Portefeuillehouder
Andries Heidema

Acties 2022

  1. Wij maken onze eigen organisatie weerbaarder tegen ondermijning door het uitvoeren van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob).
  2. Wij creëren bewustwording door cursussen, informatiesessies en bijeenkomsten voor medewerkers en gemeenteambtenaren te organiseren.
  3. Wij zijn regulier vertegenwoordigd in de Stuurgroep RIEC (Regionaal Informatie- en Expertisecentrum), het Platform Ondermijning en de regiegroepen van de Veiligheidsregio’s IJsselland en Twente.
  4. Wij werken samen met politie, OM, belastingdienst, gemeenten en andere relevante partners om gezamenlijk de strijd aan te gaan tegen ondermijning.
  5. Wij voeren met gemeenten in Overijssel de samenwerkingsagenda Ondermijning uit waarin we onder andere werken aan het versterken van de weerbaarheid van de overheid, informatie delen, criminaliteit en verpaupering in het buitengebied bestrijden, uitvoering geven aan de aanpak van ondermijning/ veiligheid binnen het project Vitale vakantieparken (zie prestatie 1.3.2) en samen met de Duitse partners ook grensoverschrijdende criminaliteit aanpakken.

Inhoudelijke kleurscore

G

Inhoudelijke toelichting

Afgelopen jaar hebben we onze taken ten aanzien van ondermijning uitgevoerd. Onder andere door het toepassen van de wet BIBOB en het investeren en vergroten van de weerbaarheid van onze provinciale organisatie. Ook zijn we actief in de Informatie en Ondermijningscentra IJsselland, Twente en Milieu en in projecten als Buitengebied, Vakantieparken, Drones, Informatiegestuurd samenwerken en bestuurlijke weerbaarheid. Samen met de gemeenten zetten we in op het verder vergroten van de weerbaarheid en het voorkomen van ondermijning op bestuurlijk en ambtelijk niveau.

Geld (indicator)

O

Geld (toelichting)

Programmageld weerbare overheid
2022 heeft voor een groot deel in het teken gestaan om met gemeenten en andere partners tot goede planvorming te komen. Hierdoor is de daadwerkelijke besteding achtergebleven. 

Doeluitkering ondermijning op vakantieparken
De gesprekken tussen de gemeenten en de vakantieparken en de daarmee samenhangende besluitvorming hebben, vanwege de complexiteit van de problematiek, meer tijd gekost dan verwacht. Het opzetten van het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel en de voortgang van te revitaliseren en te transformeren parken en de daarmee samenhangende veiligheids- en ondermijningsaanpak hebben daardoor vertraging opgelopen.  Door de vertraging zijn er minder middelen uitgegeven dan begroot. De middelen zijn nodig in 2023 voor de provincie dekkende aanpak niet-vitale vakantieparken. 
Op basis van de spelregels voor de doeluitkering hebben wij besloten om de baten en lasten voor prestatie 7.1.5 in 2023 budgettair neutraal te verhogen met € 0,1 miljoen.

Statenvoorstellen en -besluiten

Begrotingswijziging

  • GS Begrotingswijziging

Baten begrotingswijziging

119

Lasten begrotingswijziging

119

Resultaatbestemming

Resultaatbestemming toelichting