor woningbouwplannen via de regeling flexpools. 
  5. Wij voeren het initiatiefvoorstel arbeidsmigranten uit.

Liesbeth Grijsen

1.3.2 Financieel beheer startersleningen

  1. Startersleningen (voor 2016)
    Onder deze prestatie wordt het financiële verloop verantwoord van de startersleningen die de provincie tot en met 2015 heeft verstrekt. Het betreft hypotheken met een looptijd van 30 jaar. Het verloop bestaat uit de beheervergoeding aan het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en de rentebaten op verstrekte leningen. De baten en lasten op deze kostenpost zijn door ons niet te beïnvloeden. 

Liesbeth Grijsen

1.3.3 Investeren in de woningmarkt

  1. Wij ondersteunen het netwerk Wonen, zoals de Woonkeuken, met bijeenkomsten, onderzoek, monitoring en evaluatie. 
  2. Wij ontwikkelen een bouwbrigade die partijen ondersteunt met kennis en of capaciteit bij het realiseren van de opgaven op de woningmarkt. 
  3. Wij ondersteunen de gemeenten bij het uitvoeren van de regionale woonzorgvisies waaronder het aanstellen van doorstroomcoaches. 
  4. Wij analyseren welke projecten in aanmerking komen voor de woonfaciliteit en werken indien nodig en gewenst maatwerkafspraken uit.
  5. Wij maken een subsidieregeling voor Versnelling Woningbouw en voeren deze uit.
  6. Wij maken een subsidieregeling Zorggeschikte, geclusterde en nul-trede woningen en voeren deze uit.

Liesbeth Grijsen

1.4 Ruimtelijke ontwikkelingen met meerwaarde voor de omgeving

Terug naar navigatie - 1.4 Ruimtelijke ontwikkelingen met meerwaarde voor de omgeving

Vanuit het coalitieakkoord ‘Schouder aan Schouder’ werken we aan ruimtelijke ontwikkelingen met meerwaarde voor de omgeving. Wij voeren stresstesten uit ten bate van bescherming tegen hoog water en werken aan een gezamenlijke subsidieregeling met het programma natuur voor elkaar om vergroeningsmaatregelen bij te laten dragen aan het verminderen van hitte, droogte en wateroverlast (1.4.1). We continueren onze financiële verplichtingen uit de vorige coalitieperiode voor ruimte, wonen en retail (1.4.2). Ook ondersteunen wij (het onderzoek naar) het ondergronds brengen van hoogspanningsleidingen in ’s Heerenbroek, Deventer, Almelo en Enschede (1.4.4). Tot slot faciliteren en stimuleren wij de regionale samenwerking op ruimtelijke, sociaalmaatschappelijke en economische opgaven langs de corridor Zwolle-Twente-Münster (1.4.5).

1.4.1 Werken aan een klimaat adaptieve inrichting in 2050

  1. De acties uit het provinciale programma klimaatadaptatie worden ondergebracht in het Regionaal Water Programma (RWP) (zie prestatie 1.2.1).
  2. Wij zijn trekker voor de uitvoering van bovenregionale stresstesten met onze partners. Wij verwachten deze stresstesten in 2025 te kunnen afronden.
  3. Wij werken aan een gezamenlijke subsidieregeling met het programma natuur voor elkaar. Vergroeningsmaatregelen dragen bij aan het verminderen van hitte, droogte en wateroverlast. Omgekeerd bieden de maatregelen zoals het aanleggen van een wadi, ook kansen voor vergroening. Vanwege deze natuurlijke samenhang is besloten om de subsidieregeling klimaatadaptatie samen te voegen met het programma Natuur voor Elkaar (zie prestatie 3.2.2) om vervolgens de middelen in te zetten voor o.a. initiatieven die hitte, droogte en wateroverlast aanpakken. Door deze middelen te integreren in de subsidieregeling van de programmalijn “Natuur in de buurt”, bundelen we onze krachten en verminderen we het aantal verschillende subsidieregelingen.
  4. We werken 3 projectvoorstellen uit die integraal bijdragen aan onze doelstellingen op klimaatadaptatie, natuurinclusiviteit en circulariteit en waarbij sprake is van cofinanciering.

Martijn Dadema

1.4.2 Investeringsprogramma Ruimte Wonen Retail

1. Wij handelen een aantal langlopende subsidieverplichtingen af uit het Investeringsprogramma Ruimte Wonen en Retail (2019-2023)

Investeringsvoorstel Retail 2024-2027
2. Samen met onze partners investeren wij in minimaal 4 initiatieven, die de centra  versterken van Overijsselse kleinere steden en dorpen (10.000 tot 50.000 inwoners). In de uitwerking wordt nauw samengewerkt met het programma leefbaar platteland en de verstedelijkingsagenda. 

Liesbeth Grijsen, Erwin Hoogland

1.4.4 Ondergrondse verkabeling van hoogspanningsleidingen

  1. De fysieke werkzaamheden voor de verkabeling van hoogspanningsleidingen in ’s Heerenbroek worden in 2025 uitgevoerd. Wij maken in 2025 het resterende deel van onze financiële bijdrage over.
  2. Voor de verkabeling in de gemeenten Deventer, Almelo en Enschede wordt uitvoering pas voorzien na 2025. Hier wordt in 2025 nog geen bijdrage uitgekeerd maar wel contacten onderhouden.

Tijs de Bree

1.4.5 Versterken corridor Zwolle-Twente-Munster

  1. Wij faciliteren en stimuleren regionale samenwerking op ruimtelijke, sociaalmaatschappelijke en economische opgaven langs de corridor Zwolle-Twente-Münster.

Martijn Dadema

1.5 Effectieve inzet grondbeleid voor provinciale doelen, projecten en programma’s

Terug naar navigatie - 1.5 Effectieve inzet grondbeleid voor provinciale doelen, projecten en programma’s

Met de inzet van grondbeleid en grondeigendom ondersteunen we de doelen en opgaven van de provincie. We zorgen voor actueel en adequaat grondbeleid en leggen dat periodiek vast in de Nota Grondbeleid. We leggen met Provinciale Staten expliciet vast voor welke doelen en met welke financiële consequenties we het grondinstrumentarium inzetten. We werken marktconform, openbaar en transparant. Het gaat o.a. om aankoop en verkoop van gronden en opstallen, het beheer van het provinciaal eigendom, het maken van afspraken met eigenaren op basis van volledige schadeloosstelling ter voorkoming van onteigening daar waar dat aan de orde is, en afspraken over zelfbeheer (1.5.1).

Financiën

Terug naar navigatie - Financiën

In onderstaande tabel staan de baten en lasten van deze kerntaak voor zover er een bedrag in de begroting is opgenomen. De tabel is uit te klappen voor meer details. Een meerjarig overzicht is te vinden in het onderdeel financiën - meerjarig overzicht baten en lasten. Enkel wanneer 

Bedragen x €1.000