3.1.1 Beleidsontwikkeling en kaderstelling natuur en landschap
Acties 2022
- Wij doen beleidsontwikkelend onderzoek in relatie tot natuur en landschap, biodiversiteit en klimaat, voor stedelijk en landelijk gebied.
- Wij bepalen, op basis van onze ervaringen bij de uitvoering van ons natuurbeleid, welke onderdelen van het beleid om bijstelling vragen. Deze verwerken wij bij de herziening van de Omgevingsvisie.
- Wij beoordelen of relevante ontwikkelingen, zoals nieuwe kennis, of jurisprudentie, aanleiding zijn voor bijstelling van beleid.
- Wij ontwikkelen producten en instrumenten waarmee we het voor initiatiefnemers gemakkelijker maken te voldoen aan de Wet natuurbescherming.
- Wij stellen het jaarprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving vast voor 31 december.
- Wij organiseren jaarlijks een natuurcongres.
Inhoudelijke kleurscore
Inhoudelijke toelichting
Het natuurdossier is flink in beweging en blijft dat de komende jaren, voornamelijk als gevolg van de Europese biodiversiteitstrategie 2020-2030 en de voorgestelde EU-verordening Natuurherstel, het Nationaal Programma Landelijk gebied, de ruimtelijke arrangementen en het Programma Natuur. We zijn betrokken bij en benutten onderzoeken van het Interprovinciaal Overleg (IPO), het ministerie van LNV en de onderzoeksagenda van het Kennisnetwerk Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit (OBN) om onze effectiviteit te vergroten.
In het Fundament van de omgevingsvisie versterken we het natuurbeleid op een aantal punten. In de hele provincie zetten we in op het bereiken van Basiskwaliteit Natuur en in overgangsgebieden rondom de natuurgebieden streven we naar perspectief voor (agrarische) ondernemers en natuur. We streven naar een netwerk van 10% groenblauwe dooradering door het landschap en naar gebieden met natuurinclusieve landbouw. In de herziening van de omgevingsvisie worden de samenhangende beleidskeuzes in 2023 verder uitgewerkt.
In 2022 startten we met de ontwikkeling van een Overijsselse methodiek voor Basiskwaliteit Natuur. Onderdeel van de methodiek is een benchmark waarin we de huidige natuurwaarden in het Overijsselse landelijk en bebouwd gebied in kaart brengen. Met behulp van duidelijke landschapstegels en maatregelen kunnen grondeigenaren streven naar een basiskwaliteit natuur of pluskwaliteit op hun gronden. Het instrumentarium voor Basiskwaliteit Natuur wordt verder uitgewerkt in aanloop naar de nieuwe omgevingsvisie.
Eind 2022 stelden we de Overijsselse realisatiestrategie NNN vast, waarmee we aangeven hoe we in Overijssel onze resterende inrichtingsambitie voor nieuwe natuur invullen. Daarmee voldoen we aan onze inspanningsverplichting en geven we net als andere provincies aan hoe we de afspraken tussen Rijk en provincies in het Natuurpact opvolgen.
We onderzochten de aanwezigheid van gebouwbewonende soorten en werkten aan diverse producten die het voldoen aan de Wet Natuurbescherming vereenvoudigen. Zo zijn massawinterverblijfplaatsen van Gewone dwergvleermuizen in de drie grootste steden van Overijssel (Deventer, Enschede en Zwolle) in kaart gebracht. Om de gebouwbewonende soorten te beschermen en inwoners te ontlasten, ontwikkelden we een catalogus voor particulieren om het verlies aan nest- en verblijfplaatsen door woningisolatie op een juiste manier te mitigeren. We zijn doorgegaan met het bevorderen van soortenmanagementplannen (SMP’s) en voerden daarover verscheidende gesprekken met gemeenten. Eén gemeente is inmiddels gestart met het opstellen, drie andere gemeenten hebben de intentie om dit te gaan doen in combinatie met een pre-SMP. Ook ontwikkelen we een beleidskader natuurvriendelijk isoleren, dat gebruikt kan worden in combinatie met een pre-SMP. We verwachten deze begin 2023 te kunnen vaststellen. Samen met het beleidskader ontwikkelen we ook een handreiking, die we integraal opnemen in de handreiking Soortenbescherming Overijssel
We stelden het jaarprogramma voor vergunningverlening, toezicht en handhaving eind 2022 vast.
In november vond de 4e editie van het congres Natuurlijk! plaats en mochten we op het provinciehuis meer dan 300 professionals voor hét congres over natuurinclusief bouwen ontvangen. Op het congres presenteerden jongeren van de Nationale DenkTank hun tien oplossingen voor de biodiversiteitscrisis. Ook presenteerde ODIN landschapsontwerpers in opdracht van Overijssel het “Recept voor onze Randen”, een nieuw concept voor natuurinclusieve uitbreidingswijken in Overijssel. Gemeente Wierden nodigde provincie Overijssel uit om het recept in Wierden uit te proberen.
Geld (indicator)
Geld (toelichting)
Bestedingen conform budget.
Statenvoorstellen en -besluiten
Begrotingswijziging
- Geen