15.751 Uitgaven (x1000)
Kerntaak 7: Kwaliteit openbaar bestuur

Kerntaak 7: Kwaliteit openbaar bestuur

15.751 Uitgaven (x1000)

Dit is hoe wij denken

Terug naar navigatie - Dit is hoe wij denken

Deze kerntaak richt zich op een sterk en betrokken openbaar bestuur in Overijssel, waarbij we luisteren en verbinding leggen met onze inwoners. 
Voor een goed functionerende democratie is het belangrijk dat iedereen meedoet,  zo komen we tot de beste oplossingen voor Overijssel. We nodigen daarom iedereen uit om mee te denken en te doen. 
We betrekken inwoners en partners bij onze opgaven, zoals vormgegeven in onze Overijsselse Participatievisie en -werkwijze. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze belangen goed vertegenwoordigd zijn in Europa en Den Haag.

We zien om naar onze medeoverheden en kijken waar we kunnen bijdragen, waar mogelijk en wenselijk dragen we bij aan oplossingen. Verder streven we naar doelmatige en toegankelijke subsidieregelingen waarbij gebruikers zo min mogelijk administratieve lasten ervaren.

Overijssel moet een veilige plek zijn en blijven voor iedereen. We zetten de strijd tegen ondermijnende activiteiten voort door onze eigen weerbaarheid op orde te hebben en samen met gemeenten, politie en veiligheidspartners alert te zijn op concrete signalen en ontwikkelingen, bijvoorbeeld in het buitengebied. 

We willen de mogelijkheden van digitalisering en data nog beter benutten om ons beleid en de kwaliteit van ons bestuur te ondersteunen. 

Bij vrijwel alles wat we doen hebben we inwoners, instellingen, bedrijven en medeoverheden nodig. We werken daarom continue aan het goed houden van bestaande relaties met hen. 

Dit is wat wij doen

Terug naar navigatie - Dit is wat wij doen

Dit is wat wij doen

Terug naar navigatie - Dit is wat wij doen

7.1 Goed openbaar bestuur in Overijssel

Terug naar navigatie - 7.1 Goed openbaar bestuur in Overijssel

Voor een goed openbaar bestuur in Overijssel werken wij samen met Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. We zien dat er veel op onze gemeenten afkomt. Wanneer nodig en wenselijk bekijken we per opgave of en op welke wijze we de gemeenten kunnen helpen en of het binnen onze mogelijkheden past. (7.1.1). 
Als toezichthouder zien wij erop toe dat Overijsselse gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen hun taken zorgvuldig uitvoeren en dat zij financieel gezond zijn en blijven. In dit kader bereiden we ons onder meer voor op de nieuwe Archiefwet, die naar verwachting dit jaar in werking treedt. (7.1.2)
Wij ondersteunen onze partners in de strijd tegen ondermijning door de uitvoering van de beleidsnota ondermijning 2024-2027 en zetten in op verdere verbetering van de weerbaarheid en integriteit van de eigen organisatie (7.1.3) 
De Commissaris van de Koning draagt als voorzitter van Provinciale en Gedeputeerde Staten bij aan een transparant en goed openbaar bestuur. Daarnaast geeft hij invulling aan zijn Rijkstaken, zoals de benoeming van burgemeesters en het voorzitterschap van de Provinciale Regietafel Asiel. 
Dit jaar vieren wij dat we 80 jaar vrij zijn in de  Provincie Overijssel(7.1.4).

7.1.1 Interbestuurlijke verhoudingen

  1. Wij voeren gesprekken met gemeenten en waterschappen over hun bestuurlijke en ambtelijke slagkracht in relatie tot de financiële context. Waar mogelijk en wenselijk dragen we bij aan oplossingen en bevorderen we mogelijkheden tot samenwerking om met minder middelen alsnog te doen wat nodig is.
  2. De Commissaris van de Koning voert 3x per jaar overleg met een delegatie van  het bestuur van de VNG Overijssel. Daarnaast nemen we, wanneer we daarvoor worden uitgenodigd, deel aan de bestuurlijke platforms van de VNG Overijssel (financieel, ruimtelijk, sociaal en infosamenleving).
  3. Binnen het Interprovinciaal Overleg (IPO) brengen we de Overijsselse belangen voor het voetlicht en benutten we samen met relevante partners onze lobbykracht richting het rijk en de Europese Unie.
  4. We versterken de informatievoorziening tussen GS en PS omtrent IPO-zaken, mede aan de hand van terugkoppeling in de Statencommissies.

Andries Heidema en Liesbeth Grijsen

7.1.2 Interbestuurlijk toezicht

  1. Wij stellen jaarlijks in april voor iedere gemeente een totaalbeeld interbestuurlijk toezicht (IBT) vast.
  2. Bij een rode of oranje kleuring van het totaalbeeld, zien wij risico’s waarop naar onze mening actie nodig is. We gaan daarover in gesprek met de betreffende gemeente.
  3. Wij houden financieel toezicht op onze 25 gemeenten,  2 waterschappen en 17 gemeenschappelijke regelingen.
  4. Wij begeleiden gemeenten die onder preventief toezicht staan, met als doel zo snel mogelijk terug te keren naar een financieel gezonde situatie waarbij repressief toezicht volstaat.
  5. Wij stellen vanuit archief toezicht  voor 25 gemeenten, 1 waterschap en een aantal gemeenschappelijke regelingen IBT-beoordelingen op en leggen in dat kader 10 tot 15 inspectiebezoeken af.
  6. Wij investeren in capaciteit en kennis om uitvoering te kunnen geven aan nieuwe archief- en informatiewetgeving.

Andries Heidema (IBT/AT) en Tijs de Bree (FT)

7.1.3 Integere overheid en aanpak ondermijning

1. We investeren op het vergroten van de bewustwording (en weerbaarheid) van onze ambtenaren en bestuurders door:  

  • Maandelijks bij de workshop integriteit voor nieuwe medewerkers aandacht te schenken aan het thema ondermijning; 
  • Jaarlijks een bijeenkomst te organiseren voor medewerkers in kwetsbare functies; 
  • Periodiek (6-wekelijks) een informerende nieuwsbrief uit te brengen voor ambtenaren en per kwartaal voor bestuurders (in Overijssel) over de (provinciale) aanpak van ondermijning in Overijssel; 
  • Jaarlijks een campagne MMA (Meld Misdaad Anoniem) te ondersteunen gericht op het vergroten van de meldingsbereidheid van signalen van ondermijning in Overijssel. 

2. Wij passen conform onze BIBOB-beleidsregel 2024 de bevoegdheden uit de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Wet Bibob) toe op vergunningen, subsidies, aanbestedingen en vastgoedtransacties.  

3. We bespreken maandelijks met de districten IJsselland en Twente: 

  • De voortgang van het provinciaal uitvoeringsplan aanpak ondermijning gericht op de ondersteuning van gemeenten (bijvoorbeeld in het buitengebied en/of op bedrijventerreinen en ondersteuning van gemeenten bij aanpak ondermijning op vakantieparken; 
  • De inzet van het provinciaal ondersteuningsteam met specialisten die gemeenten gaan ondersteunen bij de uitvoering van het uitvoeringsplan aanpak ondermijning. 

4. Wij nemen deel aan de reguliere overleggen met onze (veiligheids-)partners (politie, belastingdienst, gemeenten e.a.) binnen het samenwerkingsverband Regionaal Informatie- en Expertisecentrum Oost-Nederland (RIEC-ON) om signalen van ondermijning in kaart te brengen. 

5. We laten onderzoeken of en op welke wijze de provincie van meerwaarde kan zijn bij het voorkomen dat jongeren in het criminele circuit belanden. 

Andries Heidema

7.1.4 (Rijks)taken Commissaris van de Koning

  1. Wij behandelen de procedures voor (nieuwe) benoeming burgemeesters en de herbenoemingsprocedures voor zittende burgemeesters en bereiden de reguliere klankbordgesprekken met alle 25 burgemeesters voor.
  2. Wij bereiden de ambtsbezoeken, gemiddeld 6 per jaar, aan de Overijsselse gemeenten voor.
  3. Wij bereiden (werk)bezoeken van het Koninklijk Huis (mede) voor en adviseren over voorstellen voor Koninklijke onderscheidingen en Koninklijke predicaten.
  4. Wij behandelen bemiddelingsverzoeken aan de Commissaris van de Koning (in het kader van de Ombudsfunctie).
  5. Vanuit de rol van de Commissaris van de Koning bevorderen we de bestuurlijke weerbaarheid, integriteit en veiligheid van onze provinciale Overijsselse bestuurders en volksvertegenwoordigers. Dit bewaken we eveneens voor de bestuurders van de 25 Overijsselse gemeenten. Dat vindt zowel collectief als individueel plaats.
  6. Wij verzorgen de reguliere inhoudelijke ondersteuning van de Provinciale Regietafel Asiel en de beleidsadvisering op de thema's asiel en vluchtelingen. Dit doen we omdat de Commissaris van de Koning als Rijksorgaan o.a. voorzitter is van de Provinciale Regietafel Asiel.
  7. Wij bereiden  een Overijssels programma voor inzake de herdenking en viering van 80 jaar vrijheid.

Andries Heidema

7.2 Wendbaar en eigentijds openbaar bestuur

Terug naar navigatie - 7.2 Wendbaar en eigentijds openbaar bestuur

Om tijdig en adequaat in te spelen op ontwikkelingen die relevant zijn voor het openbaar bestuur, volgen wij de trends en ontwikkelingen in de maatschappij. We vinden het belangrijk dat de jongeren vroegtijdig in aanraking komen met de provinciale democratie en burgerschap. Daarom zijn we onder andere actief op de Overijsselse scholen en in de jongerenraad. (7.2.1). 
We betrekken inwoners en partners bij onze opgaven, zoals vormgegeven in onze Overijsselse Participatievisie en -werkwijze (7.2.2). Wij verzamelen en analyseren data om de ontwikkeling van beleid te ondersteunen en de realisatie te monitoren; we zijn transparant over deze data en zorgen voor zover mogelijk dat ze beschikbaar zijn voor iedereen die daar belang bij heeft, bijvoorbeeld door onze Kennishub Overijssel (7.2.3). 

7.2.1 Jongeren en democratie

  1. Wij verzorgen ongeveer 100 provinciespelen en 5 debat- en verkiezingsactiviteiten voor jongeren, met name gericht op mbo-studenten, onder de vlag Overijssel doet mee! (ODM). Als actieve regionale partner van Prodemos, Huis voor Democratie en Rechtsstaat, organiseren wij samen zo’n 300 gastlessen en activiteiten op scholen in Overijssel en bij de Overijsselse gemeenten. 
  2. Wij begeleiden de Jongerenraad Overijssel en verbinden deze met het provinciebestuur om samen te bepalen hoe jongeren betrokken kunnen worden bij politiek en democratie. 
  3. Wij werken samen met Overijsselse basisscholen en  de twee grootste MBO scholenclusters (Deltion en ROC Twente) op het thema burgerschap, onder meer door gezamenlijke lesprogramma's te ontwikkelen.
  4. Wij ondersteunen minimaal de helft van de gemeenten in Overijssel bij ‘democratische activiteiten’ en faciliteren en coördineren lokale activiteiten die voor alle gemeenten beschikbaar zijn, zoals de Democratiefabriek. 
  5. We vernieuwen en innoveren het activiteitenpalet van ODM, zodat we aan blijven sluiten bij de behoeften van jongeren. 

Andries Heidema

7.2.2 Participatie

  1. In voorstellen die we aan PS voorleggen en voorstellen waar we als GS over besluiten maken we bij de start van het proces via een participatieplan inzichtelijk hoe we participatie vormgeven. Via het participatieverslag geven we vervolgens inzicht in het doorlopen van het participatieproces en de manier waarop dit een plek heeft gekregen in beleid of uitvoering. We geven hiermee uitvoering aan de Overijsselse Participatievisie en -werkwijze  (Statenvoorstel Participatievisie en -werkwijze)) en ook aan door de staten aangenomen motie Voor de inwoners en met de inwoners (november 2023) ;
  2. Vanuit het Expertisecentrum Participatie voeren we een onderwijs- en trainingsprogramma uit binnen de provinciale organisatie;
  3. In het kader van evalueren, leren en bijstellen zetten we een aantal steekproeven uit onder mensen die betrokken waren bij een participatieproces om van hen te horen wat goed ging en wat niet. We rapporteren hierover in de vorm van ‘successen en lessen’ in het kader van de jaarlijkse monitor.

Liesbeth Grijsen

7.2.3 Beleidsinformatie: kennis, onderzoek en data-science

  1. Wij faciliteren het datagedreven werken binnen de provincie door innovatieve projecten uit te voeren, een dataplatform in te richten en te zorgen voor een solide databasis door goed databeheer en gebruik van de wettelijk verplichte basisregistraties. In 2025 wordt de basisregistratie ondergrond (BRO) hieraan toegevoegd. 
  2. Wij werken open en transparant als het gaat om onze data en de door ons gebruikte methoden en technieken, als ook de resultaten die we behalen. In 2025 wordt de voor iedereen toegankelijke onderzoeksbibliotheek, onderdeel van de Kennishub, verder gevuld met onderzoeksrapporten. 
  3. We gaan ons geografische informatiesysteem toekomstbestendiger maken waardoor we nog effectiever informatie kunnen creëren en ontsluiten. We kunnen hierdoor ons toenemend aantal gebruikers en het datagedreven werken binnen de provincie beter faciliteren.  
  4. Op basis van de door PS vastgestelde onderwerpen en indicatoren maken we een Tussenbalans over de eerste helft van deze coalitieperiode. 
  5. Als provinciale kennismakelaar delen we actief onze kennis bijvoorbeeld door samen te werken met gemeenten en kennisinstellingen, de Kennishub Overijssel en het tweejaarlijkse beleidsinformatiecongres. 
  6. We zorgen voor voldoende kwalitatieve onderzoekscapaciteit (o.a. lerend evalueren) voor belangrijke provinciale programma’s en projecten. Daarnaast blijven wij ons op dit vlak in 2025 verder ontwikkelen en innoveren. 

Andries Heidema

7.3 Effectief eigen bestuur

Terug naar navigatie - 7.3 Effectief eigen bestuur

Wij behartigen de Overijsselse belangen en werken aan maatschappelijke resultaten voor onze provincie. Dit doen wij door samenwerking in ons eigen bestuur en een goede samenwerking met overheden, en gezamenlijk met maatschappelijke organisaties, onderwijs en bedrijfsleven in onze regio’s Stedendriehoek, Zwolle en Twente. Door relatiebeheer en lobby op Nederlands, Duitse en Europese schaal willen we de zichtbaarheid en betrouwbaarheid van Overijssel in onze netwerken vergroten. Hiermee bevorderen we de samenwerking en de realisatie van onze doelen (7.3.1). Wij voldoen aan de regelgeving uit de Wet open Overheid (WOO), zowel voor de actieve als passieve bekendmaking (7.3.2). 
Daarnaast zorgen wij voor passend en transparant communicatiebeleid, open en uitlegbaar (7.3.3).  
Bij de afhandeling van bezwaar en beroep richten wij ons op de dialoog en het oplossen van conflicten volgens de door ons vastgestelde ‘Methode Overijssel’ (7.3.4).  De belangrijkste taak van Gedeputeerde Staten is het voorbereiden en uitvoeren van besluiten door Provinciale Staten. Daarnaast voeren GS een groot aantal regelingen van de rijksoverheid uit  (7.3.5)

7.3.1 Doelen bereiken met partners

  1. In Regio Zwolle werken wij samen met partners aan de realisatie van de Meerjarenagenda (MJA) door invulling te geven aan de ruimtelijke opgaven (uitvoering NOVEX en Verstedelijkingsstrategie) in het Dagelijks Bestuur en afstemming van onze provinciale belangen in het Algemeen Bestuur. Wij zoeken aansluiting tussen onze programmafinanciering en de activiteiten van de MJA. In het verlengde hiervan verzorgen wij de kassierschappen Regio Deals en NOVEX;
  2. In Regio Stedendriehoek werken wij samen met partners aan de realisatie van de Strategische Agenda door in te zetten op het opstellen van een Verstedelijkingsstrategie met het Rijk en afstemming van onze provinciale belangen met het Algemeen Bestuur. In het verlengde hiervan zoeken wij aansluiting tussen onze programmafinanciering en de projectvoorstellen van de Regio Deals;
  3. In Twente werken wij samen met partners aan de realisatie van diverse regionale doelen, onder andere via gemeenten en de Twente Board, door in te zetten op het opstellen van een Verstedelijkingsstrategie met het Rijk en afstemming van onze provinciale belangen. In het verlengde hiervan participeren wij in de Regio Deals;
  4. Wij lobbyen op Nederlandse-, Duitse- en Europese schaal op basis van geprioriteerde provinciale lobby-agenda’s, met focus op de opgaven van Overijssel, zoals overeengekomen met onze partners en vastgelegd in het Coalitieakkoord.
  5. Wij organiseren relatie- en netwerkbijeenkomsten en ontmoeten partners in Nederland, Duitsland en Europa, waaronder onder andere de jaarlijkse ontmoeting met Oost-Nederlandse Kamerleden, het Regiocongres,  de Koningsdagreceptie in Düsseldorf en de European Week of Regions and Cities (EWRC) in Brussel.
  6. We lobbyen samen met onze partners voor het beschikbaar komen van Europese fondsen voor Oost-Nederland/Overijssel in de periode 2021-2027, en in voorbereiding op de nieuwe programmaperiode 2027-2034. (Zie ook prestatie 5.3.4 Realisatie Europese programma’s).

Andries Heidema, Liesbeth Grijsen, Erwin Hoogland, Martijn Dadema

7.3.2 Wet open overheid

De te behalen doelen uit de Wet open overheid (Woo) voor de actieve openbaarmaking zijn als volgt; 

  • de wettelijk verplichte informatie categorieën en de daarbinnen vallende stukken, worden gepubliceerd op een daarvoor centraal aangesteld portaal;
  • de informatie stromen die betrekking hebben op de 11 vastgestelde informatie categorieën worden in kaart gebracht en er wordt gekeken naar de beste en snelste manier om deze informatie te publiceren.

De te behalen doelen uit de Wet open overheid (Woo) voor de passieve openbaarmaking zijn als volgt; 

  • Bij Woo-verzoeken zoeken wij altijd contact met de verzoeker om adequaat te voorzien in de behoefte aan informatie. Bij omvangrijke verzoeken kan de verzoeker worden uitgenodigd om gezamenlijk een selectie te maken uit de beschikbare documenten;
  • De extern gedeelde documenten inzake een Woo-verzoek; ontvangstbevestiging, verzoek tot precisering, verdagingsbesluit, eventueel deelbesluit en eindbesluit zijn uniform door het gebruik van sjablonen. Daarmee beogen wij bij te dragen aan volledige, deugdelijke en zorgvuldig gemotiveerde besluitvorming.;
  • Woo-besluiten worden inclusief de te openbaren documenten gepubliceerd op een daarvoor centraal aangesteld portaal, zodat herhaalverzoeken eenvoudig te doen zijn;
  • Het publicatieportaal is goed vindbaar, zowel via de website als via de nationale centrale verwijsindex. 
  • Wij proberen zoveel mogelijk binnen de wettelijke termijn te besluiten op Woo-verzoeken. Redenen waarom het verzoek niet binnen de wettelijke termijn kan worden behandeld kunnen zijn onduidelijkheid over de gevraagde informatie of het aantal verzoeken in verhouding tot de beschikbare capaciteit.;
  • Indien een voldoende gespecificeerd verzoek zodanig omvangrijk is dat niet binnen de wettelijke termijnen kan worden beslist, treden wij voor het einde van de termijn in overleg met de verzoeker over de prioritering.

Andries Heidema

7.3.3 Communicatie

  1. We geven uitvoering aan acties die voorvloeien uit de 0-meting naar de digitale toegankelijkheid van de provinciale websites en applicatie.
  2. Onderdeel van die acties (zie onder 1) is dat we “losse websites” over provinciale projecten en programma’s in de provinciale websites of integreren in de provinciale websites of aanpassen zodat ze daarmee voldoen aan de wet- en regelgeving t.a.v. digitale toegankelijkheid.

Andries Heidema

7.3.4 Bezwaar en beroep

  1. Wij handelen bezwaarschriften en klachten vanuit een open houding en gericht op een goede communicatie, in een begrijpelijke taal. Indien nodig schakelen wij een mediator of onafhankelijke deskundigen in om te komen tot een duurzame oplossing.
  2. Wij benutten bezwaren, klachten en claims als leerpunten om het handelen van de provincie te verbeteren en adviseren intern over kansen voor verbeteringen.
  3. We streven ernaar om minstens 75% van de bezwaarschriften binnen de wettelijke termijn af te handelen. Daarbij houden we rekening met wettelijke verdagingsmogelijkheden en opschorting van de termijn in overleg met belanghebbenden.
  4. Wij voeren een onderzoek uit onder circa 100 bezwaarmakers over de tevredenheid over de gevolgde procedure en de genomen beslissing.

Andries Heidema

7.3.5 Gedeputeerde Staten

1. De circulaires van het Rijk betreffende beloning politieke ambtsdragers provincies uitvoeren.

Andries Heidema

7.4 Provinciale Staten en advies

Terug naar navigatie - 7.4 Provinciale Staten en advies

Provinciale Staten zijn in staat om hun kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende rol zo goed mogelijk uit te voeren. De Statengriffie ondersteunt, adviseert en informeert Provinciale Staten hierbij (7.4.1).  Hierbij worden Provinciale Staten goed ondersteund in hun controlerende rol door de ‘hulptroepen’ Rekenkamer en accountant.

Via het Trendbureau Overijssel bevorderen we met trendverkenningen een meer toekomstgerichte (politieke) besluitvorming bij Overijsselse overheden (7.4.2).  De SER Overijssel adviseert GS over sociaal-economische thema's in Overijssel (7.4.3).

7.4.1 Provinciale Staten

  1. Netwerken (Griffie) : binnen en buiten de organisatie zoeken we contact met professionals en collega’s om de zichtbaarheid van zowel PS als de griffie te vergroten.
  2. Communicatie:  Onze communicatie is politiek neutraal en gericht op het vergroten van de zichtbaarheid van PS. Het uitgangspunt is laten zien wat PS doen, waar de Statenleden zijn en hoe besluitvorming verloopt. Bij communicatie aan PS valt te denken aan de Statensite, de nieuwsbrief en het activiteitenoverzicht. Communicatie over PS begint bij de webpagina van PS op overijssel.nl, NotuBox en berichten op social media om bijvoorbeeld vergaderingen aan te kondigen. Daarbij streven we naar begrijpelijk taalgebruik (niveau B1), een toegankelijke website en begeleiden we inwoners ook met hun verwachtingen van PS.
  3. Ook vanuit het oogpunt van communicatie en participatie willen we inzetten op nieuwe kansen voor PS. Er zijn ideeën om meer te doen met video, te experimenteren met een podcast en we denken graag mee over een motiemarkt of andere invulling van infosessie- en commissiedagen, om zo de verbinding met de samenleving verder te versterken. In 2025 willen we dit verder doorontwikkelen.
  4. Digitalisering en verbetering informatievoorziening richting PS. In 2025 krijgen we een nieuw Audio Visueel systeem bij PS.
  5. Weerbaar bestuur: Met de werkgroep integriteit en integriteitsambassadeurs besteden we in 2025 aandacht aan integriteit, agressie en ongewenste omgangsvormen en ondermijning.

Andries Heidema

7.4.2 Trendbureau Overijssel

Trendbureau verantwoordt financieel in de provinciale begroting en inhoudelijk en qua programmering aan de programmaraad. Met de programmaraad zijn de volgende prestaties voor 2025 afgesproken: 

  1. Oplevering Trendweb 2025 in kader van gemeenteraadsverkiezingen 2026;
  2. Verdieping /doorwerking verkenning Kunst en Cultuur;
  3. Focus bepaling verkenning 'De Toekomst is er al';
  4. Op verzoek bijdrage leveren aan activiteiten van derden, in vorm van presentaties, workshops, hulp bij vraagarticulatie, schriftelijke bijdragen/commentaar, deelname werksessies etc..

Andries Heidema

7.4.3 Sociaal Economische Raad Overijssel

De Sociaal Economische Raad (SER) Overijssel verantwoordt financieel aan haar raad, in de provinciale begroting en aan SER Nederland. Inhoudelijk verantwoordt de SER Overijssel aan haar raad en aan SER Nederland. Met GS vindt jaarlijks in het najaar overleg plaats over relevante thema’s, ontwikkelingen en wensen. Voor 2025 zijn de volgende prestaties afgesproken:

  1. Ten minste vier gevraagde en/of ongevraagde adviezen aan GS over sociaal-economische thema’s in Overijssel (in kwartaal 4 van elk jaar zijn deze onderwerpen bekend).
  2. Een platform bieden voor werkgevers- (VNO-NCW Midden en MKB Nederland) en werknemersorganisaties (FNV en CNV) in Overijssel, de arbeidsmarktregio’s en LTO Noord.
  3. Doorvertalen van landelijke ontwikkelingen vanuit SER Nederland en inbrengen van ontwikkelingen en adviezen vanuit SER Overijssel.
  4. Contact onderhouden met de economic boards, Oost NL, kennis- en onderwijsinstellingen en andere sociaal-economische organisaties in Overijssel, deelnemen aan bijeenkomsten en input leveren voor beleid van derden.

Erwin Hoogland

Financiƫn

Terug naar navigatie - Financiƫn

In onderstaande tabel staan de baten en lasten van deze kerntaak voor zover er een bedrag in de begroting is opgenomen. De tabel is uit te klappen voor meer details. Een meerjarig overzicht is te vinden in het onderdeel financiën - meerjarig overzicht baten en lasten.

Bedragen x €1.000