Openbaarheidsparagraaf

Openbaarheidsparagraaf

Openbaarheidsparagraaf

Terug naar navigatie - Openbaarheidsparagraaf

Op 1 mei 2022 is de Wet Open Overheid in werking getreden. De Wet open overheid (Woo) is de vervanger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De wet heeft tot doel een transparante overheid te bevorderen en de informatiehuishouding van de overheid op orde te brengen. 

Een belangrijk verschil met de Wob is dat de Woo naast informatieverstrekking op verzoek (passief) overheidsorganisaties ook verplicht zelf informatie gefaseerd openbaar te maken (actief). De komende jaren is de inzet erop gericht om meer informatie actief openbaar te maken en daarmee de transparantie te vergroten. 
Wij gaan over tot het actief publiceren van de informatiecategorieën op het moment dat er een koninklijk besluit wordt genomen over de inwerkingtreding van de actieve openbaarmakingsplicht voor de verschillende informatiecategorieën. Vooruitlopend op de wettelijke verplichting oefenen wij op beperkte schaal met het publiceren van documenten. 
 
In de Woo is een verplichting opgenomen dat de actief openbaar te maken informatie gepubliceerd moet worden op een door het Rijk te ontwikkelen publicatieplatform. Eind 2022 is, na een advies van het Adviescollege ICT-toetsing, bekend geworden dat de ontwikkeling van het beoogde platform wordt stopgezet en de opzet in zijn geheel herzien. Dit betekent dat er zoals nu bekend is geworden slechts een centrale verwijsindex komt die verwijst naar de decentraal gerealiseerde publicatie platformen. Tussentijds is al wel aan de overheden gevraagd om op een eigen platform alvast informatie uit eigen beweging openbaar te maken. Nu moet dus ook verder onderzocht worden wat een goede permanente oplossing zou zijn voor zo’n eigen publicatie platform, zodat wij deze uiteindelijk aan kunnen sluiten op de nationale Woo-verwijsindex.

Actief openbaar maken
Er is nu grotendeels geïdentificeerd waar de informatie die binnen de actieve openbaarmakingscategorieën valt zich bevindt binnen de organisatie. Medio 2023 is de start gemaakt met het verder zoeken naar een eigen publicatieplatform. Hierin is de urgentie verder toegenomen omdat het uitgestelde Platform Open Overheidsinformatie (Plooi) nu niet meer door gaat en in de plaats hiervan er slechts een verwijsindex zal worden gerealiseerd. Uit de verkenning is gebleken dat er een aantal opties zijn om duurzaam te gaan publiceren vanuit Provincie Overijssel die ook aan sluiten bij onze zaaksystemen door middel van een API. In 2024 willen wij zorgen dat er een goed voorstel op tafel komt voor een eigen publicatieplatform en dat we gefaseerd kunnen beginnen met het publiceren van de eerste wettelijk verplichte actieve openbaarmakingscategorieën. Hiernaast vindt er onderzoek plaats naar informatie categorieën die niet binnen de 11 wettelijke vallen om te kijken of er vanuit eigen beweging op “hot topics” ook informatie actief openbaar gemaakt kan gaan worden. Dit onderzoek zal worden voortgezet in 2024.  
 
Passieve openbaarmaking
Met de inwerkingtreding van de Woo zijn de Wob-verzoeken veranderd in Woo-verzoeken. Dit heeft voor grote wijzigingen gezorgd. Niet alleen neemt het aantal Woo verzoeken toe van 2022 tot 2023, ook neemt de omvang van de verzoeken en de complexiteit van deze verzoeken toe. Er wordt ingeschat dat wij in 2023 tussen de 100 tot 150 verzoeken zullen ontvangen. Richting  2024 wordt gewerkt aan het creëren van centrale formatie die ervoor moet gaan zorgen dat woo verzoeken centraal en niet langer decentraal binnen de eenheden zelf afgehandeld gaan worden. Dit moet leiden tot meer uniformiteit in de manier van afhandelen. Hogere mate van juridische controle op dit proces en een snellere levertijd van de te ontsluiten documenten. De werving van nieuw personeel hiervoor zou in Q4 2023/Q1 2024, voltooid moeten zijn waardoor wij vanaf Q2 2024 een volledig lopende centrale aanpak gerealiseerd hebben. Hiermee realiseren we ook de set aanbevelingen van de Rekenkamer Oost (uit 2022) en wij verwachten u bij de jaarrekening 2024 hier verder over te kunnen informeren.