Dit is hoe wij denken
Terug naar navigatie - Dit is hoe wij denkenDe financieringsparagraaf omvat het beleid inzake treasury (of middelenbeheer) en vermogensbeheer, alsmede de verwachtingen voor de financieringsrisico’s. Ons beleid ten aanzien van uitzettingen van gelden is vooral gericht op hoofdsom bescherming en niet zozeer op rendement.
Het wettelijk kader wordt bepaald door de Provinciewet, de Wet financiering decentrale overheden (Fido), de Regeling uitzettingen en derivaten decentrale overheden (Ruddo), de Handreiking Treasury 2015 van het Ministerie van BZK en het Besluit Begroten en Verantwoorden (BBV). Het provinciaal kader wordt bepaald door de Financiële Verordening en de daar aan gerelateerde Uitvoeringsregeling Treasury. Dit is het Treasury statuut en ziet specifiek op :
- het aantrekken van voldoende middelen en uitzetten van overtollige middelen,
- het beheersen van financiële risico’s zoals het renterisico, kredietrisico en koersrisico,
- het optimaliseren van het rendement op de liquiditeitspositie binnen de gegeven (wettelijke) kaders.
De provincie heeft een liquiditeitspositie en obligatieportefeuille. Per peildatum 30 juni 2020 ging het om € 766 miljoen respectievelijk € 361 miljoen (de totale aflossingswaarde marktwaarde van de obligaties). Deze middelen zijn grotendeels bestemd voor toekomstige investeringen en projecten. Mede daarom voeren wij een prudent beleid ten aanzien van het vermogensbeheer.
Het beheer van de obligatieportefeuille is ondergebracht bij een externe vermogensbeheerder, die werkt volgens ons beleggingsmandaat. Het vermogen van het separate 'Nazorgfonds voor gesloten stortplaatsen in Overijssel' is eveneens onder beheer bij een externe vermogensbeheerder. Het beleggingsmandaat geeft hier wel de ruimte om naast obligaties te beleggen in aandelenfondsen vanwege de zeer lange beleggingshorizon en de focus op een aanvaardbaar rendement. Op deze manier verwachten wij dat op deskundige en professionele wijze het toevertrouwde vermogen wordt beheerd.