33.781 Uitgaven (x1000)
Kerntaak 6: Cultuur en sociale kwaliteit

Kerntaak 6: Cultuur en sociale kwaliteit

33.781 Uitgaven (x1000)

Dit is hoe wij denken

Terug naar navigatie - Dit is hoe wij denken

Deze kerntaak richt zich op het behouden van een bruisend cultureel leven, een leefbaar platteland met sociale kwaliteit in Overijssel. 
Een sterke sociale binding is een belangrijke basis voor een gezonde en vitale samenleving. De maatschappelijke en economische ontwikkeling van onze provincie wordt voor een groot deel bepaald door onze cultuur. Het verbindt ons en versterkt onze lokale en regionale identiteit. Denk aan onze streektaal, het historisch erfgoed en tradities. Culturele en sociale voorzieningen dragen bij aan beter onderwijs, hebben positieve effecten op de gezondheid en stimuleren actieve deelname aan de samenleving. 

We zetten ons in voor een levendige provincie, die bol staat van initiatieven. Onze culturele basisinfrastructuur, cultuur educatie- en participatie, cultureel erfgoed en talentontwikkeling zijn belangrijke pijlers voor ons cultuurbeleid. We hebben oog voor de behoeften per regio en willen dat iedereen kan genieten van cultuur, ongeacht leeftijd, achtergrond, inkomen of woonplaats. Als regenboogprovincie vinden wij het belangrijk dat iedereen in Overijssel zich veilig voelt om zichzelf te kunnen zijn.

Bibliotheken hebben een essentiële rol in onze samenleving. Hier ontmoeten lokale organisaties en initiatieven elkaar die zich bijvoorbeeld inzetten tegen bestrijding van laaggeletterdheid en het aanleren van (digitale) basisvaardigheden.

We investeren in kansrijke initiatieven die het zelforganiserend vermogen van inwoners versterken en bijdragen aan levendige gemeenschappen in de stad en op het platteland. 

We dragen actief bij aan een verbeterde sportinfrastructuur voor talentontwikkeling en -herkenning. Gezonde en energieke inwoners hebben de veerkracht om voor zichzelf te zorgen en initiatieven te ontplooien die anderen ten goede komen. Sport speelt hierbij een verbindende rol. 

We werken aan een platteland waar inwoners goed kunnen wonen, werken en leven in een gezonde en mooie omgeving. Dit doen we door bottom up te werken, samen met plattelandsbewoners, erfeigenaren, dorpsgemeenschappen, gemeenten en andere partners op het platteland. 

Dit is wat wij doen

Terug naar navigatie - Dit is wat wij doen

Dit is wat wij doen

Terug naar navigatie - Dit is wat wij doen

6.1. Cultureel erfgoed met waarde voor de toekomst

Terug naar navigatie - 6.1. Cultureel erfgoed met waarde voor de toekomst

Op basis van de Erfgoedwet zijn wij eigenaar van archeologische vondsten in Overijssel en verplicht deze op te slaan, te conserveren en beschikbaar te stellen voor onderzoek. Ook bieden we de vondsten aan als bruiklenen aan collectiebeherende instellingen met een publieksfunctie. Wij zetten ons in voor de restauratie en doorontwikkeling van rijks- en gemeentelijke monumenten, met als doel het toekomstbestendig behoud van cultureel erfgoed. Met een provinciebreed programma voor immaterieel erfgoed en het Nedersaksisch willen we deze bijzondere vormen van erfgoed levend houden en doorgeven aan nieuwe generaties Overijsselaars. Met bijdragen aan initiatieven die het verhaal van Overijssel vertellen en borgen houden we het verleden levend. Dit verleden is een inspiratiebron bij de maatschappelijke en ruimtelijke opgaven van nu en de (nabije) toekomst. Om erfgoed als vertrek- en uitgangspunt te kunnen gebruiken voor deze opgaven, is in de basiskennis over dit erfgoed essentieel en het delen en mogelijk maken van voorbeeldprojecten middels een programma ‘Erfgoed in transitie’.  

6.1.1. Materieel, immaterieel erfgoed en erfgoed in transitie

  1. Wij bewaren en beheren onze archeologische vondsten in het provinciale depot voor bodemvondsten en presenteren de verhalen achter deze vondsten via een publieksprogramma 'De Vondst van Overijssel'.
  2. Wij  maken afspraken met de Monumentenwacht Overijssel-Flevoland over de inspecties van deze monumenten voor de instandhouding van de Overijsselse monumenten, wij voeren wij het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel uit voor het ondersteunen van de Overijsselse gemeenten bij de uitvoering van hun wettelijke taken op het gebied van monumentenzorg en wij spreken met de Stichting RIBO (Restauratie & Innovatie in de bouw in Overijssel) af dat ten minste 20 leerlingen worden begeleid naar een leerling-werkplek in de restauratiebouw.
  3. Wij maken met de regeling 'Restauratie Rijksmonumenten' ten minste 10 restauratieprojecten (geen woonhuizen) mogelijk, met de subsidieregeling ‘Verhaal van Overijssel' ten minste 20 projecten die het cultuurhistorische verhaal van onze provincie vertellen en met onze storting in het Fonds Kleine Culturele Initiatieven Overijssel (KCIPO) van het Cultuurfonds Overijssel (zie ook 6.3.1.) ten minste 65 kleinere erfgoedprojecten.
  4. Wij voeren acties uit gericht op het delen van kennis, het verbinden van mensen en organisaties en het bieden van inspiratie op het gebied van monumenten, zoals religieuze gebouwen. Dit doen we onder andere met het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel.
  5. Wij continueren onze inzet op religieus erfgoed onder andere door te blijven investeren in kennis door middel van de leerlijn Behoud het kerkgebouw in Overijssel. Daarnaast stellen wij middelen beschikbaar aan Overijsselse initiatiefnemers voor haalbaarheidsstudies op plannen om kerkgebouwen toekomstbestendig te maken.
  6. Wij maken afspraken met de Overijsselacademie over een actueel programma  rond het Nedersaksisch, het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland over het ondersteunen van Overijsselse erfgoedgemeenschappen en met het Erfgoedplatform over de ondersteuning van kleine erfgoedorganisaties, zoals musea.
  7.  Wij werken samen programma’s, zoals Leefbaar Platteland, Sociale Kwaliteit, PPLG (Provinciaal Programma Landelijke Gebied), Natuur voor Elkaar, aan de opgaven van Overijssel en brengen in deze processen erfgoed in als integraal onderdeel van deze opgaven in de leefomgeving.
  8.  We stimuleren en dragen uit om erfgoed vertrekpunt te laten zijn, met als doel: erfgoedinclusief ontwikkelen. Niet om alles in stand te houden, maar juist om gebiedseigen te ontwikkelen. En dat gaat hier niet over alle opgaven in de hele provincie, in dit geval gaat het over de projecten waarbij Landschap Overijssel bij betrokken is of zelf eigenaar is 

Gert Harm ten Bolscher

6.2. Breed en professioneel cultureel aanbod en talentontwikkeling

Terug naar navigatie - 6.2. Breed en professioneel cultureel aanbod en talentontwikkeling

Wij investeren samen met het Rijk en de cultuurregio’s in een levendig, gezond en ondernemend productieklimaat, met een sterke culturele infrastructuur en ruimte voor talent om zich te ontwikkelen .

6.2.1. Een basis voor cultureel aanbod en talentontwikkeling

  1. Wij maken cofinancieringsafspraken met culturele instellingen in Overijssel die voor 2025-2028 meerjarige subsidie van het Rijk (BIS/Cultuurfondsen) ontvangen. Dit geldt ook voor een aantal instellingen in Gelderland die van belang zijn voor heel Oost-Nederland.
  2. Wij stellen met het ministerie van OCW en onze partners in Landsdeel-Oost (cultuurregio’s en provincie Gelderland) een cultuurconvenant 2025-2028 op waarin onze samenwerkingsafspraken worden vastgelegd.
  3. Wij maken prestatieafspraken met museum De Fundatie over het voeren van haar activiteiten, waaronder het beheer, onderhoud, exposeren en actualisatie van onze provinciale collectie.
  4. Wij maken prestatieafspraken met het Filmkenniscentrum en Poppunt Overijssel, provinciale netwerkorganisaties op gebied van film en pop.  Hiermee ondersteunen we talenten en startende ondernemers op het gebeid van pop. en filmtheaters ondersteunen we op het gebied van kennis en netwerkvorming. 
  5. Wij bespreken met Stichting 4Oost (de vier schouwburgen in Overijssel) de voortgang van het Programmeringsfonds
  6. Wij ondersteunen de Cultuurprijs Overijssel 2025 en maken hierover afspraken met de gelijknamige stichting.

Tijs de Bree

6.2.2. Cultureel aanbod en talentontwikkeling vernieuwen en ontwikkelen

  1. Wij voeren samen met onze partners, waaronder de cultuurregio’s en Cultuur+Ondernemen,  activiteiten uit waarmee wij het ondernemerschap in de culturele sector helpen versterken;
  2. Wij maken prestatieafspraken met het OKTO (Overleg Kleine Theaters Overijssel) over versterking van de deskundigheid van de aangesloten theaters;
  3. Wij voeren een Productieregeling Overijssel uit waarmee wij ten minste 10 professionele culturele producties mogelijk maken;
  4. Wij maken samen met de cultuurregio’s afspraken over een vervolg van de drie regioprojecten Cross-TIC in Twente, De Werf in Stedendriehoek en VAKTOR in regio Zwolle;
  5. Wij onderzoeken samen met de cultuurregio’s hoe wij talentvolle makers kunnen helpen om zich creatief en zakelijk verder te ontwikkelen.

Tijs de Bree

6.3. Cultuur voor iedereen

Terug naar navigatie - 6.3. Cultuur voor iedereen

Het is belangrijk dat iedereen in Overijssel kan meedoen aan cultuur. Daarom investeren wij samen met het Rijk en gemeenten in Cultuureducatie en Cultuurparticipatie ‘dicht bij de mensen’, met zowel lokaal als provinciaal kwalitatief cultuuronderwijs.

6.4. Toekomstbestendige bibliotheken en basisvaardigheden voor iedereen

Terug naar navigatie - 6.4. Toekomstbestendige bibliotheken en basisvaardigheden voor iedereen

Op basis van de Wet Stelsel Openbare Bibliotheken ondersteunen wij het Overijsselse bibliotheeknetwerk, bevorderen wij het interbibliothecair leenverkeer en stimuleren wij bibliotheekinnovatie. Daarnaast bereiden wij ons voor op de zorgplicht voor gemeenten en provincies. De bibliotheek ontwikkelt zich steeds meer tot een ontmoetingsplaats in de lokale samenleving, een plek om te lezen èn te leren, voor lokale organisaties en initiatieven. Bibliotheken worden met succes ingezet bij leesbevordering en bestrijding van laaggeletterdheid. 

6.5 Vitale en gezonde Overijsselaars die meer bewegen

Terug naar navigatie - 6.5 Vitale en gezonde Overijsselaars die meer bewegen

Inwoners van Overijssel zijn een leven lang gezond en vitaal, kunnen zichzelf zijn en meedoen in een inclusieve samenleving: een samenleving zonder fysieke of sociale beperkingen waarin iedereen mee kan doen en zich veilig voelt om zichzelf te zijn.
We werken samen met partners aan een beweegvriendelijke, sportieve en gezonde provincie. We werken in verschillende netwerken en nemen daar onze provinciale rol als netwerkpartner en kennisdeler. Een inclusieve samenleving is de rode draad in ons beleid en we ondersteunen initiatieven die helpen om Overijssel vitaler, gezonder en inclusiever te maken. We helpen professionals en organisaties om te kunnen werken vanuit positieve gezondheid. Positieve gezondheid is veel meer dan niet ziek zijn. Het gaat om goed voor jezelf zorgen en plezier uit het leven kunnen halen. Denk aan goede voeding, bewegen in de buitenlucht en een fijn sociaal leven. Gewoon lekker in je vel zitten! We dragen bij aan gezondheid door mee te doen in de netwerken van 3 regio’s, financieren projecten, helpen gemeenten bij het uitvoeren van preventiebeleid, we voeren een Overijssels sport- en beweegakkoord uit en delen kennis in het Sportnetwerk Overijssel. Dit doen we samen met onze netwerkpartners, zoals gemeenten, GGD, maatschappelijke partners en zorgverzekeraars. (6.5.1)

6.6 Een sterk zelforganiserend vermogen

Terug naar navigatie - 6.6 Een sterk zelforganiserend vermogen

We versterken het zelforganiserend vermogen van inwoners van Overijssel met duurzame voorzieningen en verbindingen. Een eigentijdse ontmoetingsplek in dorpen en wijken is de plek waar inwoners elkaar ontmoeten en waar goede ideeën ontstaan voor een aantrekkelijke leefomgeving. We ondersteunen deze sociale ontmoetingsplekken om te komen tot toekomstbestendige accomodaties. We geven hen de kans om nieuwe activiteiten te ontwikkelen en inkomsten te verhogen. Wij evalueren de subsidieregeling 'Sociale hypotheek' en op basis van de onderzoeksbevindingen gebruiken geven we verder uitvoering aan het instrument Sociale Hypotheek.   
Vrijwilligers en initiatiefnemers zijn de basis voor een aantrekkelijke en vitale leefomgeving. Als provincie waarderen en stimuleren wij de Overijsselse vrijwilligers en initiatiefnemers door middel van kennisuitwisseling. Onze initiatievencoaches ondersteunen initiatiefnemers om te komen tot mooie projecten. (6.6.1).

6.6.1  Duurzame voorzieningen, waardevolle verbindingen, inzet van vrijwilligers en maatschappelijke initiatieven

  1. Wij faciliteren het netwerk rondom sociaal maatschappelijk vastgoed (kulturhusen en multifunctionele sportvoorzieningen) en stellen de inmiddels opgedane kennis en ervaringen over exploitatie van en programmering zo optimaal mogelijk beschikbaar.  
  2.  We ondersteunen maatschappelijke initiatieven van onderop, door de inzet van initiatievencoaches, ons digitale platform ‘Samen voor elkaar’ (waaronder crowdfunding) en het organiseren van een Fondsenfestival.
  3. Wij ondersteunen en waarderen vrijwilligerswerk door middel van netwerkvorming, (het delen van) kennisontwikkeling en het organiseren van een vrijwilligersprijs.
  4. Wij geven uitvoering aan de motie ‘Vrijwilligers, cruciaal voor Overijssel ’ en acties die zijn uitgewerkt in het plan (in samenwerking met de collega’s van Natuur en Milieu, Mobiliteit en Cultuur).
  5. Wij geven invulling aan Sociale Kwaliteit als rode draad in de Omgevingsvisie en stellen onze expertise en netwerk  beschikbaar voor de uitvoering van het sociaal economisch perspectief in het Provinciaal Programma Landelijk Gebied.
  6. Wij geven uitvoering aan het Academiehuis Sociale Kwaliteit waarbij we (academische) kennis kunnen koppelen aan vraagstukken op het gebied van onze speerpunten zoals positieve gezondheid, sport en bewegen, sociale ontmoetingsplekken en vrijwilligersbeleid. We stellen de opgedane kennis beschikbaar voor de Overijsselse samenleving.
  7. Wij sluiten aan bij de projecten binnen de 4 regiodeals (Twente, Zwolle, Stedendriehoek, Hardenberg-Drenthe) die bijdragen aan onze thema's: positieve gezondheid en vitaliteit, sport en bewegen, sociale ontmoetingsplekken, inclusieve samenleving, maatschappelijke initiatieven en vrijwilligers.  

Tijs de Bree

6.7 Leefbaar platteland

Terug naar navigatie - 6.7 Leefbaar platteland

We werken aan een leefbaar platteland, zodat inwoners hier ook in de toekomst goed kunnen wonen, werken en leven in een gezonde en mooie omgeving. 
Dit doen we vanuit een gebiedseigen aanpak, samen met dorpsgemeenschappen en gemeenten, waarbij initiatieven van inwoners, organisaties en ondernemers uit de gebieden centraal staan. 
Daarnaast zetten we in op lokaal leren door kennis en praktijk te verbinden in een lerend netwerk en werken we toe naar structureel plattelandsbeleid.

Financiën

Terug naar navigatie - Financiën

In onderstaande tabel staan de baten en lasten van deze kerntaak voor zover er een bedrag in de begroting is opgenomen. De tabel is uit te klappen voor meer details. Een meerjarig overzicht is te vinden in het onderdeel financiën - meerjarig overzicht baten en lasten.

Bedragen x €1.000
Saldo baten en lasten Begroting 2025
Lasten
6.1 Cultureel erfgoed met waarde voor de toekomst
6.1.1. Materieel, immaterieel erfgoed en erfgoed in transitie 7.788
Totaal 6.1 Cultureel erfgoed met waarde voor de toekomst 7.788
6.2 Breed en professioneel cultureel aanbod en talentontwikkeling
6.2.1. Een basis voor cultureel aanbod en talentontwikkeling 5.166
6.2.2. Cultureel aanbod en talentontwikkeling vernieuwen en ontwikkelen 2.135
Totaal 6.2 Breed en professioneel cultureel aanbod en talentontwikkeling 7.301
6.3 Cultuur voor iedereen
6.3.1. Cultuureducatie en cultuurparticipatie 2.310
Totaal 6.3 Cultuur voor iedereen 2.310
6.4 Toekomstbestendige bibliotheken en basisvaardigheden voor iedereen
6.4.1. Een leven lang lezen èn leren 3.735
Totaal 6.4 Toekomstbestendige bibliotheken en basisvaardigheden voor iedereen 3.735
6.5 Vitale en gezonde Overijsselaars die meer bewegen
6.5.1 Overijsselaars zijn vitaal en kunnen deelnemen aan een inclusieve samenleving 7.398
Totaal 6.5 Vitale en gezonde Overijsselaars die meer bewegen 7.398
6.6 Een sterk zelforganiserend vermogen
6.6.1  Duurzame voorzieningen, waardevolle verbindingen, inzet van vrijwilligers en maatschappelijke initiatieven 2.145
Totaal 6.6 Een sterk zelforganiserend vermogen 2.145
6.7 Leefbaar platteland
6.7.2 Erfcoaches 1.005
Totaal 6.7 Leefbaar platteland 1.005
6.66 Totaal personeelsgebonden kosten
6.66.66 Toegerekende personeelsgebonden kosten 2.099
Totaal 6.66 Totaal personeelsgebonden kosten 2.099
Totaal Lasten 33.781