Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL (Apeldoorn)
Hoort bij prestatie
5.5.1 Basisinfrastructuur en innovatie
5.5.4 Verstrekken risicokapitaal
Provinciaal publiek belang
Oost NL versterkt de economie en werkgelegenheid van Oost-Nederland en draagt bij aan het Overijsselse vestigingsklimaat voor innovatieve ondernemers. De inspanningen op het gebied van innoveren, internationaliseren (acquisitie en handelsbevordering) en investeren (verstrekken van risicofinanciering), zijn gericht op HTSM (High Tech Systems en Materials) en haar belangrijkste toepassingsgebieden. Dit belang is verankerd in de statuten van Oost NL waar het doel van verbonden partij omschreven is als: het versterken van de economische structuur en de werkgelegenheid in Gelderland en Overijssel door:
- het economisch ontwikkelingsproces te bevorderen,
- (gericht op bedrijfsinnovatie) het aantrekken/versterken van bedrijven
- deel te nemen in/financieren van ondernemingen die bijdragen aan de economische ontwikkeling of overige diensten te verlenen voor uitvoering en ontwikkeling van projecten op economisch terrein.
Juridische vorm
Privaatrechtelijke organisatie (naamloze vennootschap, Burgerlijk wetboek, boek 2).
Partijen
De aandelenverhouding van Oost NL is: Staat der Nederlanden 54,6%, Provincie Gelderland 29,8%, Provincie Overijssel 13,2%, Universiteit Twente 2,4%, Regio Twente 0,0000017% (één aandeel). In 2021 wordt geen wijziging in het belang van de provincie Overijssel voorzien.
Bestuurlijke betrokkenheid
Stemrecht in de Algemene Vergadering (1e gemachtigde voor de provincie hierin: E. Boerman). Op verzoek van de provincie Overijssel wordt jaarlijks een tweede algemene vergadering georganiseerd die in het teken staat van de strategische oriëntatie van de vennootschap.
Financieel belang
De historische aanschafwaarde van het Overijsselse deel in het aandelenkapitaal bedraagt € 10,2 miljoen. Naast een financieel belang heeft de provincie ook een subsidierelatie met Oost NL, waarvoor het activiteitenplan van Oost NL de basis vormt.
Bijzonderheden
In 2021 is de uitvoering van het Meerjarenplan 2019-2022 in volle gang. Het effect van het coronavirus is daarop van invloed. Echter zijn de thema's en de speerpunten uit het Meerjarenplan nog steeds relevant. Belangrijk onderwerp in het beleid voor Oost NL is de grote focus op de bijdrage aan maatschappelijke opgaven (waaronder de energietransitie en de circulaire economie) door deze te vertalen naar economische kansen voor bedrijven. Daarmee sluit landsdeel Oost Nederland goed aan op het beleid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat in het teken staat van de missie gedreven economie.
Ook wordt met het Meerjarenplan ingespeeld op de digitalisering van de economie. Tevens is er aandacht voor het vergroten van de integraliteit van de dienstverlening binnen Oost NL.
2021 wordt het eerste volledige jaar van de nieuwe statutair directeur van Oost NL, Wendy de Jong.
Meer informatie
www.oostnl.nl