Openbaarheidsparagraaf

Openbaarheidsparagraaf

Openbaarheidsparagraaf

Terug naar navigatie - Openbaarheidsparagraaf

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid in werking getreden. De Wet open overheid (Woo) is de vervanger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De wet heeft tot doel een transparante overheid te bevorderen en de informatiehuishouding van de overheid op orde te brengen. 
Een belangrijk verschil met de Wob is dat de Woo naast informatieverstrekking op verzoek (passief) overheidsorganisaties ook verplicht zelf informatie gefaseerd openbaar te maken (actief). De komende jaren is de inzet erop gericht om meer informatie actief openbaar te maken en daarmee de transparantie te vergroten. Transparantie is een belangrijk aandachtspunt voor de provincie Overijssel. Wij streven ernaar een transparante overheid te zijn die haar inwoners betrekt bij het openbaar bestuur. 

Actieve Openbaarmaking 
In 2025 blijven we inzetten op de actieve openbaarmaking van informatie via ons tijdelijke publicatieplatform. Naast reeds beschikbare categorieën, onderzoeken we nieuwe informatiegebieden voor publicatie. Hierbij kijken we naar omliggende informatie die nog meer inzicht geeft in onze besluitvormingsprocessen en gemaakte afwegingen. Al onze gegevens hierover zijn beschreven op de nationale Woo-index: https://organisaties.overheid.nl/woo/16771/Provincie_Overijssel

We zijn gestart met een project om een geschikt eigen publicatieportaal te vinden. De eerste tranche aan actief openbaar te maken informatiecategorieën wordt nu door ons gelinkt naar de landelijke Woo-verwijsindex en is sinds november 2024 beschikbaar. Voor meer informatie over de eerste tranche bestaande uit vijf informatie categorieën zie ook: https://www.open-overheid.nl/actueel/nieuws/2024/6/10/eerste-informatiecategorieen-vanaf-1-november-verplicht-openbaar

Passieve Openbaarmaking 
Het aantal ontvangen Woo-verzoeken wordt in 2024 rond de 120 geschat, maar lijkt volgens de huidige trends nog jaarlijks toe te gaan nemen (zie grafiek). De omvang en complexiteit van de verzoeken nemen ook toe, met gemiddeld 500 documenten per verzoek en uitschieters richting de 1500 documenten. We hebben in 2024 onze processen verbeterd en blijven in 2025 investeren in de centrale afhandeling van Woo-verzoeken, met aandacht voor uniformiteit en snelheid. We streven naar een klantgerichte aanpak en hebben extra personeel aangetrokken om de verwerkingstijd te verkorten, desondanks wordt nog niet voorkomen dat er soms bezwaar wordt gemaakt. Voor de uitvoering hiervan verwijzen wij u naar prestatie 7.3.4. Bezwaar en beroep.


Samenwerking
Samenwerking met andere overheidsorganisaties staat centraal in 2025. Veel verzoeken worden tegenwoordig bij meerdere provincies tegelijkertijd ingediend. Dit zorgt voor de behoefte om in toenemende mate samen te werken in IPO verband. De beantwoording van verzoeken is daardoor meer uniform en hoogwaardig. De thema’s waar dit soort verzoeken vooral op toezien zijn natuur en milieu, denk hieraan onderwerpen zoals PAS melders en de wolf.