Acties 2022

  1. Sturing, monitoring en kennisdeling
    Waar nodig laten wij bovenregionaal onderzoek uitvoeren en stimuleren wij kennisuitwisseling via bijvoorbeeld symposia. Wij delen de ervaringen in de leernetwerken inclusie, talent en het op  te zetten leernetwerk publiek private samenwerkingsverbanden. Wij voeren zoveel mogelijk datagedreven beleid om te komen tot een betere feitelijke onderbouwing van beleid en besluitvorming.  In 2022 maken wij een keuze over de voortgang van het online arbeidsmarkt dashboard. Wij monitoren de voortgang en resultaten van de regiodeals Twente, Zwolle en Cleantechregio. In de taskforce Arbeidsmarkt Overijssel voeren wij overleg met de regionale ontwikkelfondsen, de arbeidsmarktregio’s, het mbo-platform over een provincie dekkende infrastructuur voor leven lang ontwikkelen en implementatie van rijksbeleid. Er is een koepelplan gemaakt van de technische O&O fondsen. Dit plan is ter besluitvorming aangeboden in de zomer van 2021.
  2. Cross-overs arbeidsmarkt met provinciale (kern)opgaven
    Wij verbinden onze rol en inzet voor de Overijsselse arbeidsmarkt met de uitvoering van onze provinciale ambities en opgaven. Concreet willen wij dat uitwerken met cross-overs tussen de arbeidsmarkt en de provinciale opgaven.
  3. Publiek-private samenwerkingsverbanden en vernieuwende opleidingsconcepten
    Wij ondersteunen vooral vernieuwende manieren van opleiden en werken, zowel voor jongeren als voor werkenden die bijdragen aan het realiseren van onze provinciale hoofdopgaven en een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt tot stand brengen.
  4. Talent behouden en aantrekken
    Wij blijven met onze partners investeren om talent te behouden en aan te trekken voor de regio. Wij zetten in op de randvoorwaarden, zoals een aantrekkelijk woon- werk en leefklimaat, employer branding door werkgevers, kennisdeling, en gezamenlijk onderzoek en monitoring.  En wij ondersteunen de technische ontwikkeling van platforms voor personeels- en arbeidsmobiliteit met als doel vraag naar personeel en aanbod van personeel bij elkaar te brengen.
  5. Uitbouwen Techniekpacten en doorontwikkeling wetenschap en techniek in het onderwijs
  6. Wij zien kansen voor de Techniekpacten om zich te verbinden aan de thema’s klimaat, energietransitie, leven lang ontwikkelen en circulaire economie.  Wij stimuleren dat de drie Overijsselse techniekpacten zoveel mogelijk aansluiten bij de regionale human capital agenda’s en/of regiodeals en bepalen eind 2021/ begin 2022 over voortzetting van de techniekpacten in de huidige vorm.
    Wetenschap en techniek als basisvaardigheid voor jongeren   
    In 2023 willen we dat alle  scholen in Overijssel W&T activiteiten uitvoeren en minimaal 50% van de scholen dit structureel aanbieden. Hiervoor verstrekken wij subsidie voor het stimuleren van wetenschap en techniek, inclusief digitale vaardigheden, in het primair onderwijs. Tevens gaan wij wetenschap en techniek in het onderwijs verbinden aan de transities waar wij als samenleving voor staan: circulair, digitalisering, duurzaamheid en energie.
  7. Eén grensoverschrijdende arbeidsmarkt
    Wij zetten in op één goed werkende grensoverschrijdende arbeidsmarkt waar de grens niet als belemmering wordt ervaren.

Inhoudelijke kleurscore

G

Inhoudelijke toelichting

1. Sturing, monitoring en kennisdeling
Om datagedreven beleid te voeren maken wij gebruik van het arbeidsmarktdashboard ‘ArbeidsmarktInzicht’. In 2022 hebben we ook een verkenning laten uitvoeren naar Overijsselse arbeidsmarkt van de energietransitie. Daarnaast zijn er verschillende artikelen gepubliceerd over actuele arbeidsmarktthema’s.

Tevens is de portal Overijsselleertverder.nl actueel gehouden. Dit platform voorziet in een behoefte van MKB bedrijven en biedt een up-to-date overzicht van regelingen en financieringsmogelijkheden gericht op een Leven Lang Ontwikkelen in de provincie Overijssel.

In 2022 zijn de leernetwerken inclusie en talent voortgezet. Vanuit het leernetwerk Talent is een verkenning uitgevoerd om te komen tot een gezamenlijke strategie. Resultaat hiervan is dat er een community manager is aangesteld om gezamenlijke activiteiten uit te voeren met zes talentcommunities in de drie regio’s Zwolle, Twente en Deventer die zich richten op het behouden en aantrekken van talent. 

Sinds de start van het Twents Fonds voor Vakmanschap (onderdeel regiodeal Twente) in 2019 zijn er 6.627 aanvragen geweest die resulteerden in 1.311 loopbaangesprekken en 2.314 toewijzingen van scholingscheques.

Binnen de HCA Regio Zwolle (onderdeel regiodeal Zwolle) bestaat een infrastructuur voor leven lang ontwikkelen via het Ontwikkelfonds Regio Zwolle. Het fonds is bedoeld voor het ontwikkelen, leren en opleiden van (potentiële) werknemers. Vanaf de start tot met 2022 zijn 4.383 inwoners ondersteund met loopbaanbegeleiding, matching, scholingsadvies, financieringsadvies of daadwerkelijke financiering en zijn aan 1187 werkgevers scholingsvouchers voor hun medewerkers verstrekt. 

Het ontwikkelfonds Cleantech Regio (onderdeel regiodeal Cleantech Regio) is in april 2021 van start gegaan. Het ontwikkelfonds biedt scholingsvouchers aan voor om-, bij-, of nascholing. Er zijn in de periode t/m 2022 233 individuele vouchers zijn toegekend en aan 54 bedrijven zijn scholingsvouchers verstrekt.

Er zijn in 2022 een serie podcasts (titel De werkbank) opgenomen over de onderwerpen werken in de energietransitie, talent aantrekken en vasthouden en de inclusieve arbeidsmarkt (voor het luisteren van de podcast: Arbeidsmarkt - Provincie Overijssel).

2. Cross-over provinciale kernopgaven
Er wordt zoveel mogelijk samenwerking gezocht met de andere provinciale programma’s zoals Nieuwe Energie Overijssel, Circulaire Economie en Sociale Kwaliteit. Hiermee verbinden we onze kennis en ervaring op het gebied van arbeidsmarkt-vraagstukken aan de provinciale opgaven. Eén van de projecten die is ondersteund is de sociale coöperatie in de gemeente Hardenberg.

3.  Publiek-private samenwerkingsverbanden en vernieuwende opleidingsconcepten
Er is in 2022 bijgedragen aan het opzetten van een Regionaal Techniek Centrum in Steenwijkerland. Het RTC richt zich op een de volgende 3 leerlijnen:
- Aantrekken en opleiden van (jong) talent 
- Aantrekken en opleiden van zij-instromers d.m.v. om-, her-, en bijscholing 
- Leven lang leren voor werknemers van lidbedrijven (future skills, aanbieden associate degree hbo) 

Tevens is bijgedragen aan de publiek private  samenwerking (PPS) Horeca College Weerribben.

Voor het Groeifonds ‘Opschaling publiek-private samenwerkingen’ zijn binnen de twee gekozen prioritaire thema’s – Smart Industry en Digitalisering MKB & Cybersecurity - twee opdrachten verstrekt. Deze opdrachten zijn naar onze bestaande en reeds succesvolle PPS’en gegaan met als doel om, als opgeschaald consortium, verdere samenwerking aan te gaan en te komen tot planvorming voor een aanvraag richting de groeifondsgelden. 

4. Talent behouden en aantrekken
Er zijn in 2022 3 talentprojecten gericht op het aantrekken en ondersteunen van talent ondersteund met een totale bijdrage van € 114.255,-.  Een van deze projecten is de Perron 038 Academy in de spoorzone in Zwolle, Het doel hiervan is om de leercultuur te stimuleren en medewerkers, studenten en docenten te betrekken bij innovatie. 

5. Uitbouwen Techniekpacten
Er is in 2022 € 300.000,- geïnvesteerd in de techniekpacten voor het stimuleren van kiezen, leren en werken in de techniek. De invulling van het techniekpact en de uitgevoerde activiteiten verschillen per regio. De provincie ondersteunt de techniekpacten en monitort de voortgang. 

6. Doorontwikkeling wetenschap en techniek als basisvaardigheid voor jongeren
Er is geïnvesteerd in Wetenschap en technologie in het basis- voorgezet onderwijs middels de W&T voucherregeling. In de corona periode lagen er voor de scholen andere prioriteiten en is er nog te beperkt gebruikt gemaakt van de regeling. Daarom is er eind 2022 in overleg met TechYourFuture, uitvoerder van W&T trajecten voor de scholen, extra communicatie geweest richting de besturen van de scholenkoepels.

7. Een grensoverschrijdende arbeidsmarkt
Jaarlijks ondersteunt de provincie het  ‘GrensInfoPunt (GIP)’ van de Euregio. Het GIP biedt informatie aan werkzoekenden en werkgevers over werken, wonen, leren en/of ondernemen over de grens. Daarnaast zijn we betrokken bij diverse Interregprojecten. Er zijn 2 Interregprojecten in uitvoering te weten EKW (Euregionale Kenniswerkplaatsen van ROC Twente) en SSL (Smart Solution Labs van Wirtschaftsforderung Kreis Borken). 

Evaluatie en actualisatie arbeidsmarktprogramma
In de periode oktober – december 2021 is er een beleidsevaluatie uitgevoerd naar het arbeidsmarkprogramma. Deze evaluatie heeft in mei 2022 geleid tot een actualisatie van het programma. De hiervoor beschreven succesvolle acties zetten wij voort. Daarnaast leggen wij de focus op de leerrijke regio waarbij we bijdragen aan voldoende deskundige vakmensen voor de klimaatopgaven.

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

Programma periode
In 2021 is een convenant gesloten ten behoeve van de financiering van het GrensInfoPunt Euregio Gronau (GIP). Het GIP Euregio adviseert ondernemers, werknemers, werkzoekenden en studenten die willen wonen, werken, ondernemen of studeren in Duitsland over zaken als sociale zekerheid, pensioenen en belastingen. Daarmee draagt het GIP Euregio bij aan het bevorderen van een grensoverschrijdende arbeidsmarkt door het wegnemen van drempels en belemmeringen en het versterken van het internationale profiel van de Overijsselse beroepsbevolking. 
Wij adviseren om het GrensInfoPunt ook na 2023 te blijven ondersteunen. Om het grensinfo punt in 2024 te blijven ondersteunen adviseren we om middelen vanuit dit programma nog een jaar langer beschikbaar te houden om de arbeidsmarkt in grensgebieden te versterken. Tevens zal de ontwikkeling van de skillstool in 2023 plaatsvinden, de uitrol en eventuele doorontwikkeling zal in 2024 voortzetten.

Wij stellen voor om de middelen van dit programma t/m 2024 beschikbaar te houden.

Resultaat 2022
Van het begrote bedrag 2022 is een restant van € 0,3 miljoen nog niet besteed. Om lopende afspraken met betrekking tot Arbeidsmarkt en Onderwijs na te komen hebben we besloten om dit bedrag van € 0,3 miljoen mee te nemen naar 2023. Daarbij hebben wij tevens besloten om het restantsaldo van € 0,4 miljoen uit Reserve uitvoering Kwaliteit van Overijssel te halen en toe te kennen aan de jaarschijf 2023.

Op basis van de spelregels van de Reserve uitvoering Kwaliteit van Overijssel hebben wij besloten om een bedrag van € 0,7 miljoen te onttrekken aan de Reserve uitvoering Kwaliteit van Overijssel en toe te voegen aan de jaarschijf 2023 van prestatie 5.1.1 van de begroting 2023.

Begrotingswijziging

  • GS Begrotingswijziging

Baten begrotingswijziging

Lasten begrotingswijziging

663

Resultaatbestemming

Resultaatbestemming toelichting